|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
PIRUKAD
Jõhvikapirukas
Õunapirukas
Peedipirukas
Suur eriline pirukas
Meeküpsised
Mari pirukad valmistatakse 1/2-1 kg raskused ja need vormitakse poolkuu-kujuliselt.
Tehakse ka ristkülikukujulisi pirukaid kaaluga 1,5-2 kg.
1 kg piruka jaoks kulub veidi üle 700 g tainast ja umbes 400 g täidist.
Jõhvikapirukas
Valmistatakse pärmitaignast. See rullitakse kerkinult laiali umbes 7
mm paksuse kihina ja asetatakse rasvaga määritud küpsetusplaadile. Taignale
asetatakse täidisekiht, mis koosneb puuviljamoosist, jõhvikatest ja
suhkrust (võib kasutada ka ainult jõhvikaid ja mett). Taigna servad
keeratakse üles hagu lahtisel pirukal. Peale pannakse kitsastest taignaribadest
kaunistused: triibud, ruudud või rõngad. Pirukas määritakse munaga ja
küpsetatakse.
1 piruka jaoks kulub 1/2 kg nisujahu, 1 muna, 1 1/2 tl. võid, 75
g hapukoort, 1 tl. soodat, 1 tl. soola.
Täidis: 3/4 0,5-1 purki moosi, 500 g jõhvikaid, l klaas suhkrut. Võib
võtta ka vastavalt 170 g mett, 500 g jõhvikaid, 3/4 purki moosi.
Õunapirukas
Pärmitaigen rullitakse 1 cm paksuselt lahti ja asetatakse plaadile.
Kui täidis on pandud, kaetakse pirukas teise taignakihiga. See peab
olema veidi õhem esimesest. Kihtide servad ühendatakse. Pirukas vormitakse
juba alguses poolkuu-kujuliselt (algul lõigatakse ringikujuliseks).
Pealt määritakse munaga ja kaunistatakse taignatükikestega. Mõne aja
möödudes, enne kui pirukas on valmis, määritakse uuesti.
1 kg piruka tegemiseks võetakse 2 1/2 klaasi jahu, 2 spl. suhkrut,
20 g margariini või võid, 1/2 muna, 1 tl. soola, 15 g pärmi, 1 klaas
vett, 1/2 kg täidist.
Peedipirukas
Tänapäeval valmistatakse pärmitaignast, vanasti magedast taignast. Toored
peedid lõigatakse väikesteks tükkideks ja määritakse koored võiga. Võib
lisada ka lodjapuumarju koos suhkruga.
1 kg piruka jaoks võetakse 2 1/2 klaasi jahu, 2 spl. suhkrut, margariini
või võid 1 spl., 1/4 muna, 1 tl. soola, 15 g pärmi, 1 klaas vett. Täidiseks
kulub 1 kg peeti, 100 g võid. Peedi ja lodjapuumarjade segu puhul võetakse
600 g peeti, 700 g lodjapuumarju ja 250 g suhkrut.
Täidised
Õunatäidise valmistamiseks õunad tükeldatakse, lisatakse vett
ja suhkrut ning keedetakse nõrgal tulel nagu õunamoosi.
1 kg õunte kohta arvestatakse 300 g suhkrut.
Hernetäidise saamiseks tuleb herneid eelnevalt 2-3 tundi leotada.
Seejärel herned keedetakse ja surutakse ühtlaseks massiks. Maitsestatakse
või ja soolaga.
500 g herneste kohta võetakse 2 spl. võid, 1 tl. soola.
Kohupiima ja kartulitäidiseks vajatakse lisaks läbi sõela surutud
kartulitele ja kohupiimale veel veidi piima, koorevõid ja maitse järgi
soola.
1 kg täidise saamiseks võetakse 600 g kartuleid, 1/2 klaasi piima,
600 g kohupiima, 50 g võid, pisut soola.
Rohelise sibula ja tangutäidisega pirukate valmistamiseks võetakse
kaera-, nisu- või hirsitangud, mida on eelnevalt 2-3 tundi leotatud.
Tangud segatakse hakitud sibulaga ja lisatakse sool.
1 kg täidise saamiseks kulub 600 g rohelist sibulat, 200 g tangu,
40 g võid, soola.
Kapsa- ja tangutäidiseks tuleb kapsad koos hakitud sibula ja
soolaga eelnevalt läbi praadida. Tangud keedetakse ja aetakse läbi sõela.
Lisatakse või ja segatakse kõik ühtlaseks massiks.
1 kg värske kapsa (või veidi väiksema koguse hapukapsa) kohta arvestatakse
80 g rasvainet, 1 keskmine mugulsibul, 30 g rohelist sibulat, 200 g
tangu, 2 tl. soola.
Seenetäidiseks tuleb seened enne lõigata tükkideks ja praadida
koos hakitud sibula ja soolaga.
1 kg seente kohta võetakse 1 spl. võid, 1 1/2 mugulsibulat, 2 tl. soola.
Soolaseente täidise valmistamiseks peaks seeni eelnevalt
leotama, et vähendada soolasust. Seejärel tuleb seened lõigata ribadeks
ja praadida koos sibulaga.
800 g soolaseentele lisatakse 2-3 hakitud mugulsibulat, 200 g riisi,
60 g võid või margariini, soola ja pipart maitse järgi.
Kuivatatud seente täidiseks seened leotatakse, pestakse ja kupatatakse.
Siis pestakse uuesti ja aetakse läbi hakklihamasina. Seejärel praetakse,
lisatakse sibul, sool ja pipar, valmistatakse valge jahusoust ja segatakse
seened sinna hulka.
Pihlakatäidise valmistamiseks tuleb pihlakaid enne hoida soojas
vees. Seejärel lisatakse suhkur ja keedetakse.
700 g pihlakate kohta tuleb võtta umbes 1klaas suhkrut.
Marjatäidiseid võib valmistada igast marjaliigist eraldi või
segatult.
Segatäidise puhul võetakse näiteks 900 g mustikaid, 1 kg pohli,
900 g punaseid sõstraid ja 2 klaasi suhkrut.
Vaarikate ja maasikate puhul kulub suhkrut vähem. Suhkur riputatakse
marjadele peale enne ahju panemist. Marjad jäetakse terveks, et vedelik
piruka seest välja ei voolaks.
Suur eriline pirukas
Kaera-, nisu- või odrajahust valmistatakse pärmitaigen, millele lisatakse
pestud jõhvikad (pohlad, pihlakad, lodjapuumarjad) ja mesi. Segatakse
hoolikalt.
Tainas vormitakse ovaalseteks tükkideks, asetatakse rasvaga määritud
pannile ja hoitakse soojas 10-15 minutit. Seejärel pannakse ahju. Enne
ahjust väljavõtmist määritakse meega.
1 kg pirukate valmistamiseks kulub 1/2 kg jahu, 180 g mett, 50 g
margariini või võid, 1 muna, 1/2 klaasi piima, 40 g marju, 15 g pärmi,
1/2 klaasi vett.
Meeküpsised
Mesi soojendatakse, lisatakse sool ja sooda ning vesi. Edasi lisatakse
sõelutud kaera- või rukkijahu ja segatakse eelnevate ainetega. Saadud
taigen kaetakse niiske käterätikuga ja lastakse 1-2 tundi seista. Siis
lõigatakse tükkideks ja vormitakse pannkoogikujuliselt umbes 5 mm paksuselt.
Küpsetatakse kuumas ahjus 6-7 minutit.
|
|
|