|
|
[liivi]
-
|
|
LIIVI TOIDUD
Juba liivlaste nimetamine
randlasteks võimaldab teha oletusi nende toidusedeli kohta. Merelt
põhitoiduse hankijana söödi liivi peredes rohkesti
kala. Eelistatuim oli lest, kuid palju tarbiti ka räime, silku,
turska.
Kui poiss läks merele või karja, siis pani ema talle kaasa
kuivanud või soolatud lestakala ning tüki leiba. Võid
leiva peale määrimiseks oli harva ja isegi piimapudeli kaasapanek
polnud igapäevane. Vanemate inimeste jutu järgi võeti
võrgupüügile minnes kaasa ka taari. Erinevad tööd
eeldasid kindlat toitu. Nii võeti heinateo ajal toidule lisaks
ka võid, et mehed tugevamad oleksid, ja võimaluse korral
moosi, sest heinategu nõudis palju energiat. Tihti söödi
töö juures külmi kartuleid leivaga.
Kala soolati sügisel suurtesse püttidesse. Palju kasutati
kuivatatud kala. Värsket kala söödi praetult või
keedetult. Soolakala tuli eelnevalt enne tarvitamist leotada. Kalast
keedeti suppi või söödi seda suitsutatult supi kõrvale.
Palju söödi aedvilju ja kartulit, samuti mune. Suhkrut tarvitati
piiratult.
Toidu kõrvale joodi reprõkkõ ehk appõnrõkkõ.
See oli taaritaoline jook, mis sisaldas vett, hapupiima ja muid lisandeid.
Jooki säilitati külmas. Janu puhul joodi seda ka väljaspool
söögiaega ning võeti tööle kaasa. Tavaliselt
vett ei joodud, kuna see oli soolamaitseline. Õlu valmistati
lahja, ainult tähtsamate sündmuste (talgud, ristsed, pulmad
jms.) puhul joodi kangemat õlut.
Liivi toitudel puuduvad kindlad retseptid. Seetõttu piirdugem
toidukordade kirjeldusega, mille on edastanud Paulin Klavina ja Viktor
Berthold.
Hommikusöök koosnes pannil praetud kartulitest, praetud või
keedetud munadest. Vahel valati praetud munadele peale piima. Tihti
söödi silku. Joodi viljakohvi, keedetud piima. Nädala
teisel poolel kulus hommikusöögi juurde ka plaadisai. See
valmistati tavaliselt juba kolmapäeva õhtul, söödi
aga hommikusöögi juurde. Pühapäeviti tehti plaadisaia
meega. Sügisepoole lisandus plaadikookidele veel õunaleib.
Lõunaks keedeti suppi. Nädala algul söödi hernesuppi,
mille keetmiseks tuli herned pühapäeva õhtul likku
panna. Veel tehti kartuli-, lesta-, tangu-, kapsa- või hapukapsasuppi.
Seejuures valati lestadele supi valmides piim peale. Tangusupi juurde
kuulus suitsulest. Pühapäevane kapsasupp keedeti varem valmis,
et perenaisel poleks sel päeval nii palju tööd. Sügisel
söödi ka kurgisuppi.
Õhtusöök koosnes tavaliselt kartulitest (väikestest),
mida hommikul praeti, kalast (lest, räim) ja jahusoustist, mille
valmistamiseks lisati pruunistatud sibulaid ja hapukoort. Samuti keedeti
putrusid, mille juurde kuulus keedis. Nii söödi kartuliputru
mustikakeedisega, tanguputru pohlakeedisega, mannaputru murakakeedisega
jne.
Söögiajad vastasid liivlaste elurütmile. Hommikusööki
söödi väga vara, lõuna oli kell 12. Pärast
lõunat puhati, seejärel söödi võileiba
ja joodi piima peale. Õhtused tööd lõpetati
kella seitsme paiku ning õhtust söödi kella seitsme-kaheksa
vahel. Pärast seda tehti tubaseid toimetusi ning sellele järgnes
nn. väike õhtusöök - mis kujutas endast keedetud
mingkala, millele valati hapukoort peale. Kokku oli viis söögikorda.
Liivlaste toidulaud ei olnud eriti rikkalik. Söödi seda, mis
oli kättesaadav ja mille valmistamiseks ei kulunud palju aega.
|
|
|