|
|
[vadja]
Taimetoidud
Pudrud
Piimatoidud
Lihatoidud
Kalatoidud
Pirukad
Joogid
-
|
|
KALATOIDUD
Värsket kala söödi põhiliselt ainult süte kohal küpsetatult (mähiti
vastavasse paberisse või aeti tikk läbi kala kõhu).
Hoopis rohkem tarvitati soolatud, kuivatatud ja marineeritud kala.
Soolatud lõhe
Lõhe puhastatakse, selgroog eemaldatakse. Seejärel lõigatakse tükkideks,
tükid hõõrutakse soolaga. Nõu põhja pannakse soola ja tükid asetatakse
nõusse, nii et kiht soola vaheldub kalatükkidega. Pealmiseks kihiks
peab jääma sool. Enne kui nõu kaetakse kaanega, pannakse kalale vajutis.
Hoitakse külmas.
1 kg lõhe soolamiseks kulub 4-5 spl. soola, õige pisut suhkrut ning
1/2 g salpeetrit.
Soolakala hoidsid vadjalased puupüttides (botškades ehk ušattides).
Kuivatatud kala supp
Kalu kuivatati päikese käes. Näiteks silkude kuivatamisel pandi need
l ööpäevaks soola ja alles siis kuivama. Supi valmistamiseks tuli kuivatatud
kala eelnevalt leotada. Selleks võeti soe vesi ja hoiti kalu selles
nii kaua, kuni nad muutusid pehmeks. Seejärel pandi supp keema. Lisati
sibul ja kartul, maitse järgi pipart ja tilli.
Kuivatatud kala keedeti ka ilma kartulita. Sel juhul valmistati kõrvale
kaste.
Kaste
Muna, või ja hapukoor segatakse, lisatakse sool ja küpsetatakse ahjus.
Seda toitu peeti vadjalaste juures pühapäevatoiduks.
200 g hapukoore kohta võetakse 1-2 muna, 1 tl. võid, maitse järgi
soola.
Suur kala tomati- ja sibulakastmes
Värske kala puhastatakse, puistatakse üle soola ja pipraga. Tomatid,
ribul, till, petersell ja või kuumutatakse ja valatakse ahjupotti. Kala
tõstetakse samasse nõusse, määritakse pealt hapukoorega, lisatakse loorberilehed
ja pannakse ahju.
1/2 kg kala kohta võetakse 150 g tomateid, 2 keskmist sibulat, 2
spl. hapukoort, 1 spl. võid tomatite kuumutamiseks. Tilli, peterselli,
soola ning loorberit lisatakse vastavalt maitsele.
|
|
|