|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
KÜPSETISED/PIRUKAD
Kuivad
sõrnikud
Keedupirukad kohupiima ja kartulitega
Keedupirukad kartuliga
Keedupirukad kapsaga
Keedupirukad seentega
Keedupirukad lihaga
Pliinid täidisega
Kolmekihilised pliinid
Õhukesed kaerapliinid
Tatrajahupliinid
Kaerapliinid
Kakukesed
Kanepileib
Marjakorbid
Kanepikorbid
Kanepikoogid
Kuivad sõrnikud
Võetakse kuiv kohupiim, segatakse hapukoore ja munadega. Maitsestatakse
soolaga. Saadud massist vormitakse kotleti moodi pätsikesed, mis asetatakse
rasvaga määritud küpsetusplaadile või pannile umbes 2 cm kaugusele üksteisest.
Sõrnikud määritakse pealt sularasva või munaga ja asetatakse tunniks-poolteiseks
60-70° soojusega praeahju. Kui sõrnikud on küpsenud, vähendatakse temperatuuri
ja lastakse sõrnikutel madalamal temperatuuril kuivada. Kuivamise käigus
muutuvad sõrnikud õhemaks. Süüakse kas väga kuumalt või jahtunult, enamasti
sulavõiga.
4-5 sõrniku kohta võetakse 200 g kohupiima (kuiva), 1 spl. hapukoort,
1/2 muna ja 1 tl. rasvainet.
Keedupirukad kohupiima ja kartulitega
Värskelt keedetud kartulid (koos soolaga) lastakse kuivaks tõmbuda ja
aetakse läbi sõela. Saadud massile lisatakse sõelutud jahu, kohupiim
ja sulatatud või. Segatakse. Valmistatakse keedupiruka taigen ja rullitakse
lahti. Vormitakse väikesed pirukad, mille servad surutakse tihedalt
kokku. Keedetakse vee sees pliidil.
600 g pirukate valmistamiseks võetakse 1 1/4 klaasi nisujahu, 1/2
muna, 150 g kohupiima, 200 g kartuleid, 1 spl. võid, maitse järgi soola.
Valmiskeedetud pirukad oh värvilt sarnased pelmeenidele. Süüakse sulavõi
või hapukoorega, kõrvale juuakse kuuma piima.
Keedupirukad kartuliga
Põhimõtteliselt sarnaneb valmistamisviis eelmisele retseptile. Täidiseks
lisaks läbi sõela surutud või puruks tambitud värskelt keedetud kartulitele
toores muna, hakitud sibul ja sool.
6 piruka saamiseks võetakse 1/2 klaasi jahu, 6 muna, 100 g kartuleid,
1/2 mugulsibulat, maitse järgi soola. Süüakse sulavõi või hapukoorega.
Keedupirukad kapsaga
Kapsatäidise jaoks hakitakse hapu- või värske kapsas, hautatakse sularasvas
koos hakitud sibula ja porganditega. Kui kapsas on valmis, lisatakse
hakitud kõvakskeedetud muna, maitse järgi soola ning segatakse korralikult.
Värskele kapsale võib lisada eelnevalt 3 tunni jooksul leotatud kruupe.
Sel juhul pannakse kapsast täidisesse vähem.
4-5 piruka jaoks tuleb võtta 1/2 klaasi nisujahu, 1 spl. vett, 1/4
muna, maitse järgi soola. Täidise valmistamiseks vastavalt 100-150 g
värsket kapsast (hapukapsapirukate puhul võetakse kapast veidi rohkem),
mõned viilud porgandit, 1 mugulsibul, 1 1/2 tl. sularasva, paar muna.
Süüakse sulavõi või hapukoorega.
Keedupirukad seentega
Olgu öeldud, et seeni võib lisada ka eelnevas retseptis mainitud ainetele.
Sel juhul pannakse kartuleid täidisesse vähem. Lisatakse 1 tl. võid
ja pisut pipart.
Seenetäidise valmistamiseks kasutatakse kaseriisikaid, punapuravikke,
kännu- või külmaseeni. Seened hakitakse ja praetakse koos sibulaga.
Maitse järgi lisatakse pipart ja soola. Kui kasutatakse kuivatatud seeni,
tuleb need eelnevalt leotada ja kupatada. Alles seejärel praetakse seened
koos sibulaga.
Keedupirukad lihaga
Hakklihale lisatakse hakitud sibul, sool ja pipar. Pirukaid süüakse
kuumalt sulavõi või hapukoorega.
Pliinid täidisega
Rukki- või nisujahust, veest ja munadest valmistatakse tihe taigen.
Maitse järgi lisatakse soola. Kaetakse niiske rätikuga ja lastakse seista
1,5 tundi.
