|
|
[udmurdi]
Suupisted ja
salatid
Lihatoidud
Supid
Aedviljatoidud
Seenetoidud
Jahutoidud
Joogid
-
|
|
JOOGID
Kali
Tolkõm
Virre l (varaj)
Virre II (suur)
Kama piimaga
Kali
Kuuma keedetud vette segatakse linnase- või rukkijahu ning pannakse
5-6 tunniks ahju, pärast seda lisatakse keedetud vett ja kurnatakse.
Jahutatakse 25-30°-ni. Seejärel segatakse juurde juuretis,
soovi korral lisatakse piparmünti. Lastakse seista 12-15 tundi.
Valmis kalja kasutatakse joogina, samuti külmade suppide valmistamisel.
Juuretise valmistamiseks lahustatakse soojas vees veidi peensuhkrut,
sellele lisatakse jahu ja pärm. Pannakse sooja kohta ja lastakse
kerkida.
Tolkõm
Värsked marjad (vaarikad, maasikad, metsmaasikad, punane sõstar)
tambitakse pudruks, valatakse peale kali, lisatakse suhkur ja kama ning
segatakse.
Süüakse magustoiduks või tarvitatakse joogina.
Virre l (varaj)
Kuuma keedetud veega segatakse linnastest vedel taigen. Kaetakse käterätikuga
ja asetatakse sooja kohta 30-40 minutiks. Kui taigen kerkib, lisatakse
peenestatud linnased. Valmistatakse ette vastav nõu (savist),
see loputatakse, nõu põhja pannakse pestud jämedaid
kõrsi (õlgi või heina), taigen tõstetakse
nõusse õlgede peale ja nõu pannakse hästi
köetud ahju 16-20 tunniks. Et taigen ei kuivaks ega läheks
kõrbema, valatakse sellele aeg-ajalt peale keedetud sooja vett.
Järgmisel hommikul võetakse nõu ahjust välja.
Kui nõu on uus, tehakse sõrmedega põhja sisse avaus,
et virre sealt välja voolaks. Nõu asetatakse väikesesse
vanni või renni, mille kaudu virre jookseb vastavasse anumasse.
Virret juuakse soojalt või külmalt, kuid seda võib
kasutada ka mitmesuguste toitude valmistamisel.
Virre II (suur)
Ka see on virre, kuid vedel. Valmistusviis on sama. Pärast seda,
kui virre välja jookseb, suletakse avaus ja tühja nõusse
valatakse keev vesi. l-2 tunni pärast moodustub uuesti viire, kuid
tunduvalt vedelam kui eelmisel korral. Auk avatakse ja vedelik lastakse
välja voolata. Pärast valmistatakse spetsiaalne juuretis humalast
või pärmist ja valatakse vedela virde hulka. Mõne
tunni pärast on jook valmis. Et eelpoolkirjeldatud jook tuleks
tihedama konsistentsiga, valatakse esimene virre koos järgneva,
vedelamaga, ühte nõusse.
Kama piimaga
Piim segatakse kamajahuga, maitsestatakse suhkruga. Soovitav on piim
eelnevalt läbi keeta. Täpselt samuti valmistavad udmurdid
kama hapupiimaga
|
|
|