|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
SUPID
Naadisupp
Karuputkesupp
Magus supp lodjapuumarjadest
Supp kuivatatud seentest
Seenesupp
Hernesupp
Piimasupp kohupiimapallidega
Kanasupp marjadega
Hapust taignast keedetud supp
Supp kuivatatud kalast
Uhhaa
Topeltuhhaa
Kalalapðaa
Naadisupp
Seda suppi valmistatakse kevadel, kui naadilehed on veel noored ja mahlased.
Supileemeks sobib nii vesi kui lihapuljong, aga keeta võib ka koos lihaga.
Naadid korjatakse, pestakse ja lõigatakse peeneks. Seejärel pannakse
nad keevasse vedelikku ja keedetakse 10-15 minutit. Lisatakse tükeldatud
või seibideks lõigatud kartulid. 5-10 minutit enne keetmise lõppu lisatakse
supile rasvaga praetud jahu ning peenestatud mugulsibul. Keetmist jätkatakse
tasasel tulel. Pannakse juurde maitseained ja sool.
Lauale antakse hapukoorega, peale puistatakse hakitud tilli ja sibulapealseid.
Kui suppi keedetakse ilma lihata, keetmise lõpul lisatakse lahtiklopitud
toores muna. Viimase võib varem valmis keeta ja panna hakitult eraldi
taldrikule.
1 l supi saamiseks võtta 200 g noote, 300 g kartuleid, 10 g nisujahu,
1/2 mugulsibulat, 10 g rasva, 30 g hapukoort, sõrmeotsaga tilli ja rohelist
sibulat. Soola maitse järgi.
Karuputkesupp
Metsikult kasvav karuputk ilmub välja maikuus ja seda on saada kogu
suve. Enamasti kasvab ta niitudel või metsalagendikel. Supp valmistakse
taime noortest lehtedest, keedetakse nii lihaga kui lihata. Lehed pestakse
ja lõigutakse peeneks. Valatakse keevasse vedelikku ja keedetakse 10-15
minutit. Seejärel lisatakse kartulid. Keetmise lõpul pannakse juurde
mugulsibul, sool ja maitseained. Lauale antakse hapukoore ja tilliga.
Lihata supi korral soovitatakse lisada lahtiklopitud muna enne keetmise
lõppu, kuid muna võib keeta ka varem valmis (vt.
eelmine retsept).
1 l supi jaoks tuleb võtta 200 g karuputke lehti, 300-400 g kartuleid
10 g rohelist sibulat, sõrmeotsaga tilli ja 40 g hapukoort. Inimese
kohta arvestatakse 1/2 muna.
Magus supp lodjapuumarjadest
Värskeid või kuivatatud lodjapuumarju keedetakse koos mee või suhkruga
5-10 minutit, lisatakse vesi ja keedetakse veel 5-6 minutit. Seejärel
kumatakse segu läbi sõela, kusjuures sõelale jäänud marjadel muljutakse
kestad pehmeks ja seemned visatakse ära. (Mõningates piirkondades keedetakse
koos kestade ja seemnetega.) Saadud siirup aetakse keema ja lisatakse
veega segatud tärklis. Lastakse uuesti keema minna ja tõstetakse siis
tulelt.
Suppi võib süüa nii soojalt kui jahutatult koos kohupiimapiruka või
küpsistega.
1 l supi valmistamiseks võetakse umbes 170 g lodjapuumarju (kuivatatud
60 g), 1 l vett, 50 g mett, 40 g suhkrut, 20 g tärklist.
Supp kuivatatud seentest
Kuivatatud seeni leotatakse külmas vees 3-4 tundi. Pärast seda kumatakse
seened läbi marli ja asetatakse puhtasse nõusse. Et eemaldada muld ja
liiv, pannakse seened restile ja pestakse jooksva vee all. Seened keedetakse
kumatud leotusvees ilma soolata kuni valmimiseni.
Pärast seda lisatakse õhukesteks viiludeks lõigatud kartulid, 5-10 minutit
hiljem eelnevalt pannil pruunistatud porgandiviilud ja sibul. Keetmise
lõpul lisatakse loorberilehed, sool ja värsket või kuivatatud tilli.
Süüakse koorevõi või hapukoorega.
1 l supi jaoks võetakse 30 g kuivatatud seeni, 400 g kartulit, 40
g porgandit, 50 g sibulat, 15 g võid või 1 spl. hapukoort.
Seenesupp
Kasutatakse värskeid punapuravikke või kasepuravikke, aga ka kännu-
ehk külmaseeni. Seened puhastatakse, pestakse külma veega ja lõigatakse
tükkideks. Keedetakse 10-15 minutit. Seejärel lisatakse kartulikuubikud,
mugulsibul, pipar, loorberilehed ja sool. Keetmise lõpul lisatakse roheline
sibul ja till. Suppi süüakse kas koorevõi või hapukoorega.
1 liitri supi jaoks tuleb võtta 300-400 g värskeid seeni, 300 g kartuleid,
1 keskmine mugulsibul, 5 g võid sibula praadimiseks, 15 g võid supile
lisamiseks, näpuotsaga tilli, rohelist sibulat ja maitse järgi vürtse
ning soola.
Kaeratangusupp kartulite ja kaalikatega
Kaeratangud pannakse külma veega keema. Kaalikas tükeldatakse ja lisatakse
tangudele. 15 minuti pärast pannakse katlasse tükeldatud kartulid, seejärel
mugulsibul, sool ja maitseained. Süüakse hapukoorega.
1 l supi saamiseks võetakse 50 g kaeratangu, 250 g kartuleid, 75
g kaalikat, 1 keskmine mugulsibul, 2 spl. hapukoort.
Hernesupp
Herneid leotatakse umbes tund aega. Vesi valatakse ära ja herned koos
kuubikuteks lõigatud kartulitega ning kaeratangude ja sibularõngastega
pannakse malmnõusse. Kui on lisatud ka pipar ja sool, valatakse peale
keev vesi ning nõu pannakse ahju. Lauale antakse supp koos hapukoore
või taimeõliga. Peale puistatakse sibulapealseid. Selle valmistusviisi
juurde võib kuuluda ka liha.
1 l supi saamiseks võetakse 80 g herneid, 400 g kartuleid, 1 keskmise
suurusega sibul, 10 g rasva, 5 g sibulapealseid, tilli, soola ja maitseaineid.
Võib lisada 30 g kaeratangu, kuid sel juhul tuleb panna kartuleid vähem.
Piimasupp kohupiimapallidega
Rõõsk piim valatakse keedunõusse ja kuumutatakse ahjus või praeahjus.
Võetakse välja ja jahutatakse 25-30°-ni. Kuiv kohupiim segatakse meega
ja vormitakse rullikujuliselt. Lõigatakse noaga keskmise suurusega tükid
(15-20 g), pannakse piima sisse ja lastakse küpseda ahjus 4-5 tundi.
Süüakse jahutatult.
300 g kohupiima kohta võetakse 40 g mett, 650 g piima.
Kanasupp marjadega
Kana pannakse keema. 20-30 minutit enne valmimist lisatakse kartulid,
rõngasteks lõigatud mugulsibul ja sool. Mõni minut enne keetmise lõppu
puistatakse sisse jõhvikad ja pohlad ning lisatakse pannil praetud jahust
ja veest segatud soust.
1 l supi valmistamiseks võetakse 200 g kanaliha, 250 g kartuleid,
1 keskmise suurusega sibul, 30 g jõhvikaid, 30 g pohli, 1 spl. jahu
ja pisut rasvainet praadimiseks ning sousti valmistamiseks.
Hapust taignast keedetud supp
Rukki- või nisujahust ja pärmist valmistatakse tihke juuretis. See
laotatakse lauale 1,5 cm paksuse kihina, puistatakse peale jahu ja lõigatakse
pikad ribad. Need lõigatakse peenikesteks tükkideks ning vormitakse
pallideks (15-20 g). Soolvette asetatud taignapallikestele lisatakse
tükeldatud kartulid. Kui taignapallid on küpsed, võetakse nõu tulelt.
Umbes 5 minutit enne valmimist lisatakse supile rasvas praetud sibularattad,
lahtiklopitud muna ja maitse järgi soola. Suppi süüakse hapukoorega.
