Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

PAPRIKATOIDUD

Loomalihapaprikás ja -guljašš
Vasika- ja tallepaprikás
Sealihapörkölt, -paprikás
ja disznótoros
Lambalihapörkölt ja -paprikás
ning juhászos
Kanapaprikás



Vasika- ja tallepaprikás

Noore looma liha ei sobi oma lahjuse pärast ei pörkölti ega paksuleemelise guljaši tarvis. Küpsetamise kõrval on selle sobivaim valmistusviis paprikas. Selleks pole vaja teha muud, kui keeta liha klassikalise paprikási reeglite järgi. Seda võib teha ka pliidil pannil, kuid võrratult maitsvam toit saadakse väljas pajas keetes. Nii saab roog õrna suitsumaitse, liha jääb muredam, paprikaleemest värvikam ja maitsvam.

Liha valimine on raske, kuid võimaluse korral on soovitav võtta ribi- või reietükk, sobib ka rinnatükk. Talle puhul on soovitav võtta liha kõigist kehapiirkondadest. Kõige paremad on keskmise suurusega tükid, need küpsevad suhteliselt kiiresti ja neist ei jää paja põhja jääke.

Palju sõltub sibulast. Kõige parem on keskmise suurusega hakitud valge sibul, üldse ei sobi kuivatatud sibulad ega sibulapastad (neist jääb kõrvalmaitse).

Maitsepaprika peab olema võimalikult tulipunane ning pikantselt kirbe maitsega, mitte metsikult kange.

Kõige parem on selle toidu kõrvale süüa leiba, kartul hävitab saavutatud maitse. Salatid on soovitav jätta kõrvale, aga kui keegi soovib salatit, on kõige sobivamaks leht- või värskekurgisalat. Äädikased konservsalatid tapavad vasika- või tallelihapaprikási pehme maitse. Kõrvale võib juua mistahes valget ungari veini, ainult mitte magusat ega poolmagusat.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele