|
|
[vepsa]
Seenetoidud
Lihata aed- ja juurviljatoidud
Toidud tangainetest
Lihatoidud
Joogid
Moosid
-
|
|
LIHATA AED-JA JUURVILJATOIDUD
Sibulasupp
Kapsajuureleotis
Hapukapsasalat
Hernepuder
Kartohkmunanitš I
Kartohkmunanitš II
Kaalikasupp
Küpsetatud kaalikad
Sibulasupp
See on külm supp. Koorega kartulid pestakse ja keedetakse, seejärel
kooritakse ja hakitakse. Munad keedetakse kõvaks ja hakitakse samuti
peeneks. Roheline sibul hakitakse ja puistatakse üle soolaga. Pärast
seda tambitakse sibul puruks ja lisatakse ülejäänud ainetele. Valatakse
juurde koor ja soovi korral veidi vett. Maitsestatakse soolaga ja segatakse
kõik ained korralikult segamini.
1/2 kg kartulite kohta arvestatakse 2-3 muna, umbes 75 g sibulat,
1 klaas koort, paar supilusikatäit vett.
Kapsajuureleotis
Kapsajuurikas kuivatatakse ahjus. Võetakse välja ja valatakse üle kuuma
veega. Lisatakse kas hapukapsast või keedetud värsket kapsast. Segatakse.
See toit kuulub vanemate toitude hulka.
Hapukapsasalat
Toorele hapendatud kapsale lisatakse õli, tükeldatud keedetud kartulit
ja hakitud sibulat. Süüakse leivaga.
1/2 hapukapsa kohta arvestatakse 2 spl. õli, 4-5 keskmise suurusega
kartulit, 1 mugulsibul.
Hernepuder
Herned jahvatatakse jahuks, segatakse keeva veega, lisatakse piim või
koor, lastakse keeda, kuni segu pakseneb.
1 klaasi hernejahu kohta arvestatakse umbes 2 klaasi vett, 1/2 klaasi
piima või koort, soola maitse järgi.
Kartohkmunanitš I
Koorega keedetud kartulid kooritakse, tükeldatakse, lisatakse piim ja
Muna ning pannakse ahju. Maitsestatakse soolaga. Süüakse hapu- või rõõsa
piimaga, peale hammustatakse leiba.
1 kg kartulite kohta arvestatakse 2 muna, 1 klaas piima, veidi võid.
Kartohkmunanitš
II
Kartulid kooritakse, pestakse ja keedetakse. Tambitakse kuumalt katki,
lisatakse piim ja sool ning pannakse ahju. Munanitš on valmis, kui muutub
pealt punakaks.
Taigna valmistamiseks kergitusainet ei kasutata. Jahu ja sool segatakse
võiga või taimeõliga, millele lisatakse sooja vett.
1/2 kg töödeldud kala kohta tuleb arvestada 1/2-3/4 klaasi jahu,
3 spl. taimeõli või sulatatud võid, 2 mugulsibulat. Taignale võib lisada
muna.
Kaalikasupp
Kaalikad kooritakse, pestakse ja tükeldatakse. Keedetakse veega pehmeks,
lisatakse soola. Süüakse kuumalt koorega.
Küpsetatud kaalikad
Kaalikad puhastatakse ja pestakse, eemaldatakse juured. Pannakse panniga
paariks tunniks ahju.
|
|
|