Täidise valmistamiseks võetakse kruubid (nisu- või kaera- ), pestakse
ja keedetakse soolvees sõmeraks massiks. Lisatakse hakitud mugulsibul,
kõvaks keedetud munad (hakitult). Tainas rullitakse lahti, vormitakse
lapergused tükid (u. 20 cm), mille paksus ei tohi olla üle 2 mm. Küpsetatakse
rasvaga määritud pannil mõlemalt poolt. peale seda võetakse pliinid
pannilt, keeratakse niiskesse käterätikusse ja hoitakse seal 2-3 minutit.
Seejärel asetatakse neile täidis ja pliinid keeratakse rulli. Süüakse
sulavõi või piimaga, mida pakutakse eraldi. Pliine võib valmistada ka
praeahjus. Sel juhul pannakse valmis pliinid koos täidisega (rulli ei
keerata) pannile või savipotti, valatakse üle hapukoorega ja küpsetatakse.
1/2 kg pliinide saamiseks võetakse 3/4 klaasi jahu, 1 muna, vett
ainult nii palju, et tainast oleks võimalik vormida, soola maitse järgi.
Täidise jaoks vajatakse 1/2 klaasi kruupe, 1 keskmine sibul, 1 tl. rasvainet,
2 spl. piima, 1 muna, maitse järgi soola.
Kolmekihilised
pliinid
1. kihiks valmistatakse tihe hapendamata taigen rukkijahust,
munast ja veest, millele on lisatud veidi soola. Tainast lastakse 30-40
minutit seista. Seejärel vormitakse vastavalt ümmarguse panni suuruselt
1,5-2 mm paksune taignakiht. Pruunistatakse ahjus või praeahjus, kuni
tekib koorik.
2. kiht, mis laotatakse 1. kihi peale, koosneb hapupiima või
keefiri ja hapukoorega segatud kaerajahust. See kiht peab olema oma
konsistentsilt tihedam ja paksem (u. 2 mm). Küpsetatakse.
3. kihi jaoks leotatakse kaeratange 8-10 tundi hapukoores või
või valmistamisest ülejäänud piimas. Saadud pudrutaoline mass pannakse
2. kihi peale ja küpsetatakse pruuniks. Pärast ahjust väljavõtmist pannakse
suurele alusele ja määritakse sulavõiga. Kogu roog ei tohi olla paksem
kui 6-7 mm.
Erinevates kihtides kasutatav jahu sõltub väljakujunenud traditsioonidest.
Nii võib 1. kihi valmistada ka nisujahust. 2. kihi jaoks võib kasutada
mannat või kaerahelbeid. 3. kiht valmistatakse mõningates piirkondades
kaera- ja nisujahu, hapukoore ning kohupiima segust.
Ühe suure pliini valmistamiseks võetakse 1 kuhjaga supilusikatäis
rukki- või nisujahu, millele on lisatud 1 tl. lahtiklopitud muna ja
maitse järgi soola. 2. kihile kulub 1 tl. kaerajahu või mannat, 3/4
spl. keefiri, 1 tl. hapukoort. 3. kihi jaoks on vaja 1 spl. kaeratangu
ja selle leotamiseks veidi üle 1 spl. hapukoort.
Õhukesed
kaerapliinid
Valmistatakse 2-kihilised ümmargused väikesed pliinid, mille paksus
on umbes 3-4 mm.1. kihi jaoks valmistatakse pärmitaigen kaerajahust,
2. kihi jaoks pudrutaoline taigen nagu eelmise retsepti 3. kiht. Küpsetatakse
vastavalt eelmise retsepti õpetustele.
300 g pliinide saamiseks võetakse 100 g kaerajahu, 1 tl. pärmi, mis
segatakse 1 klaasi soojendatud piimaga (veega), 1/4 muna, soola maitse
järgi. 2 kihi jaoks kulub 2 spl. kaeratangu, 2 spl. hapukoort või või
valmistamisest jäänud vedelikku.
Tatrajahupliinid
Soojendatud piim segatakse pärmi ja tatrajahuga ning pannakse 2-3 tunniks
kerkima. Kerkinud taignale lisatakse veel veidi sooja piima, soola ja
suhkrut, segatakse ja lastakse seista 1 tund soojas kohas. Küpsetatakse
nagu tavalisi pliine rasvaga määritud pannil pliidil. Süüakse hapukoorega.
2-3 pliini saamiseks tuleb võtta 1/2 klaasi tatrajahu, 1 klaas piima,
teelusikaotsaga pärmi, 1 tl. suhkrut, pisut soola,1 spl. rasvainet.
Kaerapliinid
Valmistatakse nagu eelmisedki pliinid, tatrajahu asemel võetakse siin
1/2 klaasi kaerajahu, 1 klaas piima või vett; pärmi, suhkrut, soola
ja rasvainet kulub samas koguses kui eelmiseski retseptis. Neid pliine
keedetakse vees.
Kakukesed
Kaera- või odrajahu segatakse hapukoore ja veega tihkeks taignaks. Lisatakse
koorevõi, muna, sool ja suhkur. Vormitakse 100-150 g või 400-600 g suurusteks
ümmargusteks kakkudeks. Taigna paksus ei tohi olla üle 3-4 cm, väiksemate
kakkude puhul veelgi vähem. Küpsetamise lõpus määritakse kakukesi pealt
hapukoorega.
1/2 kg kakkude saamiseks võetakse 2 klaasi kaera- või odrajahu, 4
spl. hapukoort, 1/3 klaasi vett, 1 1/2 muna, 2 tl. suhkrut, 1 spl. koorevõid.
Sama retsepti järgi võib valmistada ka õhukesi pannkooke, mida praetakse
rasvas. Sel juhul kulub 1/2 klaasi kaera- või odrajahu, 1 spl. hapukoort,
3 tl. vett, 1/4 muna, 1 tl. suhkrut, 1 tl. võid, soola.
Kanepileib
Kanepiseemned pannakse veidikeseks ajaks praeahju või pliidile pannile,
loksutatakse kausis ja surutakse siis läbi sõela. Tahkunud leib lõigatakse
20-30 g tükkideks, segatakse sõelutud kanepijahuga ja vormitakse 150
g suurused pallikesed. Neid leotatakse eelnevalt piimas ja pannakse
siis rasvaga määritud pannile. Hoitakse umbes 5 minutit praeahjus.
100 g kanepileiva jaoks kulub 3/4 klaasi kanepiseemneta, 2-3 viilu
tahket rukkileiba, 1 spl. piima.
Marjakorbid
Valmistatakse kas pärmi-, hapendatud või hapendamata taignast. See rullitakse
lauale mitte paksemalt kui 6-8 mm. Vajutatakse vormiga ringikujuliselt
tükkideks. Servad keeratakse üles ja pannakse rasvaga määritud plaadile.
Korbid täidetakse marjakattega. Peale riputatakse suhkrut ja määritakse
lahtiklopitud munaga. Küpsetatakse kuumas ahjus helepruuniks.
10 korbi saamiseks võetakse 600 g nisujahu, 2 spl. suhkrut, 30 g
margariini või võid, 1 muna, 1 tl. soola, 1 spl. pärmi, 1/2 l vett.
Marjatäidise jaoks segatakse 200 g marju 2 spl. suhkruga. Marjad hõõrutakse
katki.
Kartulikorbid
Värskelt keedetud kartulid tambitakse katki, segatakse toore muna ja
piimaga. Valmistatakse pärmitaigen (vt. eelmist retsepti) ja vormitakse
ümmargusteks tükkideks u. 1-1,5 cm paksuse kihina. Täidis asetatakse
taignale ja kõrbi servad keeratakse üles. Määritakse lahtiklopitud munaga
ja küpsetatakse kuumas ahjus helepruuniks. Pärast ahjust väljavõtmist
määritakse sulavõiga.
1 klaasi nisujahu kohta arvestatakse 1 tl. pärmi, 3 1/2 spl. vett,
2 tl. suhkrut, 2 tl. võid, veidi soola.
Täidise valmistamiseks võetakse 1 kg kartulite kohta 3-4 mugulsibulat,
50 g koorevõid, 3/4 klaasi piima, 2 muna, soola.
Kanepikorbid
Valmistatakse vastavalt eelmises retseptis kirjeldatud viisile, täidise
jaoks segatakse kanepijahu ja piim värskelt keedetud ja puruks tambitud
kartulitega.
1 kg kartulite kohta arvestatakse u. 100 g kanepijahu, 1/2 klaasi
piima, soola lisatakse maitse järgi.
Kanepikoogid
Kanepiseemned kuivatatakse praeahjus või ahjus helekollaseks. Temperatuur
peab olema keskmine. Seemned võetakse välja ja tambitakse kausis puruks.
Jahu saamiseks purustatud seemned sõelutakse. Valmistatakse kartulipüree,
millele lisatakse kanepijahu. Segatakse ja lisatakse maitse järgi soola.
Vormitakse õhukesed koogikesed, mille keskele pannakse kanepitäidis.
Servad keeratakse üles nagu ümbrikul. Küpsetatakse ahjus 10-12 minutit.
Pealt määritakse sulavõiga.
1 spl. kanepiseemnele kohta võetakse 1 1/2 spl. kartulipüreed ja
1 tl. koorevõid. Soola lisatakse maitse järgi.
Taigna valmistamiseks võetakse 2 klaasi jahu, 1/2 spl. suhkrut, u. 30
g margariini või võid, 1/2 muna, 1 tl. soodat ja 3/4 klaasi vett. Sel
viisil saadakse u. 1/2 kg tainast.
|
|
|