Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vadja]

Taimetoidud

Pudrud

Piimatoidud

Lihatoidud

Kalatoidud

Pirukad

Joogid
 
 

PIRUKAD


Vanasti valmistati pirukad rukkijahutaignast, uuemal ajal tehakse need nisujahust. Pirukatäidiseks kasutatakse kala ja seeni, kartuli- ja tanguputru, porgandit ja kohupiima, samuti marju.


Mustikapirukas

Valmistatakse pärmitaigen. See rullitakse lahti umbes 1 cm paksuselt ja lõigatakse piklikuks. Mustikad pestakse, nõrutatakse hoolikalt ja kaetakse nendega taignakiht. Peale riputatakse suhkrut. Siis võetakse teine kiht tainast ja asetatakse mustikate peale. Määritakse munaga ja küpsetatakse kuumas ahjus.
Samasugust pirukat valmistatakse ka muudest marjadest. Piruka võib jätta pealt teise taignakihiga katmata.
1 kg jahu kohta võetakse 40 g pärmi, 2 klaasi vett või piima, 2-3 spl. rasvainet, 1-2 muna, 1 spl. suhkrut ja 1 tl. soola.


Vatruškad

Kerkinud pärmitaigen lõigatakse väikesteks tükkideks, vormitakse pallikujuliselt ja lastakse veel veidi aega kerkida. Siis vajutatakse teignatüki keskele lohk ja täidetakse see kas kohupiima- või marjatäidisega. Määritakse pealt munaga ja küpsetatakse umbes 15 minutit. Värskete marjade asemel võib kasutada džemmi või paksemaid moose.
200 g kohupiima kohta võetakse 1 spl. võid, 1 muna, 2 spl. suhkrut. Magusa täidise asemel võib tarvitada hoopis soolast kohupiima, millele lisatakse hapukoort.


Kaalikapirukas lihaga

Rukkijahutaigen rullitakse l cm paksuseks ümmarguseks või neljakandiliseks tükiks. Keedetud liha ja kaalikas hakitakse peeneks, lisatakse või, segatakse ja maitsestatakse soolaga. Selle piruka juurde kuulub hakitud sibul. Täidis asetatakse taignale, seejärel kaetakse see umbes 1 cm paksuse taignatükiga, nii et alumine taignatükk ja ülemine kokku ulatuksid. Servad surutakse kinni, määritakse piimaga ja küpsetatakse kuumas ahjus.
Küpsetamise ajal lõigatakse piruka pealt tükk nagu kaas ära ja piruka sisse valatakse veidi koort. Siis surutakse kaas tagasi peale ja pirukas pannakse uuesti ahju.
1 kg rukkijahu kohta arvestatakse 50 g pärmi ja 1/2 l vett. 1/2 kg keedetud sealiha kohta tuleb võtta 1/2 kaalikat, 1 sibul, paar supilusikatäit võid ja koort. Soola maitse järgi.

Samasugust pirukat võib valmistada ka ainult kaalikast. Sel juhul võetakse l terve kaalikas ja keedetakse.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele