KALATOIDUD
Kala töödeldakse eelnevalt,
pestakse korralikult, lõigatakse ümarateks tükkideks, lisatakse sool,
veeretatakse jahus ja küpsetatakse kuumal rasvaga määritud pannil. Pruunistatakse
mõlemalt küljelt, valatakse üle hapukoorega ja pannakse praeahju kuni
lõpliku valmimiseni. Kõrvale süüakse juurvilju.
200 g kogre kohta võetakse
1 tl. jahu, 10 g võid, 100 g hapukoort, 150 g juurvilja.
Piimas
hautatud kala
Värske kala (väikesed kogred,
kiisad, ründid) puhastatakse, pestakse ja pannakse kuumakindlasse nõusse.
Peale valatakse piimaga segatud muna ja maitsestatakse soolaga (soola
võib lisada ka piima ja muna segule.) Küpsetatakse ahjus. Enne söömist
lisatakse veidi koorevõid.
500 g kala kohta arvestatakse
50 g piima, 4 muna, 1 spl. võid, soola maitse järgi.
Praetud
kala munaga (al marto restazj kal (ersa), al markta rjastaor kal (mokða))
Selle toidu jaoks on vaja
jõekala (ahven, karpkala, latikas jne.). See töödeldakse eelnevalt,
pestakse hoolikalt ja lõigatakse fileeks. Edasi lõigatakse kala väikesteks
tükkideks, lisatakse sool ja piimaga segatud muna, mis valatakse
igale tükile eraldi ning praetakse rasvaga määritud eelnevalt kuumutatud
pannil. Pärast praadimist pannakse pann 5-7 minutiks kuuma praeahju.
Kõrvale süüakse juurvilja.
250 g kala kohta võetakse
10 g võid, 1/2 muna, 150 g juurvilja.
Küpsetatud
karpkala
Karpkala puhastatakse soomustest,
võetakse välja sisikond, raiutakse maha pea ja saba ning pestakse külma
veega. Lõigatakse tükkideks, lisatakse sool. Tükkidele riputatakse sibulapealseid
ning keeratakse seejärel oblikalehtedesse. Pannakse rasvaga määritud
pannile ja küpsetatakse praeahjus. Võib küpsetada ka kuumas tuhas lõkkes.
Kõrvale süüakse kartulit ja koorevõid, mis on pandud igale kalatükile
eraldi.
330 g kala kohta võetakse
60 g rohelist sibulat, 400 g oblikaid, 30 g koorevõid, 1/2 kg kartuleid.