Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vepsa]

Seenetoidud

Lihata aed- ja juurviljatoidud

Toidud tangainetest

Lihatoidud

Joogid

Moosid
 
 

SEENETOIDUD

Seenesupp
Praetud seened
Seened kartulitega

Soolatud puravikud


Vepslased liigitavad seeni valgeteks kabukateks e. pilvikuteks ja mustadeks kabukateks e. puravikeks. Seeni tarvitatakse väga palju kuivatatult (kuivatatakse ahjus) ja soolatult. Värskeid seeni süüakse supina, ka praetult ja seejärel ahjus ülehautatult.


Seenesupp

Keedetakse kuivatatud seentest ilma lihata. Kuivatatud seened valatakse üle kuuma veega, tükeldatakse, pannakse keema, lisatakse odrakruubid ja kartulid. Maitsestatakse soolaga. Enne lauale andmist lisatakse koort.
30 g kuivatatud seente kohta võetakse 2-3 spl. kruupe ja 1/2 kg kartuleid. Võib lisada mugulsibulat.


Praetud seened

Seened pestakse ja tükeldatakse. Sibul peenestatakse ja pannakse pannile. Lisatakse või ja seened. Praetakse veidi, seejärel lisatakse koor ja pannakse ahju. Hoitakse seal niikaua, kuni seened on valmis. Soola ja pipart lisatakse vastavalt maitsele. Vepslased peavad seda ahjurooga erakordselt heaks toiduks.


Seened kartulitega

Kuivatatud seeni leotatakse eelnevalt. Kartulid kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks ja pannakse koos rasvainega pannile. Lisatakse seened, sibul, maitseained ning sool. Süüakse koos hapukapsaga, millele on juurde segatud toiduõli. Kõrvale juuakse hapupiima.


Soolatud puravikud

Puravikud puhastatakse ja segatakse soolaga. Seejärel laotakse pütti. Pealt kaetakse pütt laudadega, millele on raskuseks asetatud kivid. Kui seened seistes kokku lähevad, võib peale panna uue kihi, et nõu oleks täis.
1 kg seente kohta kulub umbes 50 g soola.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele