Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mari]

Külmtoidud ja suupisted

Supid

Pirukad

Küpsetised

Taimetoidud

Lihatoidud

Joogid
 
 

MARI TOIDUD

Marimaa suured metsaalad, jõed, järved ja luhad on soodustanud metsaandidest, metslooma- ja linnulihast, kalast ning meest valmistatavate toitude levikut. Toidu juurde kuulub ühe kindla komponendina kartul, mida marilased nimetavad oma ,"teiseks leivaks".

Küllalt palju toite tehakse piimast ja piimasaadustest. Viimaste hulgas tuleb eelkõige nimetada kohupiima. Teiseks mari rahvusliku köögi peajooneks on märkimisväärne jahu-, kaera-, odra-, tatra-, odrakruubi- ja hernetoitude osakaal.
Tarvitusel on neidki retsepte, kus lisandina kasutatakse kanepi- ja linaseemneid.

Mari köögi eripäraks on toidud, kus hapu või soolakas maitse on tugevalt tunda. Ühed ja samad road erinevad üksteisest piirkonniti nii nime kui valmistusviisi poolest.

Ühed ja samad road erinevad üksteisest piirkonniti nii nime kui valmistusviisi poolest.

 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele