|
|
[udmurdi]
Suupisted ja
salatid
Lihatoidud
Supid
Aedviljatoidud
Seenetoidud
Jahutoidud
Joogid
-
|
|
JAHUTOIDUD/KÜPSETISED
Kalapelmeenid
Võetakse suurem kala (haug või koha), puhastatakse ja pestakse. Fileeosa
lõigatakse eraldi ja aetakse koos sibulaga läbi hakklihamasina. Peast
keedetakse puljong. Saadud täidis segatakse muna ja piimaga ning maitsestatakse
soola ja pipraga.
400 g filee kohta võetakse 1 muna, 1/2 klaasi koort või piima, 1
1/2 mugulsibulat. Taigna valmistamiseks võetakse 2 klaasi jahu, veidi
üle 1/2 klaasi vett, 1/2 muna, soola maitse järgi.
Udmurdi pelmeenid
Lamba-, sea- ja loomaliha tükeldatakse ja aetakse koos sibulaga läbi
hakklihamasina. Liha segatakse hoolikalt, lisatakse sool ja pipar, suhkur
ning 1 1/2 klaasi vett, samuti 2 muna. Taigna valmistamiseks võetakse
umbes 330 g jahu, 1-2 muna, 125 g vett, soola maitse järgi. Valmistatakse
tihke taigen, millest vormitakse klaasi abil rattakesed. Üks taignapool
kaetakse täidisega, teine keeratakse täidisele peale. Servad vajutatakse
kinni ja pelmeenid viiakse külma kohta.
Seenepelmeenid
Puravikud puhastatakse ja pestakse, hakitakse peeneks ja praetakse koos
sibulaga poolvalmis. Lisatakse muna. Segatakse hoolikalt. 600 g puravike
kohta võetakse 1 mugulsibul, 1 muna, 50 g võid; soola ja pipart maitse
järgi. Süüakse hapu- või rõõsa koore või võiga. Värskekapsapelmeenid
Kapsas pestakse ja hakitakse, lisatakse taimeõli ning tambitakse katki.
Vareenikud kohupiimaga
Nisujahule segatakse juurde muna, piim või vesi ja suhkur. Tainast lastakse
15 minutit külmas seista, seejärel vormitakse sõrmejämedused peenikesed
vorstikesed, mis lõigatakse rombideks. Seejärel puistatakse peale jahu
ja vajutatakse pannkoogitaolisteks koogikesteks, mis täidetakse kohupiimaga.
Vesi aetakse keema ja vareenikud pannakse vette. Kui nad tõusevad pinnale,
tõstetakse vareenikud välja, valatakse üle sulavõiga ja antakse lauale.
Süüakse hapukoorega.
1 paki (250 g) kohupiima kohta võetakse 30 g suhkrut, 60 g hapukoort,
1/3 lahtiklopitud munast, 1/2 spl. jahu, 15 g võid.
Taigna valmistamiseks võetakse 1 klaas jahu, 2 spl. piima, 1 muna, 1
tl. suhkrut, 10 g võid.
Sõrnikud
Kohupiim aetakse läbi sõela, lisatakse muna, jahu ja suhkur. Segatakse
ühtlaseks massiks ja seejärel vormitakse piklikud koogid ning veeretatakse
jahus. Praetakse pannil rasva sees mõlemalt poolt. Koorik peab sõrnikutel
jääma õrn. Süüakse keedisega.
200 g kohupiima kohta võetakse 1 spl. jahu, 1/2 muna, 1/2 spl. suhkrut,
30 g toiduõli.
Sõrnikud kartuliga
Kartulid puhastatakse, pestakse ja keedetakse nõrgas soolvees. Kui kartul
on keenud, valatakse vesi ära, kartulid tambitakse katki. Segatakse
kohupiima, muna ja jahuga, vormitakse piklikuks ja veeretatakse jahus.
Praetakse mõlemalt poolt. Koorik, mis praadimise käigus tekib, peab
olema pruun.
250 g kohupiima kohta võetakse 170 g kartuleid, 3 muna, 2 spl. jahu,
võid ja hapukoort pealevalamiseks.
Maksapirukad (musen piroūki)
Valmistatakse pärmitaigen, lastakse kerkida. Maks pestakse ja pannakse
sibula, peki ning maitseainetega keema. Poolvalmis maks võetakse tulelt,
jahutatakse ja tükeldatakse. Seejärel aetakse läbi hakklihamasina, maitsestatakse
ja praetakse pannil läbi. Tainas rullitakse lahti ja vormitakse ümmargused
tükid, mille üks pool kaetakse täidisega, teine tõstetakse üle täidise.
Servad vajutatakse kinni. Küpsenud pirukad määritakse võiga ja süüakse
kuumalt.
300 g maksa kohta võetakse 3 väiksemat sibulat, 1/2 klaasi vett,
80 g rasva, maitseaineid ja soola vastavalt soovile. 1 kg taigna valmistamiseks
võetakse 650 g jahu, 20 g võid või margariini, 20 g pärmi, 11/2 klaasi
vett või piima, soola ja suhkrut maitse järgi.
Samal viisil valmistatakse hapukapsa-, seene- ja hakitud mao-, soolte-,
liha-, kala-, sibula- ja porgandipirukaid.
Meepirukas toomingamarjajahuga
(ljömõn njanj)
Toomingamarjad (kuivatatud) jahvatatakse, segatakse mee ja vähese veega
ning maitsestatakse. Pärmitainas rullitakse lahti ja jagatakse kaheks.
Keskele pannakse mee- ja toomingamarjajahutäidis. Teine pool tainast
tõstetakse täidisele peale ja piruka servad vajutatakse kinni. Soovitav
on pirukas nööriga kinni siduda. Enne ahju panemist määritakse pirukat
suhkruveega.
40 g toomingamarjajahu kohta võetakse 25 g mett, vähem kui 1/3 klaasi
vett.
Lihapirukas (gurt njanj)
Riis keedetakse sõmeraks, veiseliha aetakse läbi hakklihamasina koos
sibulaga ja praetakse pannil. Lisatakse sool ja pipar, rosinad ja pihlakamarjad.
Valmistatakse pärmitaigen, lastakse kerkida ja laotatakse õhukese kihina
pannile, peale riputatakse riivitud juustu. Nüüd tõstetakse pannile
kiht praetud hakkliha, riisi, hakitud muna ja pruunistatud sibulat,
seejärel uus kiht hakkliha, riisi, rosinaid ja pihlakamarju. Kõige peale
pannakse õhuke taignakiht, see määritakse sulavõiga ja pirukas küpsetatakse
keskmise kuumusega ahjus. Süüakse kuumalt supi järel põhitoiduna.
600 g jahu kohta võetakse umbes 60 g sulatatud võid, 1 spl. suhkrut,
2 muna, 15 g pärmi, 1 1/4 klaasi piima, soola maitse järgi. Täidist valmistatakse
selle toidu jaoks umbes 340 g.
Täidise jaoks võetakse 225 g keedetud riisi, 350 g praetud hakkliha,
50 g juustu, 50 g pihlakamarju, 30 g rosinaid, 2 keedetud muna, 60 g
võid.
Kartulikorbid
Kartulid keedetakse, kooritakse kuumalt ja aetakse läbi sõela. Lisatakse
kuum piim, munad ja sool. Pärmitaigen lõigatakse võrdseteks tükkideks,
pannakse küpsetusplaadile ja lastakse kerkida. Kui tainas on kerkinud,
kaetakse tükikesed kartulikattega, määritakse sulavõiga ja küpsetatakse.
Valmis korbid määritakse sulavõiga, süüakse kuumutatud ja seejärel jahutatud
piimaga.
300 g kartulite kohta võetakse 1/4 klaasi piima, 20 g hapukoort,
1/3 klaasi vett, 20 g võid.
Kohupiimakorbid
Pärmitaignast valmistatakse pallikesed, mis pannakse küpsetusplaadile
5 cm kaugusele üksteisest. Lastakse veidi aega kerkida ja seejärel tehakse
puulusika otsaga taignasse süvendid nii, et neid saaks täita kohupiimamassiga.
Pealt määritakse sulavõiga ja küpsetatakse ahjus.
200 g kohupiima kohta võetakse 1 muna, 2 spl. suhkrut, 2 klaasi
jahu, 1/3 200 g võipakist, 10 g pärmi, vanilliini.
Vaarikapirukas
Piruka katte võib valmistada värsketest või kuivatatud vaarikatest.
Kuivatatud vaarikad pestakse ja leotatakse keevas vees koos suhkruga.
Toored marjad tambitakse puruks ja lisatakse suhkur. Pannile laotatud
pärmitainast lastakse natuke aega kerkida, siis kaetakse vaarikamassiga
ja määritakse munaga. Kaunistatakse taignast valmistatud ribadega ning
küpsetatakse mõõdukas temperatuuris.
Samal viisil valmistatakse mets-, aedmaasika- ning punasesõstrapirukat.
400 g marjade kohta võetakse 3/4 klaasi suhkrut.
Muđnik
Küpsetatakse erinevatest jahuliikidest rukkijahutaignast valmistatud
alusel. Muđnik koosneb nisu-, odra-, herne- või tatrajahust. Need segatakse
omavahel ja lisatakse vesi, pärm, sool, suhkur, muna. Taigen pannakse
3-4 tunniks kerkima, iga 1 1/2 tunni järel segatakse põhjalikult. Kerkinud
tainas asetatakse umbes 15 cm läbimõõduga ümmargustele rukkijahust,
veest, munast ja soolast valmistatud alustele. Alused peavad olema tihked,
tainas peab olema kõva. Aluse servad keeratakse üles, et selle peale
asetatud segatud jahudest taignakiht püsiks nagu taldrikul. Küpsetatakse
mõõdukas temperatuuris, süüakse kuumalt.
Kanepikorbid
Valmistatakse pärmitaigen jahust, piimast, munadest, soolast, suhkrust
ja võist. Katteks võetakse kanepiseemneid, mis on eelnevalt pestud ja
uhmris puruks tambitud. Kanepimassile lisatakse pisut vett ja soola.
Vormitakse pärmitaignast alused, kanepiseemnemass määritakse taignale
ja aluste servad keeratakse üles. Küpsetatakse mõõdukas temperatuuris.
Valmis korbid määritakse pealt võiga.
Tabanid
Tainas valmistatakse nisu-, tatra-, kaera- ja hernejahust. Udmurtidel
on kombeks tabaneid süüa hommikusöögiks. Seepärast valmistatakse taigen
juba õhtul. Veega segatud piim soojendatakse, lisatakse pärm ja sool;
segatakse ja puistatakse juurde jahu. Vedel taigen pannakse sooja kohta
kerkima. Kerkimise jooksul segatakse tainast mitu korda. Küpsetatakse
rasvaga määritud pannil praeahjus või pliidil. Tabanid võib valmistada
kogu panni suuruses või väikeste pannkookide moodi. Peale pannakse kate:
kohupiimast, kartulist, kanepiseemnetest, külmutatud piimast, hapukoorest,
omletitaignast, aga ka hapukoorest ja võist.
Aluse valmistamiseks võetakse 1 klaasi jahu kohta 5 g pärmi, 1 spl.
võid, 1/3 klaasi piima, soola ja suhkrut maitse järgi.
Hernetabanid
Valmistatakse nisu- ja hernejahust. Pärm lahustatakse sooja veega, lisatakse
soe vesi või piim ja osa jahust. Kui taigen on kerkinud, lisatakse hapupiim
ja ülejäänud osa jahust, segatakse hoolikalt ja pannakse sooja kohta
kerkima. Valmis taigen küpsetatakse ahjus lina-või kanepiseemneõlis.
Süüakse kuumalt. Taignale võib lisada muna.
100 g hernejahu kohta võetakse 120 g nisujahu, 1/2 klaasi piima,
1/2 muna, 5 g pärmi, võid ja kanepiõli. Soola lisatakse maitse järgi.
Tatrajahupannkoogid
Valmistatakse pärmitaigen nisu- ja tatrajahust. Esialgu kasutatakse
ära ainult pool jahust, teine pool lisatakse hiljem koos munaga. Maitsestatakse
soolaga, lastakse natuke aega kerkida ja küpsetatakse rasvaga määritud
pannil pliidil. Süüakse kuumalt piima, hapukoore või võiga.
1/2 klaasi tatrajahu kohta võetakse 3/4 klaasi nisujahu, 3/4 klaasi
piima, 1/2 muna, 5 g pärmi, 1 tl. suhkrut, soola maitse järgi, 1 tl.
sulatatud võid.
Iūevski pliinid
Jahu sõelutakse, muna hõõrutakse suhkruga, lisatakse koorevõi, rõõsk
koor ja maitsestatakse soolaga. Seejärel segatakse hoolikalt jahuga,
aetakse läbi sõela, et ei jääks tükke, klopitakse juurde vahustatud
munavalge ja segatakse uuesti. Küpsetatakse rasvaga määritud pannil,
süüakse kibuvitsamarja- või pihlakakeedisega.
1/2 klaasi jahu kohta võetakse 1 muna, 10 g võid, 1 klaas rõõska
koort, 1 tl. suhkrut, soola maitse järgi.
Kõstrõbei
Kuulub vanade rahvustoitude hulka. Valmistatakse ilma pärmita tainas,
see laotatakse laiali ja jaotatakse võrdseteks osadeks. Vormitakse lapergused
koogikesed ning küpsetatakse pannil mõlemalt poolt. Määritakse koorevõiga
ja kaetakse täidisega. Edasi rullitakse koogid kokku ja hoitakse natuke
aega praeahjus mõõdukas kuumuses.
4 klaasi jahu kohta võetakse 1 muna, 1 1/4 klaasi piima, võid, suhkrut
ja maitse järgi soola.
Kartulitäidis: kartulid keedetakse, kooritakse ja aetakse läbi
sõela või hakklihamasina, lisatakse hakitud pruunistatud sibul ja kuum
piim ning või.
200 g kartulite kohta võetakse 50 g piima, 30 g võid, 1/2 mugulsibulat,
maitse järgi soola ning suhkrut.
Kohupiimatäidise jaoks segatakse kohupiim suhkru, hapukoore ja
munaga. 200 g kohupiima kohta võetakse 60 g võid või hapukoort, 1
muna, soola ja suhkrut maitse järgi.
Nisupudrutäidis: keedetakse piimaga nisujahupuder, lisatakse
soola ja koorevõid. 1/2 klaasi jahu kohta võetakse 3/4 klaasi piima,
20 g võid, 1 spl. vett, soola ja suhkrut maitse järgi.
Ūuken kokrok
Valmistatakse pelmeeni- või lapđaataigen. Vormitakse
pannkoogikujuliselt, peale pannakse täidis ja küpsetatakse praeahjus.
Valmis pirukad määi lapaataigen. Vormitakse
1 kg jahu kohta võetakse 4 muna, 170 g rasva, 1/2 tl. soodat, soola
maitse järgi.
Täidise jaoks võetakse
kuubikuteks lõigatud hautatud liha, mis on segatud keedetud tangudega.
700 g liha kohta on vaja 40 g tangu, 1 1/2 mugulsibulat, 1 tl. jahu,
30 g rasva. Pipart ja soola maitse järgi.
Đekera
Nisu- või kaerajahust, millele on lisatud muna, rasvame, sooda ja sool
vormitakse sõrmejämedused vorstikesed. Need lõigatakse võrdseteks osadeks.
Pannakse rasvaga määritud pannile ja küpsetatakse mooduli kas kuumuses,
kuni küpsetised muutuvad pruuniks ja kõvaks. Määritakse rasvaga.
1 1/2 klaasi jahu kohta võetakse 1/2 muna, 1 spl. rasva, soola ja
soodat vastavalt maitsele.
Samasuguseid koogikesi võib valmistada meega. Mesi kuumutatakse koos
suhkruga ja valatakse valmis kookidele.
Meepräänik
Või vahustatakse, segatakse juurde mesi, suhkur ja vesi. Aeglaselt puistatakse
juurde jahu ja segatakse tihedaks taignaks. Vormitakse 6-7 mm paksused
10-15 cm pikkused koogikesed. Servad keeratakse üles, kaunistatakse
pealt taignaribadega ja küpsetatakse plaadil ahjus.
1/2 kg jahu kohta võetakse 1 klaas suhkrut, 120 g mett, 80 g võid,
tl. soodat, 1 muna, 1/3 klaasi vett.
Präänik "Udmurdi"
Vahulehõõrutud või ja mesi segatakse, lisatakse vesi. Jahu segatakse
soodaga ja sõtkutakse tainas. Vormitakse 3 mm paksusteks koogikesteks,
keskele pannakse keedist, servad määritakse sulavõiga, peale pannakse
teine koogike ja asetatakse plaadile. Esialgu küpsetatakse hästi kuumas
ahjus, seejärel keskmises kuumuses. Valmis küpsetised jahutatakse ja
kaetakse suhkruvaabaga. Täidis valmistatakse maasikamoosist.
1/2 kg jahu kohta võetakse 1 klaas suhkrut, 100 g võid, 1 tl. soodat,
tl 1 1/2 muna, sulavõid, 1/3 klaasi vett, 250 g moosi.
Kanepiseemned meega
Mesi pannakse emailnõusse ja kuumutatakse. Kui hakkab keema lisatakse
kuivatatud kanepiseemned ja keedetakse sama tihedaks nagu keedis. Süüakse
tee juurde.
|
|
|