SUPID
Oad
pannakse patta keevasse vette. Kui need on pehmed, lisatakse sool.
Kui oad pehmenevad aeglaselt, lisatakse veidi soodat. Ube võib juba
eelmisel õhtul likku panna. Võetakse veidi jahu ja pruunistatakse
rasvas. Pruunistatud jahu segatakse veega ja valatakse pehmeks keenud
ubadele. Kui supp hakkab paksenema, lisatakse maitseained (loorberilehte,
äädikat, veidi suhkrut). Suppi tuleb kogu aeg segada ja jälgida, et
see ei muutuks liiga paksuks. Kui äädikat ei tarvitata, pannakse taldrikusse
eelnevalt koort ja alles siis tõstetakse peale supp.
1/4-1/2
kg ubade kohta võetakse 2 spl. nisujahu, 1 spl. rasva, 1-2 loorberilehte,
1-2 tl. suhkrut.
Oasupp
II
Oad
keedetakse hästi pehmeks. Lisatakse veidi koort ja veega segatud nisujahu.
Kogu aeg tuleb segada. Rõõsa koore asemel on parem kasutada paksu
hapukoort. Maitsestatakse loorberi, äädika ja soolaga. Kui on võimalus
lisada seajalgu, keedetakse need koos ubadega.
1/4-1/2
kg ubade kohta võetakse 100 g koort, 2 spl. nisujahu, 1-2
loorberilehte, äädikat ja soola maitse järgi.
Köömnesupp
Nisujahu
pruunistatakse rasvas ja lisatakse köömned. Lastakse veidi küpseda.
Lisatakse külm vesi ja keedetakse korralikult läbi. Sibul puhastatakse
ja segatakse supile juurde. Enne laualeandmist lastakse supp korraks
läbi sõela, et köömned eralduksid. Supinõusse võib enne supi väljavalamist
panna veidi koort. Süüakse koos kuubikuteks lõigatud röstitud saia
või sepikuga.
Selle
supi jaoks vajatakse 2 spl. nisujahu, 1 tl. köömneid, 1 spl. rasva,
1 keskmine sibul, soola maitse järgi.
Nuikapsasupp
Kapsas
puhastatakse, võetakse ära pealmised lehed ja lõigatakse tükkideks.
Keedunõu põhja pannakse 1 spl. rasva ja kapsas küpsetatakse selles.
Kui kapsas on pehme, segatakse veega veidi nisujahu ja lisatakse supile.
Segatakse ja maitsestatakse soolaga. Vett pannakse nii palju, kui
vedelat suppi soovitakse. Keedetakse umbes 40 minutit. Supi juurde
kuulub ka sibul.
2-3
nuikapsast (kapsas ei tohi mingil juhul olla vana, sest siis on kogu
supp rikutud!), 3-4 spl. nisujahu, 1/2 sibulat, soola maitse järgi.