|
|
[vadja]
Taimetoidud
Pudrud
Piimatoidud
Lihatoidud
Kalatoidud
Pirukad
Joogid
-
|
|
PIRUKAD
Vanasti valmistati pirukad rukkijahutaignast, uuemal ajal tehakse need
nisujahust. Pirukatäidiseks kasutatakse kala ja seeni, kartuli- ja tanguputru,
porgandit ja kohupiima, samuti marju.
Mustikapirukas
Valmistatakse pärmitaigen. See rullitakse lahti umbes 1 cm paksuselt
ja lõigatakse piklikuks. Mustikad pestakse, nõrutatakse hoolikalt ja
kaetakse nendega taignakiht. Peale riputatakse suhkrut. Siis võetakse
teine kiht tainast ja asetatakse mustikate peale. Määritakse munaga
ja küpsetatakse kuumas ahjus.
Samasugust pirukat valmistatakse ka muudest marjadest. Piruka võib jätta
pealt teise taignakihiga katmata.
1 kg jahu kohta võetakse 40 g pärmi, 2 klaasi vett või piima, 2-3
spl. rasvainet, 1-2 muna, 1 spl. suhkrut ja 1 tl. soola.
Vatruškad
Kerkinud pärmitaigen lõigatakse väikesteks tükkideks, vormitakse pallikujuliselt
ja lastakse veel veidi aega kerkida. Siis vajutatakse teignatüki keskele
lohk ja täidetakse see kas kohupiima- või marjatäidisega. Määritakse
pealt munaga ja küpsetatakse umbes 15 minutit. Värskete marjade asemel
võib kasutada džemmi või paksemaid moose.
200 g kohupiima kohta võetakse 1 spl. võid, 1 muna, 2 spl. suhkrut.
Magusa täidise asemel võib tarvitada hoopis soolast kohupiima, millele
lisatakse hapukoort.
Kaalikapirukas lihaga
Rukkijahutaigen rullitakse l cm paksuseks ümmarguseks või neljakandiliseks
tükiks. Keedetud liha ja kaalikas hakitakse peeneks, lisatakse või,
segatakse ja maitsestatakse soolaga. Selle piruka juurde kuulub hakitud
sibul. Täidis asetatakse taignale, seejärel kaetakse see umbes 1 cm
paksuse taignatükiga, nii et alumine taignatükk ja ülemine kokku ulatuksid.
Servad surutakse kinni, määritakse piimaga ja küpsetatakse kuumas ahjus.
Küpsetamise ajal lõigatakse piruka pealt tükk nagu kaas ära ja piruka
sisse valatakse veidi koort. Siis surutakse kaas tagasi peale ja pirukas
pannakse uuesti ahju.
1 kg rukkijahu kohta arvestatakse 50 g pärmi ja 1/2 l vett. 1/2 kg
keedetud sealiha kohta tuleb võtta 1/2 kaalikat, 1 sibul, paar supilusikatäit
võid ja koort. Soola maitse järgi.
Samasugust pirukat võib valmistada ka ainult kaalikast. Sel juhul võetakse
l terve kaalikas ja keedetakse.
|
|
|