|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
JOOGID
Peedikali
Jõhvikakali
Meejook
Kohupiimajook
Peedikali
Peedid puhastatakse ja lõigutakse tükkideks. Tükid kuivatatakse praeahjus.
Valmistatakse rukkilinnased. Selleks võetakse rukkiterad, leotatakse
neid külmas vees, kuni terad paisuvad, pannakse sõelale ja lastakse
nõrguda. Seejärel asetatakse rukkiterad viljasarjale ja hoitakse niikaua,
kuni terad hakkavad idanema. Idanenud rukis pannakse ahjupotti hauduma.
Pärast seda terad kuivatatakse ja aetakse läbi hakklihamasina.
Kuivatatud peet valatakse üle külma veega ja pannakse keema. Kui peet
on pehme, valatakse vesi ära ning lisatakse linnased ja kuiv humal.
Keedetakse veel 20-30 minutit. Kurnatakse ja lastakse jahtuda 30-35°
C-ni. Siis lisatakse soojas vees lahustatud pärm ja pannakse saadud
segu käärima. Tarvitatakse suhkruga kuumal aastaajal janu kustutamiseks.
Peedikalja võib valmistada ka ilma linnasteta.
1 l kalja jaoks vajatakse 300 g peeti, 25 g humalaid, teelusikaotsatäis
pärmi, 3 spl. suhkrut, 100 g rukkiteri.
Jõhvikakali
Jõhvikajoogile lisatakse 1/2 tl. kuiva pärmi ja 2 spl. nisujahu. Kui
kali hakkab hästi käärima ja kattub tiheda kollakashalli vahuga, kurnatakse
see läbi jämeda linase riide ja valatakse suurde pudelisse. Pudel suletakse
korralikult ja asetatakse jahedasse kohta l-2 nädalaks. Lahtivõtmisel
lisatakse suhkur.
1 l jõhvikakalja valmistamiseks tuleb võtta vähem kui liiter jõhvikajooki,
50 g nisujahu, 1 1/2 spl. suhkrut, 1 tl. pärmi.
Meejook
Naturaalne mesi lahustatakse kuumas vees ja keedetakse umbes 4 tundi.
Saadud virre valatakse puhtasse nõusse või kastrulisse, jahutatakse
25°-ni, lisatakse pärm ja jäetakse lahtisesse nõusse, et tekiks käärimine.
Seejärel pannakse külma kohta, lastakse seista 10 tundi. Pärast seda
valatakse jook puhtasse nõusse, kaetakse kaanega või korgiga ja lastakse
käärida l-2 nädalat. Parema maitse saamiseks lisatakse meele enne keetmist
aromaatseid aineid.
1 l meejoogi valmistamiseks kulub umbes 300 g mett, 800 g vett, 50
g pärmi, 10 g vürtse.
Kohupiimajook
Kohupiim segatakse külma keedetud vee või piimaga, pannakse 2-3 tunniks
emailnõusse, lastakse seista ja tarvitatakse seejärel joogina.
1 l kohupiima joogi valmistamiseks kulub umbes 300 g kohupiima, 700
g piima või vett, maitse järgi soola.
|
|
|