|
|
[udmurdi]
Suupisted ja
salatid
Lihatoidud
Supid
Aedviljatoidud
Seenetoidud
Jahutoidud
Joogid
-
|
|
SEENETOIDUD
Seentega täidetud kartulid
Üleküpsetatud kartulid seentega
Seeneborš
Seenesupp kaljaga (gubien ajukasj)
Seeneseljanka
Seened kartulite ja kaljaga (kuasjtem
tšorõg sjukasen
Seened maksaga (gubi sõr)
Seentega täidetud kartulid
Valitakse suuremad kartulid, puhastatakse ja pestakse, keskmine osa
lõigatakse välja. Värsked seened hakitakse ja praetakse võis koos mugulsibulatega.
Seejärel lastakse veidi jahtuda ja lisatakse toores muna. Segatakse.
Rasvaga määritud pannile asetatakse kartulid, nii et õõnsus jääb ülespoole.
"Õõnsused" täidetakse seene ja sibula seguga, pealt määritakse
hapukoorega ning küpsetatakse praeahjus. Enne küpsetamise lõppu valatakse
üle hapukooresoustiga ja pannakse uuesti ahju. Lauale pannes puistatakse
peale maitserohelist ja süüakse koos soustiga.
1/2 kg kartulite kohta võetakse 200 g värskeid puravikke, 2 mugulsibulat,
2 muna, 100 g kooresousti, 5 g maitserohelist, 10 g võid.
Üleküpsetatud kartulid
seentega
Keedetakse koorega kartulid, vesi valatakse ära ja kartulid kooritakse.
Lõigatakse poolkuu-kujuliselt. Keedetud puravikud praetakse sibulaga
ja segatakse kartulitega. Maitsestatakse soolaga ja pannakse rasvaga
määritud pannile. Valatakse üle hapukooremassiga (võib lisada ka muna),
küpsetatakse praeahjus.
1/2 kg kartulite kohta võetakse 45 g kuivatatud seeni, 2-3 mugulsibulat,
3/4 klaasi piima, 3 muna, 30 g võid, 1 spl. rasva.
Seeneborš
Kuivatatud puravikud pestakse soojas vees. Valatakse üle külma veega
ja keedetakse. Peet, porgandid ja mugulsibul hakitakse ning peet hautatakse
puljongis, kuhu on lisatud äädikat. Sibul ja porgand praetakse eraldi
võis. Kui seened on keenud, nõristatakse need ja hakitakse peeneks.
Seejärel pannakse koos odratangudega puljongisse, lastakse keeda ja
lisatakse tükeldatud kapsas. Kui kapsas on pehmeks keenud, lisatakse
sibul ja porgand, jahu, sool ning pipar. Enne lauale andmist riputatakse
peale peterselli. Seenebori kõrvale süükeldatud kapsas.
Selle supi jaoks võetakse 20 g kuivatatud seeni, 80 g porgandit,
80 g mugulsibulat, 20 g peterselli, 240 g peeti, 80 g tangu, 40 g taimerasva,
1/2 spl. jahu, 300 g kapsast, soola ja pipart maitse järgi.
Seenesupp kaljaga (gubien ajukasj)
Seened pestakse soojas vees, keedetakse ja kurnatakse läbi sõela. Keeduvett
kasutatakse sousti ja supi tegemiseks. Seened hakitakse, keedetud värsketele
seentele lisatakse hakitud soolaseeni, riivitud rõigast ja hakitud mugulsibulat.
Pannakse keedunõusse ja valatakse peale leivakali. Maitsestatakse soolaga
ja lisatakse pool hapukoorest. Ülejäänud osa lisatakse laualeandmisel.
1/2 l supi jaoks võetakse 1 1/2 klaasi leivakalja, 40 g soolaseeni,
10 g kuivatatud seeni, 10 g mugulsibulat, 10 g sibulapealseid, 40 g
hapukoort, pisut tilli, rõigast ja soola.
Seeneseljanka
Puhastatud puravikud või võiseened hakitakse ja keedetakse poolvalmis,
kurnatakse ja praetakse koos sibulaga. Muna klopitakse lahti ja valatakse
seente ja sibula peale, lisatakse sool ja pannakse praeahju. Süüakse
kohe pärast ahjust väljavõtmist.
60 g seente kohta võetakse 10 g sulavõid, 3 muna, 15 g mugulsibulat,
soola ja pipart maitse järgi.
Seened kartulite ja kaljaga
(kuasjtem tšorõg sjukasen)
Soola- või marineeritud seened pestakse ja hakitakse. Hakitakse ka keedetud
kartul ja sibul ning lisatakse koos riivitud rõikaga seentele. Seejärel
valatakse kõik üle leivakaljaga, lisatakse soola ja hapukoort. Osa hapukoorest
serveeritakse lauale andmisel.
1 1/2 klaasi leivakalja kohta võetakse 40 g seeni, 1 sibul, 75 g
kartuleid, 20 g rõigast, pisut tilli, 50 g hapukoort, soola maitse järgi.
Seened maksaga (gubi sõr)
Šampinjonid või kase- või punapuravikud pestakse, tükeldatakse ja praetakse
võis. Hane- või vasikamaks praetakse samuti võis ja jahutatakse. Maks
tambitakse puruks ja aetakse koos seentega läbi sõela. Lisatakse või
ning saadud segu valatakse kausikesse. Viiakse jahedasse. Süüakse võileivakattena
või eraldi roana.
200 g seente kohta võetakse 200 g maksa, 400 g võid; soola, suhkrut
ja muskaatpähklit maitse järgi.
|
|
|