|
|
[komi]
Põdralihatoidud
Kalatoidud
Seenetoidud
Aedvilja ja marjatoidud
Küpsetised
Joogid
-
|
|
KOMI TOIDUD
Komilaste toitumistavades on suuri erinevusi maa põhja- ja lõunapiirkondade
vahel. Kui põhjas asuvates põdrakasvatus- ja jahipidamispiirkondades
oli liha igapäevaseks toiduks kõigile, siis põllumajanduslikus lõunapiirkonnas
said seda lubada endale ainult rikkamad inimesed. Sigu ja kodulinde
on komilased pidanud kogu aeg vähe, seepärast on nende lihagi toiduks
vähe kasutatud.
Tähtsal kohal on kala. Kalu süüakse soolatult, vinnutatult,
keedetult, küpsetatult. Toidu kõrvale kuulub kartul, kapsas, rõigas,
naeris, peet ja sibul.
Rohkesti tarbitakse metsamarju ja seeni - nii toorelt kui kuivatatult.
Eriti armastatud on jõhvikad, mida säilitatakse spetsiaalsetes aukudes,
kust neid vajaduse korral kohale tuuakse. Augud kaevatakse umbes 1,5
m sügavused. Marjad kaetakse kuuse- või nuluokstega, nende peale laotakse
omakorda pajuoksad ja rohi. Peale jõhvikate, pohlade, sinikate ja mustikate
korjatakse veel pihlaka- ja toomingamarju. Viimased kuivatatakse ja
jahvatatakse. Hiljem kasutatakse neid kisselli keetmiseks.
Igapäevasteks toitudeks on mitmesugused pudrud. Vanemate toitude hulka
kuuluvatele odra- ja kaeratanguputrudele on tänapäeval lisandunud riisi-,
manna- ja hirsipuder.
Piima värskelt kuigi palju ei tarbita, rohkem eelistatakse hapupiima
ja kohupiima.
Kui komilane siseneb ruumi, kus süüakse, ütleb ta: ,"Njanj - sovi"
("Leib - sool!"). Sööjad vastavad: ,"Lok-lok!" või
,"Buksil" ("Tuletule!" või ,"Istu!").
|
|
|