Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vepsa]

Seenetoidud

Lihata aed- ja juurviljatoidud

Toidud tangainetest

Lihatoidud

Joogid

Moosid
 
 

JOOGID


Kali (praðka)
Kuivatatud rukkileiva viiludele lisatakse keev vesi. Nõu suletakse kaanega ja lastakse paar tundi seista. Seejärel vedelik kurnatakse ja lisatakse eelnevalt pruunistatud suhkur ning pärm. Lastakse käärida 5-6 tundi ja villitakse siis pudelitesse. Pudelid suletakse korgiga ja hoitakse külmas kohas.

Õlle valmistamine
Rukis leotatakse. Seejärel pannakse kuhja ja lastakse kasvama minna. Kuivatatakse ahju peal 24 tundi ja jahvatatakse. Vesi pannakse keema. Kui on keenud, lastakse jahtuda ja valatakse sellega jahu üle. Saadud segu pannakse ahju ja hoitakse seal hommikust õhtuni. Siis valatakse segu õllenõusse ja kallatakse peale kuuma vett. Õllenõu põhja pannakse kuumad kivid. Pealt kaetakse õllenõu puhta riide või tekiga. Kui segu enam ei kee, tõstetakse õllenõu põhjas olevat punni, et suslo välja voolaks. Jahtunud suslosse pannakse jahvatatud humalad.
Retsept on üles kirjutatud Äänis-Vepsast.


Naerikali
Naerid puhastatakse, pestakse, küpsetatakse ahjus, jahutatakse. Seejärel kooritakse ja tükeldatakse. Tükid pannakse ahju kuivama. Kuivanud naeritükid valatakse üle külma veega ja pannakse keema. Pärast keemist jook jahutatakse, lisatakse pärm ja lastakse käärida. Suletakse õhukindlalt ja hoitakse jahedas kohas.
2 l naerivedeliku kohta on vaja umbes 10 g pärmi.


Sagedamaid
Värskelt hapendatud piim pannakse 6 tunniks ahju. Võetakse välja ja tarvitatakse toiduks.


Kama
Kamajahu segatakse külma piima, hapupiima või veega. Lisatakse maitse järgi suhkrut, soola, vahel koort. Süüakse kohe.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele