Soome-ugri KOKARAAMAT |
[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari] |
|
[vadja] Taimetoidud Pudrud Piimatoidud Lihatoidud Kalatoidud Pirukad Joogid |
VADJA TOIDUD Nagu teistelgi soome-ugri rahvastel, koosneb vadjalaste toit põhiliselt kohalike põllukultuuride viljadest ja metsaandidest. See, et vadjalased tarvitasid palju taimetoitu, tulenes nende poolt kinnipeetavatest usutraditsioonidest ja viimasega seotud paastudest. Vanal ajal oli isegi iganädalane paastuaeg (kolmapäeviti ja reedeti), mil liha ei söödud. Au sees olid kalad ja seened, mida ka soolati ja kuivatati. Traditsiooniliseks toiduks olid pirukad, mis kuulusid laupäeva ja pühapäeva juurde. Üldlevinud olid pudrud, mida valmistati tavaliselt ahjus. Liha soolati, kuivatati ja suitsutati. Kui võõras sisenes kööki, kus vadjalased sõid, soovis ta: ,"Leib-sool!" Sellele vastati harilikult ,"Kiitosl" või ,"Istuit ka parve!" |
|
Soome-ugri
KOKARAAMAT ©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995 |
[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud] [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised] [joogid] |