JAHUTOIDUD
Ungari palmiksai
Nisujahu,
pärm ja piim segatakse munakollasega, lisatakse rasv või või. Tainast
hõõrutakse puulusikaga, kuni tekivad mullid. Kui tainas on valmis,
võetakse see kausist välja, kaussi riputatakse nisujahu ja taigen
pannakse kaussi tagasi, et see kerkiks. Kerkinud tainas asetatakse
jahuga üleriputatud leivalauale ja lõigatakse 4 osaks. Nendest valmistatakse
vorstitaolised tükid, mis omavahel kokku palmitakse. Valmis "patsid"
pannakse plaadile ja lastakse veel veidi kerkida. Seejärel määritakse
tainast piima või koorega segatud munakollasega. Küpsetatakse nõrgas
kuumuses.
1
l nisujahu kohta võetakse 1/2 l piima, 20 g pärmi, 3-5 munakollast,
võid või rasva.
Pannkoogid
Munad,
piim, suhkur, sool ja nisujahu hõõrutakse ühtlaseks massiks. Seejärel
lisatakse nii palju piima, et taigen oleks paksu kastme sarnane. Taigen
klopitakse läbi ja lastakse seista umbes 1 tund. Kui taigen muutub
liiga paksuks, lisatakse piima. Jahu hiljem lisada ei tohi. Tainas
peab olema kergesti valguv, mitte liiga paks ega vedel. Tainast tõstetakse
pannile kulbiga ja nii, et see kataks kogu panni põhja. Mõne minuti
pärast lisatakse teelusikaga pisut rasva koogi servadesse ja pööratakse
kook ümber. Valmis pannkoogid pannakse taldrikule, mis asetatakse
sooja. Pannkooke süüakse moosiga, kõrvale võib juua suhkruga segatud
sidrunimahla.
4
dl jahu kohta võetakse 2 muna, 1 tl. suhkrut, veidi piima. Soola maitse
järgi.
Kohupiimapannkoogid
Valmistatakse
kate 1 1/2 kg kohupiimast, mis aetakse läbi sõela, lisatakse suhkur,
2 munakollast, 2 spl. koort, 2 vahustatud munavalget. Segatakse hoolikalt.
Kui pannkoogid on küpsetatud, määritakse vorm hoolikalt rasvaga, selle
põhja pannakse 1-2 pannkooki, nendele määritakse peale kohupiimakate,
selle peale omakorda paar pannkooki ja nii senikaua, kuni koogid lõpevad.
Viimase pannkoogi peale pannakse võid ja umbes 1 klaas koort. Vorm
tõstetakse praeahju ja hoitakse seal 15-20 minutit mõõdukas kuumuses.
Enne laualeandmist valatakse vorm vaagnale ja tükeldatakse nagu suurt
torti. Peale võib riputada suhkrut.
Pähklipannkoogid
Praetakse
pannkoogid. Edasi toimitakse nagu eelmises retseptiski, kuid täidis
pannakse peale 3-4 pannkoogi järel.
300-400
g jahvatatud pähklite kohta võetakse 250 g suhkrut, mis keedetakse
siirupiks (vett lisatakse äärmiselt vähe). Siirupile lisatakse rosinad
ja pähklid.
Ploomipallid
Kartulid
keedetakse, kooritakse kuumalt ja aetakse läbi sõela või kartulipressi.
Kui kartulimass on jahtunud, lisatakse rasvaine, muna ja maitse järgi
soola ning nisujahu nii palju, et tainast võiks hästi läbi sõtkuda.
Mitte mingil juhul ei tohi tainas olla sama kõva kui nuudlitaigen.
Edasi rullitakse taigen väikese sõrme jämeduselt lahti, tükeldatakse
nelinurkseteks 6-8 cm suurusteks tükkideks, tükkide keskele pannakse
toores ilma kivita ploom (talvel võib kasutada ploomimoosi). Tainast
veeretatakse pallid, mida keedetakse ilma soolata vees nagu nuudleidki,
kuid kauem, sest tainast on rohkem. Kui pallid tõusevad pinnale, keedetakse
neid veel mõni minut, seejärel tõstetakse pallid välja ja pruunistatakse
pannil võis ja riivsaias. Peale puistatakse suhkrut.
1
kg kartulite kohta võetakse 1 tl. rasvainet, 1-2 muna, nisujahu. Soola
maitse järgi.