IGAPÄEVASED
PAPRIKATOIDUD
Kartulipaprikás
Kartulitarhonya
Lebbencssupp
Slambuc
Uhhaa (halászlé) ja
kalapaprikás
Eelroog paprikaga
Paprikapirukas
Paprikasoust ilma lihata
Munapaprikás
Lebbencssupp
Kuubikuteks
lõigatud szalonnast sulatatakse
keedunõusse rasva ja kui rasvatükid juba ujuvad sulanud rasvas, lisatakse
sellesse nn. kuiv-taigen, et see küpseks. See ei ole makaroni- ega nuudlitaigen,
vaid käsitsi sõtkutud. Pruunistunud taignale lisatakse paprikat ja veidi
kartuleid. Vett tuleb lisada nii palju, et toit sarnaneks supiga. Keedetakse
seni, kuni kõik ained on piisavalt pehmed. Lisatakse punast või rohelist
kaunpipart. Supp on toitev ja tugevamaitseline ning selle keetmisega
saab hakkama igaüks.
Slambuc
Nimetatud
toitu valmistatakse samal viisil kui lebbencssuppi, ainult kartuleid
pannakse veidi rohkem ja vett vähem, nii et leem keeb täiesti ära. Õige
slambuci saab aga siis, kui leeme keemise järel toit pruunistatakse
võimalikult põhjalikult, nii et see saab pikantse kõrbemaitse. Traditsiooniliselt
toimub see järgmiselt: 1) pooleldi küpsenud kartulite peale pannakse
kuiv taigen, mida ei segata, vaid jäetakse nii nagu ta on; 2) kui leem
on ära keenud ja taigen ning kartulid lausa säravad rasvast, segatakse
nad paari liigutusega ettevaatlikult kokku; 3) seejärel pööratakse moodustunud
segu pada tarbe korral kraapides ringi. Et tulemus oleks küllaldaselt
hea, tehakse seda koguni 32 korda. Toit kuulub täismõõduliste hommiku-
või lõunasöökide hulka. Sellega koos maitseb igasugune jook, mida peabki
nautima rohkesti, sest slambuc tekitab janu.