Soome-ugri KOKARAAMAT |
[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari] |
|
[vadja] Taimetoidud Pudrud Piimatoidud Lihatoidud Kalatoidud Pirukad Joogid |
TAIMETOIDUD
Värske kurgi ja sibula salat Seene-, sibula- ja jõhvikasalat Herned võiga Hautatud kaalikad Ahjus küpsetatud kaalikad Kuivatatud seente supp Seenesupp kartulitega Oblikasupp Lihata kapsasupp Kissell kuivatatud õuntest Jõhvika-vaarikakissell Toores sibul hakitakse
ja segatakse kurgilõikudega. Peale riputa takse soola. Salat valatakse
üle taimeõliga. Seene-, sibula- ja jõhvikasalat Kasutatakse nii värskeid
äsja kupatatud seeni kui ka soolaseeni. Seened lõigatakse peenikesteks
ribadeks, lisatakse hakitud sibul (sibulapealsed või mugulsibul),
veidi jõhvikaid, soola, hapukoort või taimeõli. Herned pannakse eelnevalt
paariks tunniks likku, seejärel keedetakse leotusvees pehmeks. Lisatakse
sool ja süüakse koorevõiga. Eelkõige söödi seda toitu pühadetoiduna
kolmekuningapäeval. Hautatud
kaalikad
Kaalikad lõigatakse tükkideks
ja keedetakse soolaga maitsestatud vees enam-vähem pehmeks. Selle
toidu juurde kuulub jahu- ja piimakaste. Piim ning jahu segatakse,
lisatakse veidi soola ja valatakse enne keetmise lõppu kaalikatele.
Segatakse hoolikalt kuni uuesti keemahakkamiseni. Lastakse haududa
umbes 10 minutit. Süüakse kuumalt võiga. Kaalikad pestakse hoolikalt,
juured lõigatakse ära. Pannakse pannile ja jäetakse 3-4 tunniks ahju
küpsema. Seejärel võetakse kaalikad ahjust välja, kooritakse ja lõigatakse
viiludeks. Süüakse sulavõiga. Seened pannakse eelnevalt
likku (2-3 tunniks). Vesi kumatakse läbi sõela või marli ja valatakse
uude nõusse. Selles keedetakse seeni ilma soolata l-2 tundi koos kruupidega.
Umbes 20 minutit enne keetmise lõppu võib lisada ka kartuleid. Tingimata
kuulub seenesupi juurde hakitud mugulsibul, sool ja pipar. Valmis
supile pannakse juurde koorevõid. Värsked seened puhastatakse
ja pestakse. Tükeldatakse ja kupata-takse eraldi nõus. Maitsejuurviljad
ja sibul pruunistatakse. Seened pannakse kastrulisse ja keedetakse
umbes 1/2 tundi. Seejärel lisatakse tükeldatud kartulid, maitsejuurviljad
ja sibul, sool, pipar ning loorberilehed. Keedetakse veel umbes 25
minutit. Süüakse hapukoorega või enne keetmise lõppu lisatud võiga. Oblikad pestakse, lõigutakse
peeneks ja pannakse keeva vette. Umbes 15 minuti pärast lisatakse
tükkideks lõigatud kartulid ning hakitud mugulsibul. Keetmise lõpul
valmistatakse vee ja jahu segu ning lisatakse hoolikalt segades supile.
Süüakse hapukoorega. Kapsas puhastatakse, pestakse, lõigutakse ribadeks ning pannakse soolaga maitsestatud vette keema. Kohe lisatakse ka kruubid. (Neid võib eelnevalt veidi aega leotada.) Umbes 20 minutit enne keetmise lõppu lisatakse kartulid ja kergelt pruunistatud sibul. Maitsestatakse Vürtsidega ja lisatakse võid või taimeõli. Supile võib juurde panna paar porgandit. Kruupide asemel võib
kasutada piimaga segatud jahu. Samasugust suppi valmistatakse ka hapukapsast. Kissell kuivatatud õuntest Õunad leotatakse (2-3 tundi),
seejärel keedetakse sama veega 1/2 tundi keskmise tugevusega tulel.
Lisatakse veega segatud tärklis ja segatakse pidevalt, kuni kissell
hakkab uuesti keema. Jõhvikad puhastatakse,
pestakse ning pannakse mõneks ajaks kuuma vette. Seejärel surutakse
nad puulusikaga läbi sõela ja lisatakse saadud mahl keema hakanud veele.
Nüüd võetakse vaarikad ja keedetakse neid koos jõhvikavedelikuga 10
minutit. Kissell maitsestatakse suhkruga ja lisatakse veega segatud
tärklis. Lastakse korraks uuesti keema minna ja võetakse tulelt. |
|
Soome-ugri
KOKARAAMAT ©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995 |
[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud] [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised] [joogid] |