LIHATOIDUD
Eelnevalt
töödeldud ja hästi pestud kopsud, maks ja süda lõigatakse tükkideks.
Tükeldatakse ka liha, lisatakse hakitud mugulsibul ja valatakse juurde
puljong või vesi. Maitsestatakse soolaga ja hautatakse kaanega suletud
nõus praeahjus. Mõni minut enne väljavõtmist lisatakse loorber. Kui
puljongi asemel kasutatakse vett, on vaja lisada rasva. Hea lihapuljongi
korral tuleb toit eriti maitsev.
250 g
veisemaksa kohta võetakse 250 g sealiha, 300 g südant, 250 g kopsu,
320 g loomaliha, 3 keskmist mugulsibulat, 150 g puljongit või vett.
Soola, pipart ja loorberilehti lisatakse maitse järgi.
Tagan
Rasvane
lambaliha pestakse ja lõigatakse tükkideks, seejärel pannakse hautamisnõusse,
lisatakse mugulsibul ja veidi puljongit, suletakse tihedalt kaanega
ja pannakse l tunniks 20 minutiks praeahju. Enne hautamise lõppu võetakse
hautamisnõu välja, lisatakse sool ja lihale valatakse piimaga segatud
muna. Ilma kaaneta hautamisnõu pannakse praeahju tagasi ja lastakse
liha küpseda, kuni tekib pruunikas koorik.
200
g lambaliha kohta arvestatakse 1 mugulsibul, 1 muna, 1 spl. piima.
Soola ja pipart maitse järgi.
Teekonnarulett
Sea-
ja loomaliha aetakse läbi hakklihamasina, lisatakse sool, pipar, maitsejuured
(sibul, porgand), mis on eelnevalt võis praetud, kõvakskeedetud munavalge
ja vesi. Segatakse hoolikalt, vormitakse piklikuks, Pannakse pannile,
mida on eelnevalt rasvatatud. Rull määritakse pealt Munaga ja pannakse
praeahju küpsema. Süüakse soolakurgiga, marineeritud sibula, rohelise
herne või vinegretiga.
300
g veiseliha kohta võetakse 250 g sealiha, 3 keskmist mugulsibulat,
50 g porgandit, 1 muna, 1 spl. rasva, soola ja pipart maitse järgi.
Asuu
mordvapäraselt
Sea-
või loomaliha lõigatakse piklikeks väikesteks tükkideks, praetakse,
kuni moodustub koorik, seejärel valatakse peale kuum puljong, lisatakse
praetud mugulsibul, tomatipüree või värsked tomatid ja hautatakse, kuni
liha on valmis. Puljong valatakse pealt ära ja valmistatakse soust.
Kui soust on valmis, lisatakse liha ning läbi hakklihamasina aetud soolakurgid
ja küüslauk. Kõrvale pakutakse koorega keedetud kartuleid, mis kooritakse
kohe pärast keetmist ja seejärel praetakse.
200
g sea- või 250 g loomaliha kohta võetakse 3 keskmist mugulsibulat, 50
g tomatipüreed, 15 g nisujahu kastme valmistamiseks, 100 g soolakurki,
4 g küüslauku, 2 spl. sulatatud rasva, 600 g kartuleid, soola ja pipart.
Praetud
part
Noor
part töödeldakse ja pestakse, kuivatatakse käterätikuga ja hõõrutakse
soolaga. Hautamisnõu kuumutatakse, määritakse võiga ja part koos rõngasteks
lõigatud mugulsibulaga pannakse nõusse. Küpsetatakse praeahjus 45 minutit.
Küpsetamise ajal tuleb parti perioodiliselt ümber pöörata. Sibulat ei
tohi lasta kõrbema minna. Kui liha hakkab pruunistuma, lisatakse veidi
puljongit ja nõu suletakse kaanega. Edasi tuleb pidevalt vaadata, et
nõus oleks piisavalt vedelikku. Hautatakse pehmeks. Enne lauale andmist
määritakse parti võiga.
250
g pardiliha kohta arvestatakse 1 mugulsibul, 2 tl. sulatatud rasva, 15
g võid või pardist sulanud rasva.
Praetud
hani
Eelnevalt
töödeldud hani pannakse võiga määritud pannile või hautamisnõusse ja
küpsetatakse praeahjus 1-1 1/2 tundi nagu partigi. Aeg-ajalt tuleb hane
pöörata ja puljongiga kasta. Valmis hane kõrvale süüakse küpsetatud
õunu või hautatud kapsast ja praekartuleid. Enne laualeandmist määritakse
hane koorevõi või sularasvaga.
1/2
kg hane kohta võetakse 10 g koorevõid ja 300 g lisandeid.
Praetud
põrsas tatrapudruga
Kõige
sobivam on nädalane või poolteisenädalane põrsas. Eelnevaks töötlemiseks
kastetakse liha korraks külma vette, siis keevasse, kus liha hoitakse
paar minutit, et karvad lahti tuleksid. Seejärel kaabitakse nahk noaga
puhtaks ja võetakse välja sisikond. Pestakse nii seest kui väljastpoolt.
Põrsas täidetakse eelnevalt hautatud tatrapudruga. Pealt määritakse
põrsas sulavõiga, pannakse pannile ja seejärel praeahju. Kui liha hakkab
pruunistuma, vähendatakse kuumust ja hakatakse liha iga 10 minuti järel
küpsetamisel tekkinud vedelikuga üle valama. Küpsetatakse 1 tund - 1
tund 20 minutit. Pärast praadimist lastakse lihal jahtuda 10-15 minutit,
seejärel võetakse niidid ära. Putru süüakse lisandiks liha kõrvale.
Põrsas tükeldatakse ja seatakse uuesti kokku. Liha alla valgunud vedelik
valatakse ära.
1 1/2
kg põrsa kohta võetakse 55 g sulavõid, 400 g tatart, 30 g soola.
Kotletid
"Muinasjutt"
Puhastatud
kartulid riivitakse, lisatakse muna, hakitud roheline sibul ja sool
ning segatakse hoolikalt. Mass vormitakse suurteks piklikeks kookideks,
keskele pannakse toorest lihast valmistatud kotlet, servad pööratakse
üles, veeretatakse jahus, munas ning riivsaias ja küpsetatakse pannil
rohkes rasvas.
550
g kartulite kohta võetakse 30 g sibulapealseid, 1 muna, 1 1/2
spl. jahu, 30 g riivsaia, 2 spl. rasva, 4 (50-grammist) lihakotletti.
Vorst
subproduktidest
Hästi
töödeldud subproduktid (süda, kopsud, maks) aetakse läbi hakklihamasina,
lisatakse peeneks hakitud pekk, maitsestatakse küüslaugu, pipra ja soolaga.
Segatakse hoolikalt. Selle seguga täidetakse eelnevalt töödeldud ja
pestud sooled. Sooleotsad seotakse kinni ja keedetakse 25-40 minutit
soolvees. Süüakse kuumalt koos juurviljaga.
1
kg vorsti jaoks võetakse 500 g südant, 400 g kopsu, 300 g maksa, 400
g soolikaid, 50 g pekki, soola, pipart ja küüslauku maitse järgi.