|
|
[mari]
Külmtoidud ja suupisted
Supid
Pirukad
Küpsetised
Taimetoidud
Lihatoidud
Joogid
-
|
|
TAIMETOIDUD
Kartulipelmeenid
Seenepelmeenid
Kartulipannkoogid
Kartulipallid
Kartulipelmeenid
Toored kartulid kooritakse, pestakse ja riivitakse. Kartulile lisatakse
sõelutud kaera- või nisujahu, muna, soola ja segatakse. Vormitakse pannkoogikujuliseks,
keskele pannakse täidis. Selleks võetakse kuubikuteks lõigatud seapekk,
lisatakse peenestatud mugulsibul, jahvatatud must pipar ja sool. Segatakse.
Ääred keeratakse täidise lisamise järel üles, surutakse kokku, nii et
pelmeen omandaks poolkuu kuju. Praetakse rohkes rasvas. Lauale andes
valatakse üle hapukoorega.
650 g kartulite kohta võetakse umbes 50 g jahu, 1/2 muna, 2 keskmist
sibulat, 100 g seapekki, 30 g hapukoort.
Seenepelmeenid
Jahust, munadest, veest ja soolast valmistatakse tihke taigen, mis surutakse
palliks, kaetakse niiske käterätiga ja hoitakse niimoodi 30-40 minutit.
Samal ajal valmistatakse täidis. Selleks võetakse värsked hakitud puravikud
(võib kasutada ka kuivatatud seeni, aga need peavad olema samuti eelnevalt
kupatatud), peeneks lõigutud mugulsibulat. Lisatakse sool ja pipar ning
segatakse hästi. Tainas lõigatakse peale lahtirullimist ümmargusteks
tukkideks, mis vormitakse pärast täidise lisamist pelmeenikujuliselt.
(Ääred vajutatakse tugevasti kinni.) Pelmeenid pannakse tulisesse vette,
mis on maitsestatud soolaga. Pärast väljavõtmist määritakse neid koorevõi
või hapukoorega.
120 g jahu kohta võetakse 1/2 muna, 40 g vett, pisut soola. Segu
või täidise valmistamiseks on vaja 300 g värskeid seeni, 20 g mugulsibulat.
Pelmeenide määrimiseks võetakse 1 spl. koorevõid või 1,5 spl. hapukoort.
Kartulipannkoogid
Toored kartulid kooritakse ja riivitakse, lisatakse nisujahu, sool,
lahtiklopitud toores muna ja 1 tl. soodat. Kõik ained segatakse ja küpsetatakse
nagu tavalisi pannkooke. (Et kartul ei tumeneks, tuleb valmissegatud
tainas küpsetada kohe.) Süüakse hapukoore, aga ka mee ja koorevõiga.
600 g kartulite kohta arvestatakse 6 tl. nisujahu, 1/2 muna, 1 tl.
soodat.
Kartulipallid
Kuumad kartulid muljutakse läbi sõela või tambitakse puruks. Lisatakse
1/3 klaasi nisujahu, piima ja lahtiklopitud munakollased. Segatakse
ning vormitakse pallikesteks. Veeretatakse jahus ja munavalges ning
riivsaias, praetakse rohkes rasvas kuldpruuniks.
1/2 kg kartulipallide saamiseks võetakse 600 g kartuleid, 2 spl.
piima 2 1/2 spl. jahu, 2 muna, 50 g riivsaia.
|
|
|