Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [ungari]

Paprikatoidud


Igapäevased paprikatoidud

Supid

Aedviljatoidud

Jahutoidud
 
  UNGARI TOIDUD

Ungarlased on alati lugu pidanud heast toidust ja ungari köök on tuntud üle kogu maailma. Ungari perekonnas pandi suurt rõhku tütarde kasvatamisel nende toiduvalmistamisoskusele. Ajapikku on küll need nõudmised vähenenud, kuid hea lõunasöök on veel nüüdki tähtis sündmus. Ungaris ei sööda nii sageli kui põhjamaades. Põhiliseks söögikorraks on lõuna kella 1-2 paiku päeval. Lõunasöök koosneb mitmest toidukorrast. Ungari köögi põhiaineteks on sealiha, searasv, kartulid, paprika. Nn. tuleneelajatunne ei ole ungari toitude puhul sugugi vältimatu. Naised eelistavad mahedamaid maitseaineid, mehed teravamaid. Klassikaline ungari lõuna koosneb kanapuljongist, pörköltist klimpide ja salatiga ning järelroast, milleks on rétes ehk struudel. See kujutab endast imeõhukesest lehttaignast küpsetatud rulli, kuhu võib panna kirsse, riivitud õunu, kohupiima ja muud sobivat.

Toite praetakse ja hautatakse singist sulatatud rasvaga. Eelistatakse isegi pisut kopitanud sinki, mis annab toidule pikantse maitse. Rohkesti kasutatakse hapukoort. Kastmed valmistatakse paksud, enamasti jahuga, ja need valatakse toidule hapukoorega segatult. Liha ja köögivilja hautatakse omas mahlas, vett või puljongit lisatakse vaid nii palju, et roog põhja ei kõrbeks.

Jahutoodetest nimetagem klimpe, käkke, nuudleid, pirukaid, kooke jne. Neid süüakse nii iseseisvalt kui teiste toitude lisandina. Väga suurt rõhku pannakse toitude maitse- ja lõhnaomadustele ning maitseainete kooskõlale. Kõige olulisem pole mitte maitseainete teravus, vaid sobivus. Rohkesti tarvitatakse magusat pipart, sibulat, peterselli, sellerit, terapipart, majoraani, piparrohtu, tüümiani, köömneid. Neid lisatakse julgemalt, kui meie oleme harjunud. Vahet tehakse ka värskes õhus ja kinnises ruumis keedetud toidu maitsel. Toitude serveerimine on ungarlastel omaette kunst. Sisenedes ruumi, kus süüakse, ütleb ungarlane: ,,Jó étvägyat!" Sellele vastatakse: ,,Köszönöm!" 


 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele