|
|
[vepsa]
Seenetoidud
Lihata aed- ja juurviljatoidud
Toidud tangainetest
Lihatoidud
Joogid
Moosid
-
|
|
TOIDUD TANGAINETEST
Kiisel
Kartulikiisel
Kala taignas
Odrakruubipuder
Kruubisupp
Ðtsi
Tolokno
Karask kohupiima või marjadega
Kiisel
Aganad pannakse likku, lastakse 3 päeva seista ja valatakse siis keeva
vette. Keedetakse. Saadud kiisel on helehalli värvusega, maitselt meeldiv,
aga mitte magus. Kiislit süüakse piimaga. Samuti valmistatakse rukkijahukiislit,
mis on tuntud toit Vologda vepslaste juures.
Kartulikiisel
Kartulid puhastatakse, pestakse ja riivitakse, seejärel pannakse keevasse
vette, kuhu lisatakse jahu. Segu keedetakse, kuni roog muutub paksuks
massiks. Keetmise lõpul lisatakse soola. Magusa kiisli saamiseks pannakse
kartulite asemel keema pohlad ja soola asemel lisatakse suhkrut.
Kala taignas
Kala puhastatakse, suuremad kalad tükeldatakse. Lisatakse sibul ja sool
ning maitseained. Keeratakse taignasse, mis on valmistatud kas nisu-
või rukkijahust. Küpsetatakse ahjus.
Odrakruubipuder
Odratangud pestakse, lisatakse piim ja sool ning pannakse ahju hauduma.
Seda putru võib valmistada ka ilma piimata.
Kruubisupp
Kruubid leotatakse eelnevalt, valatakse keevasse vette ja keedetakse
kas nõrgal tulel pliidil või pannakse praeahju. Kui kruubid on pehmed,
lisatakse piim ja hautatakse veel veidi. Piima asemel võib panna veele
lisaks natuke võid.
1 klaasi kruupide kohta võetakse 1 l vett ja 1 spl. võid, millele
hiljem lisatakse liiter vett või piima. Soola pannakse maitse järgi.
Ðtsi
Valmistatakse leivajuuretisest, mis on segatud veega. Lisatakse
odratangud ja sool ning pannakse ahju hauduma.
Tolokno
Kaeratangud pannakse malmnõusse ja valatakse peale vesi. Lastakse üks
päev seista, kumatakse ja pannakse praeahju kuivama. Kui tangud on piisavalt
kuivad, jahvatatakse nad jahuks ja segatakse võiga. Süüaksegi nii.
Karask kohupiima või marjadega
Valmistatakse rukki- või odrajahust taigen, voolitakse ümmargused pätsikesed,
mis kaetakse kohupiima või marjadega. Määritakse mõlemalt poolt koorega.
Taigna valmistamiseks võetakse 5 klaasi odra- või rukkijahu, millele
lisatakse 1 tl. soodat, 1/2 l hapupiima, 3 spl. sulatatud võid, 1 tl.
soola.
|
|
|