Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [udmurdi]

Suupisted ja salatid

Lihatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Seenetoidud

Jahutoidud

Joogid
 
  UDMURDI TOIDUD

Udmurdi kööki iseloomustab kohalike toiduainete rikkalik kasutamine. Toiduvalmistamise traditsioonid põhinevad ökonoomsusel ja võimalikult väikesel ajakaol. 
Udmurtide toit on maitsev ja tervislik. Iseloomulik on rohke mahlade, kissellide, soustide ja kaljade valmistamine kohalikest viljadest ja marjadest. Paljude lihatoitude juurde pakutakse lisandina lodjapuumarju. Väga vanad traditsioonid on jahust ja tangainetest toitude valmistamisel. 
Rohkesti kasutatakse odra-, nisu- ja tatrajahu. Viimasest valmistatakse mitme erineva retsepti järgi pliine. Liha kasutavad udmurdid kas värskelt või soolatult. Suitsutamist udmurdid vanasti ei praktiseerinud. Ka kala söödi kõige rohkem keedetult. Aedviljade kõrval on tähtis osa seentel ja metsamarjadel. Marjadest korjatakse kõige rohkem vaarikaid, maasikaid ja murakaid. Udmurdi perenaist nimetatakse veel praegugi külades pörasj, mis ei tähenda mitte ainult naist ja perenaist, vaid ka perekonna toitjat.


 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele