|
|
[udmurdi]
Suupisted ja salatid
Lihatoidud
Supid
Aedviljatoidud
Seenetoidud
Jahutoidud
Joogid
-
|
|
LIHATOIDUD
Praetud laanepüü (põūem
sjala)
Eelnevalt puhastatud ja töödeldud laanepüüd leotatakse
2 tundi vees, pestakse veel kord ja pannakse 4-5 tunniks piima sisse.
Võetakse seejärel välja, hõõrutakse soola,
pipra ja hapukoorega ning pannakse praeahju. Aeg-ajalt valatakse peale
praadimisvedelikku, et liha ei jääks kuivaks ega kõrbeks.
800 g laanepüü kohta võetakse 300 g piima, 200 g
hapukoort, 150 g maitsejuuri, soola maitse järgi.
Praetud hani (põzem zazeg)
1. Hani puhastatakse, pestakse, pannakse keedunõusse ja
lisatakse vesi. Keedetakse aeglasel tulel. Sool ja maitsejuured lisatakse
keetmise ajal. Kui liha on pehme, võetakse hani välja, kuivatatakse
ja raiutakse tükkideks. Lihatükid kastetakse lahtiklopitud
muna sisse ja veeretatakse riivsaias. Praetakse rasva sees pannil.
Samaaegselt valmistatakse hanepuljongist valge soust. Puljongile lisatakse
peenestatud maitserohelist ja küüslauku, koorevõid
ja lodjapuumarju. Kõik ained segatakse ja keedetakse hästi
läbi. Jahu ja vesi segatakse ning lisatakse kastmele. Soust peab
olema teravamaitseline.
1/2 kg haneliha kohta võetakse umbes 25 g porgandit, 1 mugulsibul,
15 g peterselli, 15 g tilli, 25 g rohelist sibulat, 250 g hanepuljongit,
1 spl. jahu, 25 g lodjapuumarju, 50 g võid, 1 muna, 1 spl. riivsaia.
2. Pestud ja eelnevalt töödeldud hani raiutakse tükkideks.
Praetakse koos juurvilja, jahu ja pekikuubikutega. Võetakse keedunõu,
kuhu asetatakse kihiti juurvili (naeris, porgand, kaalikas, kartul,
sibul) ja haneliha. Kõige peale pannakse tomativiilud, riputatakse
üle soolaga ja lõpuks valatakse peale puljong. Nõu
suletakse tihedalt ja pannakse hauduma praeahju. Umbes 10 minutit enne
hautamise lõppu lisatakse loorberilehed. Liha peab valminult
olema teravamaitseline ja aromaatne.
400 g haneliha kohta võetakse 20 g pekki, 60 g naerist, 90
g porgandit, 60 g kaalikat, 1/2 kg kartuleid, 90 g tomatit. Soola, pipart
ja loorberilehti pannakse maitse järgi.
3. Hautatud
hani riputatakse üle soolaga. Kui on tegemist vana hanega, on soovitatav
seda keeta. Praadimiseks hani tükeldatakse. Tükid pannakse
pannile ja pruunistatakse rasvas. Seejärel asetatakse küpsetusnõusse
ja pannakse praeahju. Kaas hoitakse tihedalt peal. Lisatakse maitsejuured
ja vürtsid. Kui hane praetakse tervelt, pannakse see küpsetusplaadile
ja küpsetatakse keskmises kuumuses. Liha valatakse pidevalt üle
puljongiga, et see ei jääks kuivaks. Samas määritakse
hapukoorega ja lisatakse maitseained.
1/2 kg haneliha kohta võetakse 1/2 spl. hapukoort, soola
ja vürtse maitse järgi.
Part kaseriisikatega
Part töödeldakse eelnevalt ja pestakse soojas vees, seejärel
külmas vees. Lihakeha hõõrutakse sisse soola ja pipraga
ning praetakse pannil. Praadimise käigus lisatakse mugulsibul,
jahus paneeritud porgandid, lodjapuumarjad, või ja puljong. Nõu
kaetakse kaanega ning pannakse praeahju. Niikaua, kuni part küpseb,
valmistatakse ette soolariisikad. Seened pestakse, lõigatakse
tükkideks ja pannakse võiga ülevalatult pardi juurde
pannile või hautamisnõusse. Lisatakse ka veini. Kui part
on küpsenud, võetakse see välja. Järelejäänud
vedelik kumatakse, valmistatakse soust. Selleks võib lisada veega
segatud jahu, et soust saaks paksem. Tuleb jälgida, et soust oleks
teravamaitseline ja seene maitse oleks tuntav. Soustile lisatakse rohkesti
maitserohelist.
1 kg pardiliha kohta võetakse 3 mugulsibulat, 1 spl. jahu,
120 g porgandit, 120 g soolatud riisikaid, 60 g koorevõid, 30
g lodjapuumarju, 50 g maitserohelist, soola ja pipart maitse järgi.
Kana udmurdi moodi
Kana raiutakse põiki pooleks, rind jäetakse terveks. Tiivad
painutatakse seljale kokku, jalad asetatakse nn. taskusse. Hõõrutakse
soola ja pipraga, rind pressitakse raiekirve abil vastu nõu põhja,
kuhu pannakse eelnevalt koorevõid. Hautatakse, võetakse
uuesti välja, pannakse jälle veidikeseks ajaks pressi alla,
määritakse küüslaugu ja hapukoorega ning pannakse
panniga praeahju. Perioodiliselt valatakse liha leemega üle.
Kui kana on pehme, võetakse see ahjust välja ja serveeritakse
kas tervelt või tükkidena. Süüakse juurvilja või
riisiga.
1 kg kana kohta võetakse 3 spl. hapukoort, 50 g võid,
50 g valget veini, 200 g kastet, 250 g võid küpsetamiseks
ja 50 g maitserohelist.
Kanapojad iūevski moodi
Kanapojad töödeldakse ja pestakse, raiutakse pooleks ja klopitakse
haamriga kergelt läbi. Seejärel hõõrutakse liha
läbi sõela aetud pihlakamarjamassiga või pihlakamahlaga
ja pannakse emailnõusse. Lisatakse hakitud sibul, petersell,
seller. Maitsestatakse soola ja pipraga ning hoitakse 2-3 tundi praeahjus.
Pärast seda võetakse kanapojad välja, hõõrutakse
sisse sibula ja hapukoorega ning praetakse kuumal pliidil mõlemalt
küljelt. Seejärel pannakse kanapojad hautamisnõusse
koos porgandite, peterselli, sibula ja värskete tomatitega. Lisatakse
praetud puravikud, pihlakamarjad või praetud sõstrad ja
jätkatakse hautamist. Kõige viimasena lisatakse loorberilehed,
jahu ja või ning maitsestatakse.
1/2 kg kanapoegade kohta võetakse 1 spl. hapukoort, 50 g porgandit,
40 g puravikke, 250 g kartuleid, veidi lillkapsast, peterselli, pihlakaid,
umbes 10 tomatit, 1 spl. jahu ja võid, soola, pipart ning loorberit
maitse järgi.
|
|
|