|
|
[vepsa]
Seenetoidud
Lihata aed- ja juurviljatoidud
Toidud tangainetest
Lihatoidud
Joogid
Moosid
-
|
|
SEENETOIDUD
Seenesupp
Praetud seened
Seened kartulitega
Soolatud puravikud
Vepslased liigitavad seeni valgeteks kabukateks
e. pilvikuteks ja mustadeks kabukateks e. puravikeks. Seeni tarvitatakse
väga palju kuivatatult (kuivatatakse ahjus) ja soolatult. Värskeid seeni
süüakse supina, ka praetult ja seejärel ahjus ülehautatult.
Seenesupp
Keedetakse kuivatatud seentest ilma lihata. Kuivatatud seened valatakse
üle kuuma veega, tükeldatakse, pannakse keema, lisatakse odrakruubid
ja kartulid. Maitsestatakse soolaga. Enne lauale andmist lisatakse koort.
30 g kuivatatud seente kohta võetakse 2-3 spl. kruupe ja 1/2 kg kartuleid.
Võib lisada mugulsibulat.
Praetud seened
Seened pestakse ja tükeldatakse. Sibul peenestatakse ja pannakse pannile.
Lisatakse või ja seened. Praetakse veidi, seejärel lisatakse koor ja
pannakse ahju. Hoitakse seal niikaua, kuni seened on valmis. Soola ja
pipart lisatakse vastavalt maitsele. Vepslased peavad seda ahjurooga
erakordselt heaks toiduks.
Seened kartulitega
Kuivatatud seeni leotatakse eelnevalt. Kartulid kooritakse, lõigatakse
õhukesteks viiludeks ja pannakse koos rasvainega pannile. Lisatakse
seened, sibul, maitseained ning sool. Süüakse koos hapukapsaga, millele
on juurde segatud toiduõli. Kõrvale juuakse hapupiima.
Soolatud puravikud
Puravikud puhastatakse ja segatakse soolaga. Seejärel laotakse pütti.
Pealt kaetakse pütt laudadega, millele on raskuseks asetatud kivid.
Kui seened seistes kokku lähevad, võib peale panna uue kihi, et nõu
oleks täis.
1 kg seente kohta kulub umbes 50 g soola.
|
|
|