Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

IGAPÄEVASED PAPRIKATOIDUD

Kartulipaprikás
Kartulitarhonya
Lebbencssupp
Slambuc
Uhhaa (halászlé) ja kalapaprikás
Eelroog paprikaga
Paprikapirukas
Paprikasoust ilma lihata
Munapaprikás




Lebbencssupp

Kuubikuteks lõigatud szalonnast sulatatakse keedunõusse rasva ja kui rasvatükid juba ujuvad sulanud rasvas, lisatakse sellesse nn. kuiv-taigen, et see küpseks. See ei ole makaroni- ega nuudlitaigen, vaid käsitsi sõtkutud. Pruunistunud taignale lisatakse paprikat ja veidi kartuleid. Vett tuleb lisada nii palju, et toit sarnaneks supiga. Keedetakse seni, kuni kõik ained on piisavalt pehmed. Lisatakse punast või rohelist kaunpipart. Supp on toitev ja tugevamaitseline ning selle keetmisega saab hakkama igaüks.

Slambuc

Nimetatud toitu valmistatakse samal viisil kui lebbencssuppi, ainult kartuleid pannakse veidi rohkem ja vett vähem, nii et leem keeb täiesti ära. Õige slambuci saab aga siis, kui leeme keemise järel toit pruunistatakse võimalikult põhjalikult, nii et see saab pikantse kõrbemaitse. Traditsiooniliselt toimub see järgmiselt: 1) pooleldi küpsenud kartulite peale pannakse kuiv taigen, mida ei segata, vaid jäetakse nii nagu ta on; 2) kui leem on ära keenud ja taigen ning kartulid lausa säravad rasvast, segatakse nad paari liigutusega ettevaatlikult kokku; 3) seejärel pööratakse moodustunud segu pada tarbe korral kraapides ringi. Et tulemus oleks küllaldaselt hea, tehakse seda koguni 32 korda. Toit kuulub täismõõduliste hommiku- või lõunasöökide hulka. Sellega koos maitseb igasugune jook, mida peabki nautima rohkesti, sest slambuc tekitab janu.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele