Soome-ugri KOKARAAMAT

 [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [vadja]

Taimetoidud

Pudrud

Piimatoidud

Lihatoidud

Kalatoidud

Pirukad

Joogid
 
 
TAIMETOIDUD

Värske kurgi ja sibula salat
Seene-, sibula- ja jõhvikasalat
Herned võiga
Hautatud kaalikad
Ahjus küpsetatud kaalikad
Kuivatatud seente supp
Seenesupp kartulitega

Oblikasupp
Lihata kapsasupp
Kissell kuivatatud õuntest

Jõhvika-vaarikakissell

Värske kurgi ja sibula salat

Toores sibul hakitakse ja segatakse kurgilõikudega. Peale riputa takse soola. Salat valatakse üle taimeõliga.

Seene-, sibula- ja jõhvikasalat

Kasutatakse nii värskeid äsja kupatatud seeni kui ka soolaseeni. Seened lõigatakse peenikesteks ribadeks, lisatakse hakitud sibul (sibulapealsed või mugulsibul), veidi jõhvikaid, soola, hapukoort või taimeõli.

Herned võiga

Herned pannakse eelnevalt paariks tunniks likku, seejärel keedetakse leotusvees pehmeks. Lisatakse sool ja süüakse koorevõiga. Eelkõige söödi seda toitu pühadetoiduna kolmekuningapäeval.

Hautatud kaalikad

Kaalikad lõigatakse tükkideks ja keedetakse soolaga maitsestatud vees enam-vähem pehmeks. Selle toidu juurde kuulub jahu- ja piimakaste. Piim ning jahu segatakse, lisatakse veidi soola ja valatakse enne keetmise lõppu kaalikatele. Segatakse hoolikalt kuni uuesti keemahakkamiseni. Lastakse haududa umbes 10 minutit. Süüakse kuumalt võiga.
1/2 kg kaalikate kohta arvestatakse 3/4 l vett, 1 1/2 spl. jahu ja 1/2 klaasi piima. Võid umbes 1 spl., soola maitse järgi.

Ahjus küpsetatud kaalikad

Kaalikad pestakse hoolikalt, juured lõigatakse ära. Pannakse pannile ja jäetakse 3-4 tunniks ahju küpsema. Seejärel võetakse kaalikad ahjust välja, kooritakse ja lõigatakse viiludeks. Süüakse sulavõiga.

Kuivatatud seente supp

Seened pannakse eelnevalt likku (2-3 tunniks). Vesi kumatakse läbi sõela või marli ja valatakse uude nõusse. Selles keedetakse seeni ilma soolata l-2 tundi koos kruupidega. Umbes 20 minutit enne keetmise lõppu võib lisada ka kartuleid. Tingimata kuulub seenesupi juurde hakitud mugulsibul, sool ja pipar. Valmis supile pannakse juurde koorevõid.
2
l vee kohta võetakse 50 g kuivatatud seeni, 1-2 spl. kruupe, 3-4 kartulit, 1 mugulsibul, soola, pipart jm. maitseaineid soovi Järgi.

Seenesupp kartulitega

Värsked seened puhastatakse ja pestakse. Tükeldatakse ja kupata-takse eraldi nõus. Maitsejuurviljad ja sibul pruunistatakse. Seened pannakse kastrulisse ja keedetakse umbes 1/2 tundi. Seejärel lisatakse tükeldatud kartulid, maitsejuurviljad ja sibul, sool, pipar ning loorberilehed. Keedetakse veel umbes 25 minutit. Süüakse hapukoorega või enne keetmise lõppu lisatud võiga.
500 g seente kohta arvestatakse umbes 800 g kartuleid, 200 g maitsejuurvilju, 1 sibul, 2 spl. võid või hapukoort, soola.

Oblikasupp

Oblikad pestakse, lõigutakse peeneks ja pannakse keeva vette. Umbes 15 minuti pärast lisatakse tükkideks lõigatud kartulid ning hakitud mugulsibul. Keetmise lõpul valmistatakse vee ja jahu segu ning lisatakse hoolikalt segades supile. Süüakse hapukoorega.
400 g oblikate kohta tuleb võtta 200 g kartuleid, 1/2 mugulsibulat, 2 spl. jahu segatakse klaasitäie veega, soola.

Lihata kapsasupp

Kapsas puhastatakse, pestakse, lõigutakse ribadeks ning pannakse soolaga maitsestatud vette keema. Kohe lisatakse ka kruubid. (Neid võib eelnevalt veidi aega leotada.) Umbes 20 minutit enne keetmise lõppu lisatakse kartulid ja kergelt pruunistatud sibul. Maitsestatakse Vürtsidega ja lisatakse võid või taimeõli. Supile võib juurde panna paar porgandit.

Kruupide asemel võib kasutada piimaga segatud jahu. Samasugust suppi valmistatakse ka hapukapsast.
1/2 keskmise suurusega kapsapea kohta võetakse 1 l vett, 2-3 porgandit, 4-5 kartulit, 1 spl. kruupe või 2 tl. jahu, mis on segatud 1/2 klaasi piimaga. Võid või taimeõli arvestatakse 1 spl. Soola maitse järgi.


Kissell kuivatatud õuntest

Õunad leotatakse (2-3 tundi), seejärel keedetakse sama veega 1/2 tundi keskmise tugevusega tulel. Lisatakse veega segatud tärklis ja segatakse pidevalt, kuni kissell hakkab uuesti keema.
700 g kuivatatud õunte kohta arvestatakse 2 1/2 l vett, kuhu lisatakse 1 1/2 spl. tärklist. Suhkrut pannakse maitse järgi.

Jõhvika-vaarikakissell

Jõhvikad puhastatakse, pestakse ning pannakse mõneks ajaks kuuma vette. Seejärel surutakse nad puulusikaga läbi sõela ja lisatakse saadud mahl keema hakanud veele. Nüüd võetakse vaarikad ja keedetakse neid koos jõhvikavedelikuga 10 minutit. Kissell maitsestatakse suhkruga ja lisatakse veega segatud tärklis. Lastakse korraks uuesti keema minna ja võetakse tulelt.
1 klaasi jõhvikate ja 1/2 klaasi vaarikate kohta arvestatakse 3/4 klaasi suhkrut, 2 1/2 l vett ja 1 1/2 spl. tärklist.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele