JAHUTOIDUD
Kohupiimakook
Valmistatakse
pärmitaigen eelmise retsepti
järgi. Kui taigen on piisavalt kerkinud, rullitakse see küpsetusplaadi
laiuseks. Plaat määritakse rasvaga, taigen tõstetakse plaadile ja küpsetatakse
poolvalmis. Alles seejärel lisatakse täidis.
Täidise
jaoks võetakse 250-350 g kohupiima, 2 munakollast, 100 g koort, 2 vahustatud
munavalget, 3 spl. tuhksuhkrut, riivitud sidrunikoort. Segatakse.
Poolküps
tainas kaetakse täidisega ja pannakse uuesti ahju. Et täidis küpseks
ilusaks pruuniks, võib seda määrida piima, koore või munakollasega.
Sama kooki võib valmistada puuviljakattega. Puuvilju tuleb kõigepealt
keeta suhkrulahuses, kuhu vett lisatakse äärmiselt vähe.
Õunastruudel
(retés)
1/2
kilo nisujahu hulka segatakse kanamunasuurune võitükk. Lisatakse 1 muna
ja nõrka soolvett ning segu asetatakse leivalauale. Taigen sõtkutakse
valmis nii, et seda venitatakse käega leivalaual üles-alla. Kui taigen
on valmis, tuleb see kergesti laua küljest lahti. Siis kui taigna sees
hakkavad kerkima mullid, valmistatakse taignast 2 palli. Need pannakse
jahuga üleriputatud lauale ja kaetakse kausiga. Lastakse seista 1/2-1
tundi. Talvel on soovitav kaussi eelnevalt soojendada.
Samal
ajal kui taigen kerkib, kaetakse köögilaud puhta laudlinaga või spetsiaalse
rätikuga (ungari tütarlastele antakse need kaasavaraks), millele riputatakse
rohkesti jahu.
Võetakse üks tainapall, see võitatakse pealt rasvainega ja silutakse
ühtlaseks. Tainas pannakse keset lauda ja "venitatakse" laiali
nii, et kogu laud oleks taignaga kaetud (selleks pannakse käed taigna
alla ja püütakse tainast venitada igalt poolt, kust annab). Tainas peab
muutuma õhukeseks nagu paber. Kui tainas venib juba lauast pikemaks,
pannakse lusikatäis searasva taigna servadesse ja keeratakse rätiku
abil ettevaatlikult üles. Taigen peab pisut kuivama, enne kui õunad
peale laotatakse. Kui tainas on piisavalt seisnud, liigutatakse sularasva
erinevatesse taignaosadesse. Rasv ei tohi olla liiga kuum. Rétesi
jaoks võetakse umbes 2 kg hapusid õunu, kooritakse ja lõigatakse terava
noaga õhukesteks viiludeks, Õunaviilude peale puistatakse rohkesti suhkrut,
õunad laotatakse üle kogu taigna, seejuures võib õunaviilude alla riputada
jahvatatud pähkleid, mandleid ja riivsaia.
Kui
kõik see on tehtud, võetakse rätikust kinni ja keeratakse taigen kõikidest
servadest üles. Edasi keeratakse tainas laiaks vorstiks, sellest lõigatakse
plaadisuurune tükk, mis pannakse plaadile, määritakse pealt munakollasega
ja küpsetatakse kiiresti. Nii toimitakse kõikide taignapallidega.
Rétes
lõigatakse suurteks tükkideks, millele riputatakse tuhksuhkrut ja antakse
kuumalt lauale. Samal viisil valmistatakse kirsi- ja juusturetes.
1/2
kg nisujahu kohta võetakse 1 spl. rasva või võid, millele lisatakse
1 muna ja nõrk soolveelahus.
Csörge
keedupirukad
Valmistatakse
tainas nisujahust, võist, munakollasest, koorest, piimast ja sulatatud
pärmist. Maitsestatakse soola ja suhkruga. Tainas peab olema pehme ja
ühtlane. Kui tainas on sõtkutud, lastakse sellel seista 15-20 minutit.
Seejärel rullitakse tainas väga õhukeseks ja keeratakse servad üles.
Tekkinud nelinurgakujulisel taignatükil lastakse veel 1/2 tundi seista.
Seejärel keeratakse veel kord servad üles. Nii toimitakse kolmaski kord.
Lõpuks rullitakse taigen väikese sõrme jämeduseks, lõigatakse kuuma
noaga pikkadeks nelinurkadeks, keskele lõigatakse auk ja üks nurkadest
veetakse läbi selle. Pirukad küpsetatakse rohkes rasvas pruuniks. Peale
riputatakse kaneeli ja suhkrut. Kasutatava rasva kogus peab olema nii
suur, et see kataks keedupirukad.
400
g nisujahu kohta võetakse 125 g võid, 4 munakollast, 4 spl. koort, 1/2
klaasi piima, milles sulatatakse 10 g pärmi, 1 tl. suhkrut, veidi soola.