JAHUTOIDUD
Keedetud nuudlid
Nisujahu
sõelutakse, valatakse lauale hunnikusse ja keskele vajutatakse väike
süvend, kuhu pannakse 2 muna, veidi soola ja klaasitäis külma vett (soola
ja vee võib eelnevalt valmis segada). Sõtkutakse taigen. Kui see on
liiga kõva, võetakse veel vett ja sõtkutakse uuesti. Liiga pehmele taignale
lisatakse jahu juurde. Taigen vormitakse suureks palliks ning veeretatakse
sõrmede vahel siledaks ja paindlikuks. Seejärel lõigatakse taignapall
4 osaks, neist valmistatakse 4 uut palli, mis rullitakse
üksteise järel lahti. Saadakse 4 ,"lehte", iga ,"leht"
keeratakse rulli ja asetatakse puhtale köögirätikule kuivama. Rullimise
ajal võib vajaduse korral lisada jahu. Taignal lastakse seista umbes
l tund, seejärel asetatakse see osade kaupa alusele ja lõigatakse kas
suurteks kuubikuteks või nuudliteks. Nuudlid valmistatakse nii, et "lehed"
lõigatakse ribadeks, need asetatakse üksteise peale ja lõigatakse veel
kord ribadeks. Vahepeal keedetakse vesi, millele lisatakse supilusikatäis
soola ja seejärel taignaribad. Vesi peab kõvasti keema. Kui nuudlid
tõusevad pinnale, on nad küpsed. Nuudlid nõrutatakse sõelal ja seejärel
pannakse kuumale pannile, millel on rasva. Praetakse kergelt ja pakutakse
kohe. Ungarlased valmistavad nii soolaseid kui magusaid nuudleid, vastavalt
sellele on need kas eel- või järelroog.
1
kg nisujahu kohta arvestatakse 2 muna, 1 klaas külma vett, pisut soola.
Juustukuubikud
See
on traditsiooniline ungari jahuroog. Valmistatakse taigen
eelmise retsepti õpetuste kohaselt. Taignaribade asemel lõigutakse
tainas kuubikuteks. Kui kuubikud on keenud, pannakse nad kaussi, lisatakse
riivitud juust, hapukoor ja kaunistatakse praetud pekikuubikutega. Toitu
tuleb süüa kuumalt, seetõttu keedetakse see valmis vahetult enne söömist.
Singikuubikud
Valmistatakse
jahutaigen nuudliretsepti õpetuse kohaselt,
kuid lahti-rullitud taignalehti ei lõiguta mitte ribadeks, vaid kuubikuteks.
Kui kuubikud on keedetud, pannakse nad pannile, kus on ka rasvaine,
millesse on segatud 1 klaas hapukoort ja 200-250 g läbi hakklihamasina
aetud keedusinki või suitsutatud sealiha. Ka seda rooga süüakse kuumalt.
Lambajuustukuubikud
Valmistatakse
eelmiste retseptide järgi jahutaigen.
Enne kui selle sisse segatakse pannil olev rasvaine, pannakse juurde
50-100 g lambajuustu ja peenestatud tilli. Segatakse hästi ja lisatakse
taignakuubikud. Seda toitu tarvitatakse kohe, sest lambajuust on kiiresti
riknev.
Kapsakuubikud
Keskmise
suurusega kapsapea tükeldatakse või riivitakse. Lastakse seista soolvees
1 tund, seejärel nõrutatakse vesi välja ja kapsas pannakse pannile.
Lisatakse sularasv ja pruunistatakse. Soovitav on lisada paar teelusikatäit
suhkrut. Maitsestatakse pipraga. Valmistatakse nuudlite- ja kuubikute
tegemiseks ettenähtud tainas, mis lõigutakse kuubikuteks ja pannakse
kapsale hulka. Segatakse hoolikalt. Kui kuubikud ning kapsas on pehmed,
süüakse kuumalt.
Juustunuudlid
Valmistatakse
nuudlitaigen. Keedetud nuudlid pannakse
sulatatud võisse ja lisatakse riivitud juust. Seda tehakse vahetult
enne laualeandmist.
Pähklinuudlid
Valmistatakse
nuudlitaigen. Kui nuudlid on keenud,
riputatakse neile rohkesti peenestatud pähkleid ja suhkrut.
Nuudlid
aprikoosimarmelaadiga
Valmistatakse
nuudlitaigen. Kui nuudlid on keenud,
praetakse nad kergelt koos võiga, kuhu on segatud 50 kooritud ja peenestatud
mandlit. Tulekindlasse nõusse pannakse pool nuudlitest ja kaetakse aprikoosimarmelaadiga.
Ülejäänud nuudlid laotatakse marmelaadikihi peale ning vorm pannakse
15-20 minutiks ahju. Kui toit on valmis, tuleb see ettevaatlikult vaagnale
asetada.
Magusad
nuudlid
Valmistatakse
nuudlitaigen ja lõigatakse ribad, kuid
nuudleid ei keedeta vees, vaid suhkruga segatud piimas. Lisatakse veidi
vanilliini. Kui nuudlid on keenud, valatakse piim pealt ära ja nuudlid
pannakse pannile, kus on sulavõid. Lisatakse rosinaid ja 2 vahustatud
munakollast. Kõik ained segatakse hoolikalt. Süüakse kuumalt.