JOOGID
Suhkrupeedid puhastatakse,
pestakse, hakitakse, valatakse üle veega, pannakse ahjupotti ja hautatakse
madalas temperatuuris kogu päeva. Kui peedid on pehmed, tambitakse need
puruks, lisatakse rukkijahu, valmis segust lõigatakse väikesed tükikesed
ja pannakse panniga ahju või praeahju kuivama. Lastakse kergelt küpseda.
Valmis kuivikud võib ära kasutada kohe, kuid neid võib säilitada ka
tagavaraks. Need säilivad aastaid.
Edaspidi võib vastavalt
vajadusele valmistada neist peedijooki. Selleks leotatakse kuivikuid
keevas vees (3-4 tundi). Kui segu on jahtunud, sõtkutakse kuivikud pehmeks
ning lisatakse pärm või juuretis. 8-12 tunni pärast on poza valmis.
1 suure suhkrupeedi
kohta võetakse 200-250 g rukkijahu. Nii saadakse umbes 9-10 l jooki.
Peedijook
"Poza"
Suhkrupeet puhastatakse,
hakitakse peeneks ja valatakse peale nii palju vett, et see kataks peedid.
Hautatakse ahjus 24 tundi. Võetakse välja ja jahutatakse toatemperatuurini,
lisatakse rukkijahu, segatakse ja jäetakse 6 tunniks paisuma. Pärast
seda lisatakse 8 l keeva vett ja segul lastakse keema minna. Niipea
kui hakkab keema, võetakse tulelt ära ja jahutatakse. Pärast seda lisatakse
linnased. Keedetud humalad kurnatakse läbi ja saadud vedelikule segatakse
juurde pärm koos hautatud peediga. Kui segu hakkab käärima, asetatakse
see 7 tunniks külma kohta ning jook ongi valmis.
10
l joogi saamiseks võetakse 3 kg suhkrupeet!, 400 g rukkijahu
200 g linnaseid, 20 g pärmi, 10 g humalat, 200 g suhkrut, 8 l vett.
Puuviljatee
Puuviljateele valatakse
peale keev vesi, lisatakse suhkur, seejärel lahutatakse 30°-ni ja kurnatakse.
Lisatakse pärm ja pannakse 2-3 tunniks käärima, seejärel jahutatakse
ja juuakse.
1/2 kg puuviljatee kohta
võetakse 750 g suhkrut, 50 g pärmi, veidi alla 1 l vett.
Meejook
Mesi lahustatakse soojas
keedetud vees, lisatakse pärm ja lastakse käärida soojas kohas 4-5 päeva.
Seejärel kumatakse, lisatakse suhkur või mesi ja jahutatakse.
10 l joogi saamiseks
võetakse 2 kg mett, 7 l vett, 300 g pärmi ja mett hiljem juurdelisamiseks
veel 900 g.