Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

JAHUTOIDUD

Keedetud nuudlid

Kohvikook

Juustukuubikud Täidisega saiad
Singikuubikud Kohupiimakook
Lambajuustukuubikud Õunastruudel (retés)
Kapsakuubikud Csörge keedupirukad
Juustunuudlid Ungari palmiksai
Pähklinuudlid Pannkoogid
Nuudlid aprikoosimarmelaadiga Kohupiimapannkoogid
Magusad nuudlid Pähklipannkoogid
Galuskad (klimbid) Ploomipallid
Sõjagaluska  
Kuldgaluska  




Keedetud nuudlid

Nisujahu sõelutakse, valatakse lauale hunnikusse ja keskele vajutatakse väike süvend, kuhu pannakse 2 muna, veidi soola ja klaasitäis külma vett (soola ja vee võib eelnevalt valmis segada). Sõtkutakse taigen. Kui see on liiga kõva, võetakse veel vett ja sõtkutakse uuesti. Liiga pehmele taignale lisatakse jahu juurde. Taigen vormitakse suureks palliks ning veeretatakse sõrmede vahel siledaks ja paindlikuks. Seejärel lõigatakse taignapall 4 osaks, neist valmistatakse 4 uut palli, mis rullitakse üksteise järel lahti. Saadakse 4 ,"lehte", iga ,"leht" keeratakse rulli ja asetatakse puhtale köögirätikule kuivama. Rullimise ajal võib vajaduse korral lisada jahu. Taignal lastakse seista umbes l tund, seejärel asetatakse see osade kaupa alusele ja lõigatakse kas suurteks kuubikuteks või nuudliteks. Nuudlid valmistatakse nii, et "lehed" lõigatakse ribadeks, need ase­tatakse üksteise peale ja lõigatakse veel kord ribadeks. Vahepeal keedetakse vesi, millele lisatakse supilusikatäis soola ja seejärel taignaribad. Vesi peab kõvasti keema. Kui nuudlid tõusevad pinnale, on nad küpsed. Nuudlid nõrutatakse sõelal ja seejärel pannakse kuumale pannile, millel on rasva. Praetakse kergelt ja pakutakse kohe. Ungarlased valmistavad nii soolaseid kui magusaid nuudleid, vastavalt sellele on need kas eel- või järelroog.
1 kg nisujahu kohta arvestatakse 2 muna, 1 klaas külma vett, pisut soola.

Juustukuubikud

See on traditsiooniline ungari jahuroog. Valmistatakse taigen eelmise retsepti õpetuste kohaselt. Taignaribade asemel lõigutakse tainas kuubikuteks. Kui kuubikud on keenud, pannakse nad kaussi, lisatakse riivitud juust, hapukoor ja kaunistatakse praetud pekikuubikutega. Toitu tuleb süüa kuumalt, seetõttu keedetakse see valmis vahetult enne söömist.

Singikuubikud

Valmistatakse jahutaigen nuudliretsepti õpetuse kohaselt, kuid lahti-rullitud taignalehti ei lõiguta mitte ribadeks, vaid kuubikuteks. Kui kuubikud on keedetud, pannakse nad pannile, kus on ka rasvaine, millesse on segatud 1 klaas hapukoort ja 200-250 g läbi hakkliha­masina aetud keedusinki või suitsutatud sealiha. Ka seda rooga süüakse kuumalt.

Lambajuustukuubikud

Valmistatakse eelmiste retseptide järgi jahutaigen. Enne kui selle sisse segatakse pannil olev rasvaine, pannakse juurde 50-100 g lamba­juustu ja peenestatud tilli. Segatakse hästi ja lisatakse taignakuubikud. Seda toitu tarvitatakse kohe, sest lambajuust on kiiresti riknev.

Kapsakuubikud

Keskmise suurusega kapsapea tükeldatakse või riivitakse. Lastakse seista soolvees 1 tund, seejärel nõrutatakse vesi välja ja kapsas pannakse pannile. Lisatakse sularasv ja pruunistatakse. Soovitav on lisada paar teelusikatäit suhkrut. Maitsestatakse pipraga. Valmistatakse nuudlite- ja kuubikute tegemiseks ettenähtud tainas, mis lõigutakse kuubikuteks ja pannakse kapsale hulka. Segatakse hoolikalt. Kui kuubikud ning kapsas on pehmed, süüakse kuumalt.

Juustunuudlid

Valmistatakse nuudlitaigen. Keedetud nuudlid pannakse sulatatud võisse ja lisatakse riivitud juust. Seda tehakse vahetult enne laualeandmist.

Pähklinuudlid

Valmistatakse nuudlitaigen. Kui nuudlid on keenud, riputatakse neile rohkesti peenestatud pähkleid ja suhkrut.

Nuudlid aprikoosimarmelaadiga

Valmistatakse nuudlitaigen. Kui nuudlid on keenud, praetakse nad kergelt koos võiga, kuhu on segatud 50 kooritud ja peenestatud mandlit. Tulekindlasse nõusse pannakse pool nuudlitest ja kaetakse aprikoosimarmelaadiga. Ülejäänud nuudlid laotatakse marmelaadikihi peale ning vorm pannakse 15-20 minutiks ahju. Kui toit on valmis, tuleb see ettevaatlikult vaagnale asetada.

Magusad nuudlid

Valmistatakse nuudlitaigen ja lõigatakse ribad, kuid nuudleid ei keedeta vees, vaid suhkruga segatud piimas. Lisatakse veidi vanilliini. Kui nuudlid on keenud, valatakse piim pealt ära ja nuudlid pannakse pannile, kus on sulavõid. Lisatakse rosinaid ja 2 vahustatud munakollast. Kõik ained segatakse hoolikalt. Süüakse kuumalt.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele