|
|
[vadja]
Taimetoidud
Pudrud
Piimatoidud
Lihatoidud
Kalatoidud
Pirukad
Joogid
-
|
|
PUDRUD
Kartulipuder
Kartulipuder
väikestest kartulitest
Rukkijahupuder marjadega
Kruubipuder mustikatega
Nisutangupuder
Rukkijahupuder leivataignaga
Odrajahupuder vee või kaljaga
Tatratangupuder piimaga
Kaerakiisel
Kartulipuder
Valmistatakse nii vedelat kui tihedama koostisega kartuliputru. Kartulid
kooritakse, keedetakse ja tambitakse puruks. Lisatakse piim ja lahtiklopitud
muna. Soola pannakse maitse järgi. Seejärel pannakse puder malmpotiga
ahju järelvalmima. Võib lisada eelnevalt pruunistatud sibulat.
1 kg kartulite kohta arvestatakse 1 klaas piima, 1 muna, 1 tl. võid,
maitse järgi soola.
Kartulipuder väikestest kartulitest
Kartulid puhastatakse ja keedetakse. Seejärel tambitakse puruks ja lisatakse
rasvaga praetud peenestatud sibul ja piim. Maitse järgi pannakse soola.
Segatakse ja kuumutatakse ahjus. Kanamuna selle pudru sisse ei panda.
See lisatakse pudrule järgmisel päeval, kui putru praetakse. Süüakse
hapupiimaga.
1/2 kg kartulite kohta võetakse 3/4 klaasi piima, 1 keskmise suurusega
mugulsibul.
Rukkijahupuder marjadega
Jahu ja vesi segatakse õhtul ja pannakse ahju sooja. Soola lisatakse
vastavalt maitsele. Hommikul puistatakse pudru sisse marjad: kõige rohkem
peab olema pohli. Seejärel pannakse puder uuesti ahju ja hautatakse,
kuni marjad on pehmed. Süüakse kas kuumalt või jahtunult. Paale puistatakse
suhkrut. Paastu ajal suhkrut ei tarvitatud.
1 l vee kohta arvestatakse 1 1/2 klaasi rukkijahu ja 1 klaas marju.
Kruubipuder mustikatega
Kruubid ja vesi pannakse õhtul ahju hauduma. Hommikul lisatakse mustikad
ning hautatakse veel umbes l tund. Süüakse suhkruga või ilma.
1 l vee kohta arvestatakse 1 1/2 klaasi kruupe ja 1 klaas mustikaid.
Nisutangupuder
Soolaga maitsestatud vette pannakse nisutangud ja lastakse haududa 3-4
tundi. Süüakse rasva või võiga, harvem toiduõliga, mida kuumutatakse
keemiseni.
1 l veele lisatakse 2 1/3 klaasi nisutangu ja veidi üle 1 tl. soola.
Rukkijahupuder
leivataignaga
Rukkijahu segatakse õhtul sooja vette, sisse pannakse leivategemisest
üle jäänud taignakakuke. Pannakse ahju hauduma. Järgmisel hommikul lisatakse
marjad. Leivataigna asemel võib kasutada tükki tahkunud leiba.
1 l veele lisatakse 1 klaas rukkijahu ja 1 klaas marju.
Odrajahupuder vee või kaljaga
Odrajahu segatakse veega, lisatakse sool ja pannakse potiga ahju hauduma.
Vee asemel võib kasutada kalja. Süüakse piimaga.
1 l vee kohta arvestatakse 1 1/3 klaasi odrajahu ja 1 tl. soola.
Kalja puhul on jahu kogus sama, ainult soola lisatakse vähem.
Tatratangupuder piimaga
See on ainus pudruliik, mida vadjalased keedavad piimaga. Tatratangud
ja vesi pannakse ahju ja kui puder on paar tundi haudunud, lisatakse
piim. Kui puder jäetakse ööseks ahju, lisatakse piim alles hommikul
või valatakse see süües pudrule juurde. Tatratange võib lisada ka kohe
keevale piimale. Sel juhul haudub puder kauem.
3/4 l vee kohta võetakse 2 1/2 klaasi tatratangu, 2 klaasi piima
ja 1 tl. soola. Kohe piimaga keetes arvestatakse 2 1/2 klaasi tatratangude
kohta umbes 2 l piima ja 1 spl. soola. Võib lisada ka rasvainet.
Kaerakiisel
Kaerahelvestele või kaerajahule lisatakse soe vesi ja lastakse veidi
hapneda. Lisatakse natuke vett, rasva või võid, maitse järgi soola ja
keedetakse kogu aeg segades 30-40 minutit. Kaerajahule võib
eelnevalt lisada juuretist, nii et tekib eelkergitusega taigen. Ka sel
juhul keedetakse kiislit vee, rasva (või) ja soolaga.
2 klaasi kaerajahu või kaerahelbeid segatakse veega nii, et jääks
küllalt püdel mass. Keetes lisatakse veel veidi vett. Soola lisatakse
maitse järgi.
|
|
|