Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

    [udmurdi]

Suupisted ja  salatid

Lihatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Seenetoidud

Jahutoidud

Joogid
 
 

LIHATOIDUD

Vasikalihast (Iþevski kotletid)
Põdralihast (põdraliha kotletid, põdraliha iþevskipäraselt)
Linnulihast (praetud laanepüü, praetud hani, part kaseriisikatega, kana udmurdi moodi, kanapojad)
Lambalihast (lambaliha udmurdi moodi)
Loomalihast (praetud jänes, Iþevski filee, udmurdi hakkfilee, udmurdi dulma)
Maksakotletid, ajukotletid
Lõmo
Seapeavorst, seasink udmurdi moodi
Sültvorst, sült
Liha taignas
Vasikajalad sibulasousti ja munalisandiga


Izevski kotletid

Vasikaliha tükeldatakse, lisatakse piimas leotatud nisuleib, sibul ja pipar. Aetakse kaks korda läbi hakklihamasina, maitsestatakse soolaga. Segatakse, vormitakse kotlettideks. Veeretatakse riivsaias ja praetakse mõlemalt küljelt. Samaaegselt valmistatakse soust vasikaneerudest ja seentest. Neerud keedetakse eraldi. Kui neerud on keenud, jahutatakse ja hakitakse need peeneks, sama tehakse seentega. Mugulsibul hakitakse ja pruunistatakse võis. Seejärel lisatakse sibulale neerud. Peale valatakse hapukoor ja veega segatud jahu. Hautatakse läbi ja lisatakse punast veini.

Kotlette süüakse kartulite, lillkapsa ja rohelise hernega. Peale tõstetakse seeneneerusousti.

200 g vasikaliha kohta arvestatakse 15 g neerusid, 40 g värskeid seeni, 40 g võid, 15 g jahu, 1 1/2 spl. hapukoort, 1 spl. riivsaia, 30 g nisuleiba, 300 g mugulsibulat.



Põdralihakotletid

Põdraliha on kotlettide tegemiseks väga sobiv, sest see on suure-kiuline. Kui rasva on vähevõitu, lisatakse pekki või koorevõid. Liha tükeldatakse, lisatakse sool, pipar, mugulsibul ja piimas leotatud sai. Aetakse 2-3 korda läbi hakklihamasina, seejärel vormitakse kotlettideks. Veeretatakse riivsaias, praetakse mõlemalt küljelt ja pannakse 5 minutiks praeahju. Süüakse punase soustiga. Sousti valmistamiseks keedetakse kondipuljong, see kurnatakse ja lisatakse tomatid. Valatakse pannile ja puistatakse juurde jahu. Segatakse ning lisatakse veel puljongit, et soust ei muutuks liiga paksuks. Maitsestatakse paari porgandiratta, hakitud sibula, peterselli ja soolaga. Vajalik on ka suhkur, et maitse paremini esile tuleks.

1/2 l puljongi kohta võetakse 1 spl. jahu, 1 spl. rasva, 45 g tomatipastat, 1/2 mugulsibulat, 1 tl. suhkrut, veidi petersellilehti, porgandit, pipart ja soola.
Kotlettide tegemiseks võetakse 100 g põdraliha kohta 50 g sealiha, 40 g saia, 50 g piima, 1 spl. riivsaia, 2 mugulsibulat, 1/2 spl. rasva, 1/2 spl. võid, maitse järgi soola.


Põdraliha izevskipäraselt

Värske liha puhastatakse, hõõrutakse soola ja pipraga sisse. Pannakse emailnõusse, peale valatakse marinaad, milles hoitakse liha 8-10 tundi. Pärast seda võetakse liha välja, nõrutatakse ning tõstetakse teise nõusse. Peale valatakse värske piim, milles hoitakse liha 3-4 tundi. Võetakse välja ja nõrutatakse uuesti. Kuivatatakse ning küpsetatakse pannil rasva sees kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel pannakse liha praeahju, kus seda perioodiliselt kastetakse praadimisvedelikuga.
Kui liha on liiga jämedakiuline, pannakse see hautamisnõusse, lisatakse maitsejuuri, porgandit ja peterselli ning suletakse kaanega. Hautamise ajal lisatakse lihale lodjapuumarju.

600 g liha kohta arvestatakse 50 g rasva, 60 g porgandit, 20 g peterselli, 70 g mugulsibulat, 1/4 klaasi piima, veidi äädikat, loorberilehti, sidrunikoort. Marinaadi valmistamiseks on vaja äädikat, sidrunikoort, riivitud pihlakaid, hakitud mugulsibulat, terapipart. Vesi valatakse peale ja keedetakse.



   
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi