Paprikási
kõrvale süüakse peale kartulite ka galuskasid ehk klimpe. Selleks
segatakse munad rasvaine ja soolaga. Valatakse juurde vett või piima
ja lisatakse nisujahu. Segatakse. Liiga kõva taigna puhul lisatakse
vett juurde. Taigen on valmis, kui see lööb kausi küljest lahti. Seejärel
lastakse taignal veidi aega seista. Voetakse keedunõu, kuhu pannakse
vesi ja lisatakse sool. Kui vesi keeb, tõstetakse taigen märja lusikaga
märjale lauale ja lõigatakse terava noaga väikesteks tükkideks. Need
puistatakse keeva vette. Aeg-ajalt segatakse keevi galuskasid lusikaga,
et nad põhja ei kõrbeks. Kui kogu taigen on pandud keema, kaetakse
kastrul kaanega, kuid sel juhul tuleb jälgida, et vesi üle ei keeks.
Pinnale tõusnud galuskad tõstetakse vahukulbiga välja ja pannakse
patta, milles on sulatatud rasv. Galuskad segatakse rasvas ja antakse
lauale koos vasikapaprikásiga.
1-2
muna kohta võetakse 1/2 kg nisujahu.
Sõjagaluska
Nisujahu
hõõrutakse segi väga väikese koguse rasvaga ja lisatakse vesi. Taigen
peab olema paras, ei liiga kõva ega liiga pehme. Edasi toimitakse
vastavalt eelmisele retseptile. Muna lisamisel muutub tainas pehmemaks.
Kõige tavalisem moodus on valmistada sõjagaluska ilma rasvata, 1 munaga.
Kui lihatoit puudub, siis süüakse galuskasid ainult paprikakastmega.
Nii on galuskad väga maitsvad ja väga odavad.
1/2
kg nisujahu kohta võetakse 1 muna, vett lisatakse nii palju, et taigen
tuleks parajalt tihke. Soola pannakse maitse järgi.
Kuldgaluska
Valmistatakse
tavaline pärmitaigen. Kui tainas on hästi kerkinud, pannakse see leivalauale,
kuhu on riputatud rohkesti nisujahu. Tainas rullitakse ja lõigatakse
piparkoogivormidega kujunditeks. Vorm võitakse, tainatükid kastetakse
või või rasva sisse ja pannakse üksteise peale. Erinevate kihtide
vahele riputatakse jahvatatud pähkleid või mandleid ja peensuhkrut.
Kui rohkem kihte ei mahu, pannakse vorm ahju ja küpsetatakse aeglasel
tulel.
Kui
roog on piisavalt küpsenud, võetakse see ahjust välja ja valatakse
vaagnale. Peale puistatakse suhkrut, pakutakse kas keedise või vaniljekastmega.
Kohvikook
Valmistatakse
pärmitaigen, lastakse kerkida. Samal ajal vahustatakse 100 g võid,
munakollased, tuhksuhkur ja näpuotsatäis soola. Sellele lisatakse
pärmitaigen ja veel veidi nisujahu. Tuleb jälgida, et tainas oleks
küllaldaselt pehme. Saadud massi segatakse puulusikaga, kuni see on
sile ja ajab õhumulle. Lisatakse rosinad ja segatakse veel. Rasvaga
määritud vorm täidetakse poolenisti taignaga. Peale puistatakse hakitud
mandleid. Seejärel lastakse taignal veel kerkida, nii et vorm oleks
täis, ja pannakse siis ahju. Küpsetatakse keskmises kuumuses umbes
1 tund. Peale puistatakse vanillsuhkrut.
50
g pärmi kohta võetakse 1 klaas piima ja veidi üle 1 klaasi jahu. 6
munakollast vahustatakse 100 g või ja 100 g tuhksuhkruga. Rosinaid
ja mandleid pannakse maitse järgi.
Täidisega
saiad
80
g pärmi kohta võetakse 1 dl leiget piima ja 1 spl. nisujahu ning pannakse
kerkima. 350 g võid segatakse 1 kg nisujahuga, lisatakse juurde 250
g peensuhkrut, 10 munakollast, 1 1/2 dl koort ja noaotsa-täis soola.
Sellele segatakse juurde kerkinud pärm ja 2 dl leiget piima. Sõtkutakse
käega elastseks massiks ning lastakse soojas kerkida. Samal ajal kui
taigen kerkib, valmistatakse täidised.
•
Pähklitäidis. 1 kg pähkleid kooritakse
ja jahvatatakse. 250 g suhkrust keedetakse paks siirup (vett pannakse
äärmiselt vähe), lisatakse jahvatatud pähklid, maitse järgi sidrunikoort
ja 11-12 jahvatatud nelki, noaotsatäis jahvatatud kaneeli, 100 g seemneteta
rosinaid ja 100 g seemnetega rosinaid. Täidist segatakse mõne minuti
jooksul tulel, et pähklid põhja ei kõrbeks. Keedetakse vähe aega.
Lisatakse 3-4 spl. piima ja veidi võid ning jahutatakse.
•
Moonitäidis. 250 g suhkrut keedetakse paksuks
siirupiks. Lisatakse 350 g jahvatatud mooniseemneid ja riivitud sidrunikoort.
Keedetakse mõni minut, võetakse tulelt, lisatakse 1-2 klaasitäit piima
ning veidi võid. Jahutatakse.
Kerkinud
taigen pannakse lauale ja rullitakse lahti. Tainas lõigatakse 4 osaks
ja nendest veeretatakse pallid, mis rullitakse 1/2 cm paksusteks piklikeks
tükkideks. Täidis määritakse laia noaga taignale ja
keeratakse paksuks vorstiks. Mõlemad otsad painutatakse kokku, et
täidis maha ei valguks. Samal viisil täidetakse kõik ülejäänud taignatükid.
Pooled taignatükid võib täita pähkli-, pooled mooniseguga. Mõlemaid
täidiseid samasse saia ei panda! Määritakse pealt munakollasega ja
küpsetatakse keskmises temperatuuris. Sellesse taignasse võib panna
vaid 2-3 muna, kuid sel juhul tuleb piima lisada rohkem. Pähkli- ja
moonisaia valmistatakse kõikideks pühadeks. Enne jõulupühi valmistatakse
neid nii palju, et jätkuks lihavõtteni. Et saiad kauem säiliksid,
võib neid valmistada võitaignast.