Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  SAAMI TOIDUD


Saamlaste peatoiduse moodustavad põdraliha ja kala. Väga palju tarvitatakse toiduks marju, eriti mustmarju ehk kukemarju. Veel süüakse murakaid, pohli ja jõhvikaid. Saamlased traditsioonilisi hoidiseid ei valmista, marju säilitatakse kuivatatult. Tähtsal kohal on seened. Hooajal valmistatakse nii seentest kui marjadest pirukatäidist, marju kasutatakse kookide tegemisel. Marju süüakse ka liha- ja kalatoitude juurde ning koos põdra- ja kalarasvaga.
Mõningates piirkondades lambaliha ja metsiku põhjapõdraliha ei söödud, teisal kuulus nendegi loomade liha igapäevase toidutegemise juurde. Kuid mingil juhul, ka tänapäeval, ei tarvitata toiduks karuliha, kuna karu peetakse pühaks loomaks. 
Kaladest on eelistatumad haug, ahven, siig, meriforell, lõhe. Saamlased jaotavad kala kaheks: valge ja punane kala. Viimast püütakse merest ja süüakse ka toorelt. Jõe- ja järvekalu keedetakse ning neid küpsetatakse rukkijahust, veest ja soolast segatud taignas. 
Pirukatest peetakse maitsvaimaks punase kala täidisega pirukaid. Saamlased joovad palju teed ja kohvi. Tee sisse pannakse metssibulalõik (asendab sidrunit), aga ka põdrarasva. Soola asendajana tuntakse juba vanadest aegadest männikoore all olevat valget osa, mida kraabitakse noaga ning kuivatatakse.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele