|
|
[udmurdi]
Suupisted ja salatid
Lihatoidud
Supid
Aedviljatoidud
Seenetoidud
Jahutoidud
Joogid
-
|
|
LIHATOIDUD
Izevski kotletid
Vasikaliha tükeldatakse, lisatakse piimas leotatud nisuleib,
sibul ja pipar. Aetakse kaks korda läbi hakklihamasina, maitsestatakse
soolaga. Segatakse, vormitakse kotlettideks. Veeretatakse riivsaias
ja praetakse mõlemalt küljelt. Samaaegselt valmistatakse soust vasikaneerudest
ja seentest. Neerud keedetakse eraldi. Kui neerud on keenud, jahutatakse
ja hakitakse need peeneks, sama tehakse seentega. Mugulsibul hakitakse
ja pruunistatakse võis. Seejärel lisatakse sibulale neerud. Peale
valatakse hapukoor ja veega segatud jahu. Hautatakse läbi ja lisatakse
punast veini.
Kotlette süüakse kartulite, lillkapsa ja rohelise hernega.
Peale tõstetakse seeneneerusousti.
200
g
vasikaliha kohta arvestatakse 15 g neerusid, 40 g värskeid seeni,
40 g võid, 15 g jahu, 1
1/2 spl. hapukoort, 1
spl. riivsaia, 30 g nisuleiba, 300 g mugulsibulat.
Põdralihakotletid
Põdraliha on kotlettide tegemiseks väga sobiv, sest
see on suure-kiuline. Kui rasva on vähevõitu, lisatakse
pekki või koorevõid. Liha tükeldatakse, lisatakse
sool, pipar, mugulsibul ja piimas leotatud sai. Aetakse
2-3 korda läbi hakklihamasina, seejärel vormitakse
kotlettideks. Veeretatakse riivsaias, praetakse mõlemalt
küljelt ja pannakse 5 minutiks praeahju. Süüakse
punase soustiga. Sousti valmistamiseks keedetakse
kondipuljong, see kurnatakse ja lisatakse tomatid.
Valatakse pannile ja puistatakse juurde jahu. Segatakse
ning lisatakse veel puljongit, et soust ei muutuks liiga
paksuks. Maitsestatakse paari porgandiratta, hakitud
sibula, peterselli ja soolaga. Vajalik on ka suhkur, et
maitse paremini esile tuleks.
1/2 l puljongi kohta võetakse 1 spl. jahu, 1 spl. rasva,
45 g tomatipastat, 1/2 mugulsibulat, 1 tl. suhkrut, veidi
petersellilehti, porgandit, pipart ja soola.
Kotlettide tegemiseks võetakse 100 g põdraliha kohta 50
g sealiha, 40 g saia, 50 g piima, 1 spl. riivsaia, 2
mugulsibulat, 1/2 spl. rasva, 1/2 spl. võid, maitse
järgi soola.
Põdraliha izevskipäraselt
Värske liha puhastatakse, hõõrutakse soola ja
pipraga sisse. Pannakse emailnõusse, peale valatakse
marinaad, milles hoitakse liha 8-10 tundi. Pärast seda
võetakse liha välja, nõrutatakse ning tõstetakse
teise nõusse. Peale valatakse värske piim, milles
hoitakse liha 3-4 tundi. Võetakse välja ja nõrutatakse
uuesti. Kuivatatakse ning küpsetatakse pannil rasva sees
kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel pannakse liha
praeahju, kus seda perioodiliselt kastetakse
praadimisvedelikuga.
Kui liha on liiga jämedakiuline, pannakse see
hautamisnõusse, lisatakse maitsejuuri, porgandit ja
peterselli ning suletakse kaanega. Hautamise ajal
lisatakse lihale lodjapuumarju.
600 g liha kohta arvestatakse 50 g rasva, 60 g porgandit,
20 g peterselli, 70 g mugulsibulat, 1/4 klaasi piima,
veidi äädikat, loorberilehti, sidrunikoort. Marinaadi
valmistamiseks on vaja äädikat, sidrunikoort, riivitud
pihlakaid, hakitud mugulsibulat, terapipart. Vesi
valatakse peale ja keedetakse.
|
|
|