Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
 

SUPID

Oasupp I
Oasupp II
Köömnesupp
Nuikapsasupp
Lillkapsasupp
Hernesupp


Oasupp I

Oad pannakse patta keevasse vette. Kui need on pehmed, lisatakse sool. Kui oad pehmenevad aeglaselt, lisatakse veidi soodat. Ube võib juba eelmisel õhtul likku panna. Võetakse veidi jahu ja pruunistatakse rasvas. Pruunistatud jahu segatakse veega ja valatakse pehmeks keenud ubadele. Kui supp hakkab paksenema, lisatakse maitseained (loorberilehte, äädikat, veidi suhkrut). Suppi tuleb kogu aeg segada ja jälgida, et see ei muutuks liiga paksuks. Kui äädikat ei tarvitata, pannakse taldrikusse eelnevalt koort ja alles siis tõstetakse peale supp.
1/4-1/2 kg ubade kohta võetakse 2 spl. nisujahu, 1 spl. rasva, 1-2 loorberilehte, 1-2 tl. suhkrut.

Oasupp II

Oad keedetakse hästi pehmeks. Lisatakse veidi koort ja veega segatud nisujahu. Kogu aeg tuleb segada. Rõõsa koore asemel on parem kasutada paksu hapukoort. Maitsestatakse loorberi, äädika ja soolaga. Kui on võimalus lisada seajalgu, keedetakse need koos ubadega.
1/4-1/2 kg ubade kohta võetakse 100 g koort, 2 spl. nisujahu,
1-2 loorberilehte, äädikat ja soola maitse järgi.


Köömnesupp

Nisujahu pruunistatakse rasvas ja lisatakse köömned. Lastakse veidi küpseda. Lisatakse külm vesi ja keedetakse korralikult läbi. Sibul puhastatakse ja segatakse supile juurde. Enne laualeandmist lastakse supp korraks läbi sõela, et köömned eralduksid. Supinõusse võib enne supi väljavalamist panna veidi koort. Süüakse koos kuubikuteks lõigatud röstitud saia või sepikuga.
Selle supi jaoks vajatakse 2 spl. nisujahu, 1 tl. köömneid, 1 spl. rasva,
1 keskmine sibul, soola maitse järgi.


Nuikapsasupp

Kapsas puhastatakse, võetakse ära pealmised lehed ja lõigatakse tükkideks. Keedunõu põhja pannakse 1 spl. rasva ja kapsas küpsetatakse selles. Kui kapsas on pehme, segatakse veega veidi nisujahu ja lisatakse supile. Segatakse ja maitsestatakse soolaga. Vett pannakse nii palju, kui vedelat suppi soovitakse. Keedetakse umbes 40 minutit. Supi juurde kuulub ka sibul.
2-3 nuikapsast (kapsas ei tohi mingil juhul olla vana, sest siis on kogu supp rikutud!), 3-4 spl. nisujahu, 1/2 sibulat, soola maitse järgi.

Lillkapsasupp

Lillkapsas tükeldatakse ja pestakse. Keedetakse soolvees, millesse on lisatud veidi piima. Lillkapsas keedetakse pehmeks ja lisatakse rasvas säristatud nisujahu (ei tohi olla pruun!). Keedetakse aeglasel tulel 1/2 tundi. Enne laualeandmist pannakse taldrikutesse veidi koort ja supp tõstetakse peale.
1 lillkapsa kohta võetakse 2 spl. nisujahu, 1 spl. rasva, vett vastavalt supi paksusele. Soola lisatakse maitse järgi. Veele lisatud piima kogus peab olema vahekorras 1:2.

Hernesupp

Toored herned puhastatakse. Kaunad pestakse hästi ja keedetakse. Herned küpsetatakse võis, kuhu lisatakse ka hakitud peterselli. Kui tundub, et herned kipuvad kõrbema, lisatakse veidi supileent ja hautatakse niikaua, kuni vedelik on aurunud. Küpsetele hernestele lisatakse 1spl. nisujahu ja praetakse veidi, kuid nii, et herned ei muutuks pruuniks. Seejärel kallatakse juurde kaunakeedu leem ja keedetakse 1/2 tundi. Serveeritakse koos röstitud saiakuubikutega.
1/2 kg tooreste herneste kohta võetakse 1 spl. võid, 1 spl. nisujahu, 1 spl. rasva.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele