Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mordva]

Salatid

Supid

Lihatoidud

Kalatoidud

Aedviljatoidud

Toidud jahust ja tangaintetest

Joogid
 
 
 

MORDVA TOIDUD

Nii nagu enamikul soome-ugri rahvastel, on ka mordvalastel kui põlluharijatel põhitoiduseks olnud iidsetest aegadest peale leib. Kõige vanemad andmed kõnelevad ilma juuretiseta valmistatud pressitud taignast pätsikestest. Tänapäeval küpsetatakse väga palju pärmitaignast saiu, pirukaid, kooke, kuid levinud on ka keedutaignast pirukad. Lihatoidud valmistatakse enamasti veise- ja lambalihast, küllalt palju süüakse linnuliha, vähem sealiha. Vanasti söödi liha enamasti suurte pühade ajal, väga vanadel aegadel aga ohvriannina. Liha säilitati soolatult.

Suurte metsade lähedus soodustas metsaandide kogumist, samuti jahilkäimist. Nagu maridel ja udmurtidel, olid ka mordvalastel traditsioonilisteks toitudeks kalatoidud.

Tähelepanuväärselt palju kasutavad mordvalased toiduks mett. Vanasti säilitati isegi marju meega. Meest valmistatakse kooke ja väga mitmesuguseid jooke, kuid mett söödi ka lihtsalt niisama leivaga. Aed- ja juurviljadest on tähtsaimad kartul, peet, kapsas, kurk, kõrvits. Mordva nagu teistegi Volga-äärsete soome-ugri talumeeste põllule jõudis kartul alles 19. sajandi keskpaiku. Igapäevaste toitude hulka kuuluvad pudrud ja piimatoidud. Mordvalased kasutavad palju hapupiima, millest valmistatakse ka kohupiima ja juustu.

Toitu valmistati ahjupottides, küpsetamiseks kasutati jalaga panni. Koduõlut aeti Mordvas suhkrupeedist, kuid peedist tehti ka teisi jooke, nagu näiteks pozat. Koos rukkijahuga saadakse ahjus kuivatades nn. peedikuivikud, mida võib säilitada aastaid ja millest keeva vee ja pärmi lisamisega saadakse maitsev peedikali. Mordva köök pole just kuigi rikas, kuid see-eest leidlik.  


 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele