Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mari]

Külmtoidud ja suupisted

Supid

Pirukad

Küpsetised

Taimetoidud

Lihatoidud

Joogid
 
 

JOOGID


Peedikali
Jõhvikakali
Meejook
Kohupiimajook


Peedikali

Peedid puhastatakse ja lõigutakse tükkideks. Tükid kuivatatakse praeahjus. Valmistatakse rukkilinnased. Selleks võetakse rukkiterad, leotatakse neid külmas vees, kuni terad paisuvad, pannakse sõelale ja lastakse nõrguda. Seejärel asetatakse rukkiterad viljasarjale ja hoitakse niikaua, kuni terad hakkavad idanema. Idanenud rukis pannakse ahjupotti hauduma. Pärast seda terad kuivatatakse ja aetakse läbi hakklihamasina.
Kuivatatud peet valatakse üle külma veega ja pannakse keema. Kui peet on pehme, valatakse vesi ära ning lisatakse linnased ja kuiv humal. Keedetakse veel 20-30 minutit. Kurnatakse ja lastakse jahtuda 30-35° C-ni. Siis lisatakse soojas vees lahustatud pärm ja pannakse saadud segu käärima. Tarvitatakse suhkruga kuumal aastaajal janu kustutamiseks. Peedikalja võib valmistada ka ilma linnasteta.
1 l kalja jaoks vajatakse 300 g peeti, 25 g humalaid, teelusikaotsatäis pärmi, 3 spl. suhkrut, 100 g rukkiteri.


Jõhvikakali

Jõhvikajoogile lisatakse 1/2 tl. kuiva pärmi ja 2 spl. nisujahu. Kui kali hakkab hästi käärima ja kattub tiheda kollakashalli vahuga, kurnatakse see läbi jämeda linase riide ja valatakse suurde pudelisse. Pudel suletakse korralikult ja asetatakse jahedasse kohta l-2 nädalaks. Lahtivõtmisel lisatakse suhkur.

1 l jõhvikakalja valmistamiseks tuleb võtta vähem kui liiter jõhvikajooki, 50 g nisujahu, 1 1/2 spl. suhkrut, 1 tl. pärmi.


Meejook

Naturaalne mesi lahustatakse kuumas vees ja keedetakse umbes 4 tundi. Saadud virre valatakse puhtasse nõusse või kastrulisse, jahutatakse 25°-ni, lisatakse pärm ja jäetakse lahtisesse nõusse, et tekiks käärimine. Seejärel pannakse külma kohta, lastakse seista 10 tundi. Pärast seda valatakse jook puhtasse nõusse, kaetakse kaanega või korgiga ja lastakse käärida l-2 nädalat. Parema maitse saamiseks lisatakse meele enne keetmist aromaatseid aineid.
1 l meejoogi valmistamiseks kulub umbes 300 g mett, 800 g vett, 50 g pärmi, 10 g vürtse.


Kohupiimajook

Kohupiim segatakse külma keedetud vee või piimaga, pannakse 2-3 tunniks emailnõusse, lastakse seista ja tarvitatakse seejärel joogina.
1 l kohupiima joogi valmistamiseks kulub umbes 300 g kohupiima, 700 g piima või vett, maitse järgi soola.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele