Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

IGAPÄEVASED PAPRIKATOIDUD

Kartulipaprikás
Kartulitarhonya
Lebbencssupp
Slambuc
Uhhaa (halászlé) ja kalapaprikás
Eelroog paprikaga
Paprikapirukas
Paprikasoust ilma lihata
Munapaprikás

 

Traditsiooniliselt on lihata paprikatoidud olnud tavalisemad kui lihaga toidud. Lihast valmistatavad paprikatoidud olid piduroad, kuna argiroad tehti kartulist ja erinevate retseptide järgi valmistatud taignatest. Need olid odavamad ja kiiresti valmistatavad. Erinevates piirkondades valmistatavaid paprikatoite on väga palju. Neid ei liigitata mitte ainult selle järgi, kas nad on suure või väikese leemega või hoopis ilma leemeta, vaid ka selle järgi, missugust kartuli- ja taignakoostist kasutatakse. Seejuures on igas piirkonnas oma valmistamisviis ja -iseärasused.

Kõik argipäevased paprikatoidud valmistatakse rasvaga, mida sulatatakse singist. Traditsiooniliselt kasutatakse selleks suitsutamata valget soolast sinki - szalonnat, mis suve lõpuks võib olla muutunud juba kollaseks ja pisut kopitanukski, aga just sellisena ongi ta väga meeldiv. Kopitus annab singile pikantse maitse ja kes on sellega harjunud, leiab selle just huvitava olevat.

Kartulipaprikás

Seda tuntakse kogu Ungaris kui "vaeste toitu". Ometi on nii, et kui võõrsile sattunud ungarlased on juba küllastunud võõramaa hõrgutistest, meenub neile üsna ruttu kartulipaprikás. Iseendast on tegu maitsva ja huvitava, kiirestivalmistatava ja lihtsa traditsioonilise toiduga, mis sobib tänapäevalgi nädalalõputoiduks suvilas või laagriplatsil.
Alljärgnevalt on kirjeldatud Makós valmistatud kartulipaprikási, mis on tänapäevainimesele kõige sobivam.
Selle toidu jaoks vajatakse kartuleid, mis ei tohi olla väga jahused ega väga kõvad. Rasv peab olema sulatatud szalonnast, võib lisada ka vorsti või viinereid. Vorstiviilud pannakse patta koos szalonnakuubikutega, et moodustuks maitsev põhi. Viinerid lisatakse siis, kui toit on pooleldi valmis. Nii võtavad viinerid sisse paprika maitse. Kartulipaprikás tuleb kõige parem juhul, kui see on valmistatud värsketest kartulitest. Veelgi oivalisemaks muutub roog, kui talle on lisatud punast kaunpipart. Lisandiks sobib mistahes salat või aedvili ning suurepäraselt maitseb selle juurde mistahes jook.

Kartulitarhonya

Nimetatud rooga valmistatakse täpselt samuti nagu kartulipaprikási, ainult kartulite kogus on tunduvalt väiksem ja vett pannakse rohkem. Szalonnast sulatatud rasvas praetud sibulad segatakse kartulitega, lisatakse vett ja tarhonyat. Viimane imeb endasse küpsedes vett ja muutub kõvaks. Szalonnakuubikute sekka võib panna ka vorstiviile. See on huvitav, maitsev ja rohke kalorisisaldusega toit, millele annab väärtust seegi, et selle juurde sobib mistahes jook

 



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele