IGAPÄEVASED
PAPRIKATOIDUD
Kartulipaprikás
Kartulitarhonya
Lebbencssupp
Slambuc
Uhhaa (halászlé) ja
kalapaprikás
Eelroog paprikaga
Paprikapirukas
Paprikasoust ilma lihata
Munapaprikás
Uhhaa (halászlé)
ja kalapaprikás
Uhhaa
ja kalapaprikási puhul kuulub nii keetmine kui nautimine omaette
klassi ja selles võistlevad nii maa eri piirkonnad kui kalatoitude meistrid.
Kalapaprikás
kuulub samasse rühma vasika-,
kana- või loomalihast valmistatavate
paprikaroogadega ja teda tuleb sellisena ka hinnata. Selle koostisse
kuulub rasvas küpsetatud sibul ja vähene leem. Toit nõuab pikaajalist
keetmist. See on töö, mis nõuab tähelepanu ja aega, et kalale iseloomulikud
maitseomadused pääseksid esile. Nii keedetud kala sarnaneb vasika- või
kanapaprikásiga ja isegi halászléga, millega teda
ometi ei tohi samastada ega kõrvutadagi.
Kalapaprikás
keedetakse samuti kui mistahes paprikás.
Sibul küpsetatakse rasvas vaiksel tulel umbes 1 tunni jooksul pruuniks
ja lisatakse kala. Lastakse keeda vaiksel tulel 1 tund. Nii keedetud
kala on eriti maitsev, sest ta tõmbab endasse nii hiljem lisatud paprika
kui sibula aroomi. Selle traditsioonilise toiduga sobivad kõik ungari
veinid.
Halászlé ongi midagi muud.
See kuulub rühma, mis pole ei paprikas ega pörkölt: see on guljaši või
karjuste kombe järgi valmistatud lamba- või sealiha vend. Sellele toidule
on iseloomulik ilma rasvata, koos toore sibulaga keetmine. Siin võime
tõdeda sedagi, et halászlé (tõlkes kalamehesupp) ei ole
kahtlustäratav sõnamoodustis, sest eks või ju soovi korral öelda ka
"gulyaslé" (lehmakarjusesupp) või "juhászlé"
(lambakarjusesupp).