1 l supi saamiseks võetakse 120 g jahu, 4 g pärmi, 1/2 muna, 400
g kartulit, 2 spl. hapukoort, väike sibul praetakse 10 g võiga.
Seda suppi võib valmistada ka herneste ja seentega. Sel juhul võetakse
umbes 20 g herneid, 60 g värskeid või 10 g kuivatatud seeni. Jahu pannakse
1 spl. vähem.
Supp kuivatatud kalast
Kala kuivatavad marilased ahjus, puhastades selle eelnevalt soomustest
ja sisikonnast. Kuivatatud kala keedetakse tervena soolvees. Enne kui
supp keema hakkab, lisatakse tükeldatud või seibideks lõigatud kartulid
ja jätkatakse keetmist. Kui kala on valmis, tõstetakse see välja. Lõpuks
lisatakse peenestatud mugulsibul, riivitud rõigas ja vürtsid.
1 l supi saamiseks tuleb võtta 300 g kuivatatud kala, 500 g kartulit,
1 mugulsibul, 60 g värsket rõigast, vürtse ja soola.
Uhhaa
Hästi pestud värske kala (ahven, koha, latikas) pannakse külma veega
nõrgale tulele keema. Enne keemahakkamist riisutakse kindlasti vahtu.
Keemise ajal lisatakse porgand, sibul (mugulad või pealsed), aromaatne
pipar ja loorber. Keedetakse 40 minutit (kala valmimiseni). Keetmise
lõpul lisatakse sool. Seejärel võetakse kala välja ja pannakse juurde
kruubid või riis ning jätkatakse keetmist, kuni kruubid või riis on
poolvalmis. Siis lisatakse kartulid ja keedetakse uhhaa valmis.
1 l uhhaa jaoks võetakse 1 kg kala, 2 keskmise suurusega mugulsibulat
või 60 g rohelist sibulat, paar väiksemat porgandit, 30 g kruupe või
rüsi, 400 g kartuleid, maitse järgi soola ja tilli.
Topeltuhhaa
Puhastatud terved kiisad pannakse külma veega tulele. Enne seda lisatakse
sool ja loorberilehed ning tükeldatakse mugulsibul. Kui kiisad on valmis,
tõstetakse nad välja ja puljongisse pannakse terved latikad. Kui need
omakorda on keenud, tõstetakse latikad samuti välja ja kasutatakse eraldi
toiduna. Uhhaale lisatakse sibulapealseid.
200 g kiiskade kohta arvestatakse 100 g latikaid.
Kalalapðaa
Kasutatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu (latikas, ahven koha),
need puhastatakse, pestakse külmas vees ja lõigatakse ümmargusteks tükkideks.
Pannakse keedunõusse, valatakse peale külm vesi ja aetakse keema. Riisutakse
vaht ja seejärel lisatakse sool. Valmis kalad eraldatakse ja lisatakse
kooritud kartul (kas tervete mugulatena või seibidena), rõngasteks lõigutud
mugulsibul ning keedetakse, kuni need on pehmed.
Lapðaa valmistamiseks valatakse kaussi vett, pannakse juurde veidi soola,
siis lüüakse juurde toored munad, segatakse korralikult ja lisatakse
sõelutud nisujahu. Valmistatakse tihke taigen, mida lastakse kerkida
20-30 minutit. Taigen rullitakse 1 cm paksuse kihina lauale, lõigatakse
pikkadeks ribadeks, need puistatakse üle jahuga, asetatakse üksteise
peale ja lõigatakse noaga hästi peeneks. 5-7 minutit enne puljongi valmimist
pannakse sellesse kodune lapðaa ja kalad. Enne lauale andmist puistatakse
üle maitserohelisega. Soovi korral võib süüa puljongit kartulitest ja
kaladest eraldi.
Selle roa jaoks vajatakse 600 g kolme erinevat liiki kala. Igaüht
olgu võrdne kogus (200 g latikat või koha, 200 g ahvenat, 200 g sterletit),
300 g kartuleid, 1 keskmine mugulsibul, 30 g sibulapealseid või peterselli.
Lapðaa jaoks võetakse 70 g jahu, 1/2 muna, 1 dessertlusikatäis
vett, soola.
|
|
|