|
|
[vepsa]
Seenetoidud
Lihata aed- ja juurviljatoidud
Toidud tangainetest
Lihatoidud
Joogid
Moosid
-
|
|
JOOGID
Kali (praðka)
Kuivatatud rukkileiva viiludele lisatakse keev vesi. Nõu suletakse
kaanega ja lastakse paar tundi seista. Seejärel vedelik kurnatakse ja
lisatakse eelnevalt pruunistatud suhkur ning pärm. Lastakse käärida
5-6 tundi ja villitakse siis pudelitesse. Pudelid suletakse korgiga
ja hoitakse külmas kohas.
Õlle valmistamine
Rukis leotatakse. Seejärel pannakse kuhja ja lastakse kasvama minna.
Kuivatatakse ahju peal 24 tundi ja jahvatatakse. Vesi pannakse keema.
Kui on keenud, lastakse jahtuda ja valatakse sellega jahu üle. Saadud
segu pannakse ahju ja hoitakse seal hommikust õhtuni. Siis valatakse
segu õllenõusse ja kallatakse peale kuuma vett. Õllenõu põhja pannakse
kuumad kivid. Pealt kaetakse õllenõu puhta riide või tekiga. Kui segu
enam ei kee, tõstetakse õllenõu põhjas olevat punni, et suslo välja
voolaks. Jahtunud suslosse pannakse jahvatatud humalad.
Retsept on üles kirjutatud Äänis-Vepsast.
Naerikali
Naerid puhastatakse, pestakse, küpsetatakse ahjus, jahutatakse.
Seejärel kooritakse ja tükeldatakse. Tükid pannakse ahju kuivama. Kuivanud
naeritükid valatakse üle külma veega ja pannakse keema. Pärast keemist
jook jahutatakse, lisatakse pärm ja lastakse käärida. Suletakse õhukindlalt
ja hoitakse jahedas kohas.
2 l naerivedeliku kohta on vaja umbes 10 g pärmi.
Sagedamaid
Värskelt hapendatud piim pannakse 6 tunniks ahju. Võetakse välja ja
tarvitatakse toiduks.
Kama
Kamajahu segatakse külma piima, hapupiima või veega. Lisatakse
maitse järgi suhkrut, soola, vahel koort. Süüakse kohe.
|
|
|