Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [udmurdi]

Suupisted ja salatid

Lihatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Seenetoidud

Jahutoidud

Joogid
 
 

JOOGID

Kali
Tolkõm
Virre l (varaj)
Virre II (suur)
Kama piimaga



Kali

Kuuma keedetud vette segatakse linnase- või rukkijahu ning pannakse 5-6 tunniks ahju, pärast seda lisatakse keedetud vett ja kurnatakse. Jahutatakse 25-30°-ni. Seejärel segatakse juurde juuretis, soovi korral lisatakse piparmünti. Lastakse seista 12-15 tundi. Valmis kalja kasutatakse joogina, samuti külmade suppide valmistamisel.
Juuretise valmistamiseks lahustatakse soojas vees veidi peensuhkrut, sellele lisatakse jahu ja pärm. Pannakse sooja kohta ja lastakse kerkida.


Tolkõm

Värsked marjad (vaarikad, maasikad, metsmaasikad, punane sõstar) tambitakse pudruks, valatakse peale kali, lisatakse suhkur ja kama ning segatakse.
Süüakse magustoiduks või tarvitatakse joogina.


Virre l (varaj)

Kuuma keedetud veega segatakse linnastest vedel taigen. Kaetakse käterätikuga ja asetatakse sooja kohta 30-40 minutiks. Kui taigen kerkib, lisatakse peenestatud linnased. Valmistatakse ette vastav nõu (savist), see loputatakse, nõu põhja pannakse pestud jämedaid kõrsi (õlgi või heina), taigen tõstetakse nõusse õlgede peale ja nõu pannakse hästi köetud ahju 16-20 tunniks. Et taigen ei kuivaks ega läheks kõrbema, valatakse sellele aeg-ajalt peale keedetud sooja vett. Järgmisel hommikul võetakse nõu ahjust välja. Kui nõu on uus, tehakse sõrmedega põhja sisse avaus, et virre sealt välja voolaks. Nõu asetatakse väikesesse vanni või renni, mille kaudu virre jookseb vastavasse anumasse.
Virret juuakse soojalt või külmalt, kuid seda võib kasutada ka mitmesuguste toitude valmistamisel.


Virre II (suur)

Ka see on virre, kuid vedel. Valmistusviis on sama. Pärast seda, kui virre välja jookseb, suletakse avaus ja tühja nõusse valatakse keev vesi. l-2 tunni pärast moodustub uuesti viire, kuid tunduvalt vedelam kui eelmisel korral. Auk avatakse ja vedelik lastakse välja voolata. Pärast valmistatakse spetsiaalne juuretis humalast või pärmist ja valatakse vedela virde hulka. Mõne tunni pärast on jook valmis. Et eelpoolkirjeldatud jook tuleks tihedama konsistentsiga, valatakse esimene virre koos järgneva, vedelamaga, ühte nõusse.


Kama piimaga

Piim segatakse kamajahuga, maitsestatakse suhkruga. Soovitav on piim eelnevalt läbi keeta. Täpselt samuti valmistavad udmurdid kama hapupiimaga



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele