|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
LIHATOIDUD
Lihapuder
Keedetud ümmargune vorst
Vereta tanguvorst
Verivorstid
Volga kotletid
Maks mari moodi
Põdravasikaðaðlõkk
Hautatud põdraliha
Mooritud karuliha
Mooritud jänes hapukoorega
Kapsarullid kohupiimaga
Kapsarullid pudruga
Talvised kapsarullid
Lihapuder
Looma- või sealiha lõigatakse 20-grammisteks tükkideks. Hirsi- või tatratangud
puhastatakse ja pestakse. Hakitakse juurde mugulsibul ning segatakse
kõik ained. Valatakse veega üle, lisatakse sool ja hautatakse praeahjus.
700 g pudru valmistamiseks võetakse 200 g veiseliha või pisut vähem
sealiha, 250 g hirssi või tatari, 400 g vett, 1/2 sibulat, veidi soola.
Keedetud ümmargune vorst
Võetakse 30-40-grammised lihatükid, lisatakse kaeratangud, seibideks
lõigatud mugulsibul, pipar, sool, loorberilehed, veidi vett ja segatakse.
Eelnevalt töödeldud loomamagu täidetakse seguga, servad ühendatakse
ja õmmeldakse kokku suure ümmarguse leiva kujuliselt. Pealt hõõrutakse
soolaga, pannakse rasvaga määritud ümmargusele pannile või kaanega suletavasse
ümmargusse hautamisnõusse ja küpsetatakse ahjus 1,5-2 tundi. Seejärel
jahutatakse ahju veidi ja pannakse vorst uuesti ahju, et see kuivaks.
Valmis vorsti säilitatakse jahedas kohas. Võib süüa kuumalt, aga ka
külmalt.
1 kg vorsti saamiseks võetakse umbes 250 g suurune magu, 1 kg loomaliha
või 800 g sealiha, veidi vähem kui 1 kg lambaliha, 3 keskmise suurusega
mugulsibulat, 15 g küüslauku, 100 g kaeratangu, 1 klaas vett, pipart,
soola ja paar loorberilehte.
Vereta tanguvorst
Lamba-, veise- või seaspoled pestakse hoolega ja töödeldakse. Täidise
valmistamiseks võetakse kaera-, tatra- või nisutangu, tapetud looma
sisikonnas leiduvat rasva, mugulsibulat ja pipart. Rasv lõigatakse kuubikuteks,
sibul hakitakse ja praetakse. Puhastatud ja pestud tangud, pekk ja sibul
segatakse, lisatakse puljongit või vett, soola, pipart.
Sooled täidetakse eelpoolnimetatud seguga. Mõlemad otsad seotakse kinni.
Vorste keedetakse soolvees 40-50 minutit aeglasel tulel. Keeduvette
soovitatakse lisada pruunistatud (ilma rasvata praetud) sibulalõike
ja pipart. Enne lauale andmist võib vorste üle praadida. Seda tuleb
teha aga ettevaatlikult, et nad katki ei läheks.
1 kg koduse vorsti jaoks võetakse 200 g soolikaid, 200 g looma sisikonnast
saadud rasva, 350 g tangu, 1/21 vett või puljongit, 100 g sibulat, veidi
pipart ja soola.
Verivorstid
Täidis valmistatakse kaera- või odratangudest. Pekk lõigatakse kuubikuteks,
värskelt tapetud looma veri (tavaliselt seaveri) kurnatakse läbi tiheda
sõela või marli. Tangud segatakse verega, lisatakse pekikuubikud, hakitud
sibul, küüslauk, sool ja pipar. Täidis pannakse soolikatesse, sooleotsad
seotakse niidiga kinni. Pärast seda keedetakse vorste nagu ilma vereta
vorstegi.
1 kg verivorsti jaoks võetakse veidi vähem kui 200 g soolikaid,
500 g seaverd, 140 g pekki, 300 g tangu, 80 g sibulat, 15 g küüslauku,
15 g soola, veidi pipart.
Volga kotletid
Valmistatakse pehmest sealihast, mis lõigatakse tükkideks, tambitakse
lihahaamriga õhukeseks, maitsestatakse soola ja pipraga ning rullitakst
kokku 8-9 cm pikkusteks silindrikesteks. Munadest, jahust ja hapukoorest
valmistatakse taigen. Kokkurullitud lihatükid kastetakse pool, vedelasse
taignasse ja praetakse 5-6 minutit rasvas. Süüakse kartuli kurgi, tomati,
rohelise herne ja sibulagarneeringuga.
100 g sealiha kohta võetakse 1 spl. piima, l spl. nisujahu, 1 tl.
hapukoort, 1/2 muna, 1 spl. rasva praadimiseks.
Maks mari moodi
Võetakse looma- või seamaks ja lõigatakse 100-grammisteks tükkideks.
Need praetakse rasvas mõlemalt küljelt ja pannakse hautamis-nõusse.
Valatakse üle vee või lihapuljongiga, lisatakse tükeldatud kartulid,
punased tomatid, porgandid, hakitud sibul, sool, pipar ja loorberilehed.
Nõu kaetakse kaanega ja lastakse ahjus haududa 15-20 minutit. Lauale
andmisel lisatakse hakitud maitserohelist ja küüslauku.
Maksa võib lõigata ka väikesteks tükkideks ning hautada ilma eelnevalt
praadimata, sel juhul keedetakse kartulid eraldi ja lisatakse alles
siis, kui maks on valmis.
250 g loomamaksa või veidi vaiksema koguse seamaksa kohta arvestatakse
250 g kartuleid, 1 keskmise suurusega porgand,1 sibul, 1 tomat, 20 g
rasva. Soola, pipart, loorberilehti, tilli, rohelist sibulat ja küüslauku
lisatakse maitse järgi.
Põdravasikaðaðlõkk
Põdravasika liha lõigatakse 30-grammisteks kuubikuteks ja pannakse 1-2
päevaks marinaadi sisse. Seejärel valatakse marinaad ära ja liha aetakse
koos mugulsibula ja pekiga kaks korda hakklihamasinast läbi. Lisatakse
sool ja pipar, segatakse. Lihast vormitud pätsikesed lükitakse varda
otsa ja küpsetatakse hõõguvate süte kohal.
250 g põdravasika liha kohta arvestatakse 60 g pekki, 100 g marinaadi,
1 sibul. Marinaadi valmistamiseks võetakse 1 l vee kohta 3 spl. äädikat,
paar loorberilehte, nelki, pipart, sibulat, paar porgandit, 2-3 spl.
suhkrut.
Hautatud põdraliha
1 kg põdralihatükke hoitakse 1-4 päeva alla 6° temperatuuris marinaadis.
Seejärel võetakse liha välja ja kuivatatakse käterätikuga ning lõigatakse
2-3 cm suurusteks kuubikuteks. Lisatakse sool, pipar ja praetakse. Seejärel
pannakse liha eraldi nõusse, valatakse peale vesi või puljong, lisatakse
praetud sibul ja tomatipasta ning hautatakse aeglasel tulel 1,5 tundi.
Kui liha on küps, valatakse puljong pealt ära ning valmistatakse sellest
punane soust. See kallatakse lihale ja hautatakse koos eelnevalt praetud
kartuli, sibula ja teiste juurviljadega 10 minutit.
1/2 kg põdraliha kohta tuleb võtta 200 g marinaadi, 80 g kulinaarset
rasva, 30 g tomatipastat, 3-4 sibulat, 1 spl. nisujahu, 3/4 kg kartuleid,
50 g porgandeid, soola ja pipart.
Mooritud karuliha
Karuliha lõigatakse1-1 1/2 kg suurusteks tükkideks, pannakse marinaadi
ja hoitakse külmas 3-4 ööpäeva. Seejuures tuleb lihatükke perioodiliselt
pöörata. Marinaad valatakse ära, liha kuivatatakse käterätikuga, lõigatakse
tükkideks (risti lihakiuga), klopitakse haamriga, soolatakse ja praetakse
pannil rasvas. Praetud tükid pannakse hautamisnõusse, valatakse üle
puljongiga ja hautatakse kaane all nõrgal tulel. Kui liha on valmis,
lisatakse praetud juurvili, sibul ja tomatipasta, pisut äädikat, suhkrut,
jõhvikaid ning maitse järgi soola, siis hautatakse veel umbes 15 minutit.
Süüakse praekartulitega.
1/2 kg karuliha kohta tuleb võtta 250 g marinaadi, 50 g rasva, 5
sibulat, 70 g porgandeid, 50 g tomatipastat, 50 g suhkrut, 50 g jõhvikaid,
1 spl. äädikat, soola, pipart ja loorberilehti.
Mooritud jänes hapukoorega
Lõigatakse väikesed jäneseliha tükid ja leotatakse 2-3 tundi külmas
vees. Siis pannakse liha vastavasse nõusse, valatakse üle marinaadiga
ja hoitakse külmas. (Noori jäneseid mõni tund, vanu terve ööpäev.) Marinaadi
valmistamiseks võetakse 2%-line äädikalahus, millele lisatakse soola,
suhkrut, loorberilehti, piprateri, porgandit. Kõik ained segatakse,
keedetakse nõrgal tulel ja seejärel jahutatakse. Marinaadist väljavõetud
lihatükid kuivatatakse käterätikuga, pannakse pannile ja praetakse rasvas.
Kui liha on küps, pannakse see hautamisnõusse koos praetud sibula ja
kartulitega, lisatakse ka pohlad ning valatakse kõik hapukoorega üle.
Hautatakse ahjus 15 minutit.
1 kg jäneseliha kohta võetakse 3 mugulsibulat, 100 g rasva, 1 klaas
või veidi rohkem hapukoort, 100 g pohli, 1 1/2 kg kartuleid. Marinaadi
kogus: 1/2 l.
Kapsarullid kohupiimaga
Kapsas puhastatakse ja pestakse, eemaldatakse juurikas ja pannakse keevasse
soolvette. Keedetakse nõrgal tulel 10 minutit, kuni kapsas on poolvalmis.
Seejärel võetakse kapsas välja, pannakse pannile ja võetakse lehed ükshaaval
lahti. Leherootsud lõigatakse lühemaks. Kohupiimast ja hakitud munast
valmistatakse täidis, mis asetatakse igale kapsalehele. Leht rullitakse
ettevaatlikult kokku ja praetakse pannil võiga või rasvaga. Kui üks
pool on piisavalt praadinud, keeratakse rullid ümber, valatakse peale
hapukoor ja lastakse veel veidi küpseda. Lauale andmisel valatakse kapsarullid
üle sulavõiga.
1 kg kapsa kohta tuleb võtta 300 g kohupiima, 3 muna, paar spl. rasva
või võid, 1/2 klaasi hapukoort ja sulavõi jaoks umbes 1 spl. koorevõid.
Kapsarullid pudruga
Valmistatakse nagu eelmises retseptis, ainult täidiseks kasutatakse
sõmerat odra- või kaerakruubiputru. Pudrule lisatakse hakitud munad,
toores hakitud mugulsibul ja koorevõi. Kapsarullid pannakse peale praadimist
keedunõusse, valatakse üle hapukoorega ja lastakse praeahjus haududa
kuni valmimiseni.
1 kg kapsa kohta võetakse 3 sibulat, 100 g võid, 300 g kruupe, paar
muna, 250 g hapukoort.
Talvised kapsarullid
Hapukapsas peenestatakse ja hautatakse, lisatakse rasv ja puljong. Lõpuks
ka praetud sibul ning suhkur. Riis keedetakse eraldi nõus ja segatakse
koos hakklihaga kapsale juurde. Vormitakse kapsarullid ja pannakse küpsetusplaadile
umbes 2 cm kaugusele üksteisest. Valatakse üle hapukooresoustiga ja
pannakse praeahju.
3/4 kg hapukapsaste kohta tuleb võtta 2 muna, 50 g riisi, 2 mugulsibulat,
20 g rasvainet, 300 g hapukooresousti, 2 tl. suhkrut, 2 tl. nisujahu,
400 g hakkliha.
|
|
|