|
|
[mordva]
Salatid
Supid
Lihatoidud
Kalatoidud
Aedviljatoidud
Toidud jahust ja tangaintetest
Joogid
-
|
|
SUPID
Keevasse kanapuljongisse
pannakse peenestatud värske kapsas ja seibideks lõigatud kartulid.
Keedetakse, kuni aedvili on pehme. Keetmise lõpul lisatakse sibul
ja porgand, mida on soovitav eelnevalt võis läbi praadida. Valmis
supile lisatakse 1 küüslauguküüs ja kanaliha.
600 g värske kapsa
kohta arvestatakse 300 g kartuleid, 3 keskmist mugulsibulat, 100 g
porgandit, 2 spl. võid, 400 g kanaliha, 1 küüslauguküüs, soola ja
pipart maitse järgi.
Kapsasupp
piimaga lovso jam (ersa), loftsal jam (mokša)
Värske kapsas lõigatakse
4-5 tükiks, eemaldatakse juurikas ja tükid hakitakse. Kartulid kooritakse
ja lõigatakse õhukesteks viiludeks. Keevasse puljongisse puistatakse
hakitud kapsas ja kui see on juba veidi aega keenud, lisatakse kartulid,
seejärel pestud, puhastatud ja seibideks lõigatud porgandid ning mugulsibul.
Keedetakse umbes 20 minutit. Lisatakse kuum piim (1:1) ja maitsestatakse
koorevõiga.
600 g kapsa kohta
arvestatakse 400 g kartulit, 50 g porgandit, 3 keskmist mugulsibulat,
1/2 l piima, 2 spl. võid.
Seenesupp
kruupidega
Kõige parema supi saab
kuivatatud puravikest. Seened pestakse, valatakse üle külma veega
ja leotatakse 6-8 tundi. Seejärel keedetakse samas vees. Puljong kurnatakse
läbi sõela ja seened tükeldatakse. Seejärel kurnatakse puljong veel
kord, lastakse keema minna ja lisatakse valmishautatud kruubid. Keedetakse
5 minutit. Lisatakse tükeldatud seened ja lastakse uuesti keema minna.
Maitsestatakse võis praetud juurviljaga, soola lisatakse maitse järgi.
Süüakse hapukoorega.
20 g kuivatatud seente
kohta võetakse 200 g kruubiputru, 100 g porgandit, 3 mugulsibulat,
1 spl. võid, 2 spl. hapukoort, soola maitse järgi.
Maksasupp
Keevasse puljongisse
pannakse seibideks lõigatud kartulid, aetakse keema ja lisatakse rõngasteks
lõigatud sibul ning väikesteks tükkideks lõigatud jahus paneeritud
maks. Keedetakse, kuni kõik ained on pehmed. Maitsestatakse soola
ja vürtsidega. Süüakse hapukoorega.
200 g maksa kohta
võetakse 800 g kartuleid, 3 keskmist mugulsibulat, 1 spl. jahu, 400
g konte puljongiks. Soola ja vürtse lisatakse maitse järgi.
Klimbisupp
(salmat)
Keevale lihapuljongile
lisatakse kuubikuteks lõigatud kartulid, keedetakse poolvalmis ja
pannakse juurde klimbid. Keedetakse 10- 12 minutit. 5-10 minutit enne
keetmise lõppu lisatakse võis praetud maitsejuured ja vürtsid. Klimpide
valmistamiseks võetakse sõelutud nisujahu, puistatakse see lauale
hunnikusse ning keskele vajutatakse süvend, kuhu valatakse vett, lahtiklopitud
muna ja soola. Tainas sõtkutakse läbi ja vormitakse piklikuks rulliks.
Lõigatakse rattakujulised tükid ning pannakse puljongisse. Klimpe
võib vormida ka lihtsalt sõrmede vahel.
Tiheda klimbitaigna
jaoks võetakse 200 g jahu kohta 1 muna, 1 spl. margariini või võid,
1 klaas vett.
Supi valmistamiseks
võetakse 400 g konte, 1/2 kg kartuleid, 100 g porgandeid, 1 spl. margariini
või võid, 3 keskmist mugulsibulat, soola ja maitseaineid.
Kondipuljongi keetmiseks
kulub 3-4 tundi. Alles seejärel lisatakse ülejäänud komponendid.
Supp
mokša moodi
Sealiha lõigatakse kuubikuteks,
valatakse juurde puljong ja aetakse keema. Seejärel lisatakse kuubikuteks
lõigatud kartulid, keedetakse pehmeks ja maitsestatakse võis praetud
sibulaga, loorberi, pipra ja soolaga.
1 l puljongi kohta
võetakse 300 g sealiha, 600 g kartuleid, 2 mugulsibulat, 30 g rasva,
soola ja pipart maitse järgi.
Külm
supp kalaga
Leivakaljale lisatakse
kuubikuteks lõigatud keedetud kartulid, keedetud soolakala, riivitud
värske kurk ja mädarõigas. Maitsestatakse taimeõliga.
1
1/2 klaasi leivakalja kohta võetakse 70 g kartulit, 80 - 90 g kala,
50 g värsket kurki, 10 g mädarõigast, 1 tl. taimerasva.
Külm supp juurviljaga (salvedj)
Leivakaljale lisatakse
riivitud rõigas, mädarõigas, keedetud ja kuubikuteks lõigatud kartulid,
riivitud värske kurk, keedetud herned ja hakitud roheline sibul, millest
osa segatakse kanepivõiga. Supile võib lisada ka keedetud soolakala.
1 1/2 klaasile kaljale
lisatakse 15 g rõigast, 60 g rohelist sibulat, 100 g kartuleid, 15 g
mädarõigast, 80 g värsket kurki, 10 g keedetud herneid, 1 tl. kanepivõid.
Supp
ersa moodi
Sealiha lõigatakse kuubikuteks,
valatakse juurde puljong, aetakse keema, lisatakse tükeldatud kartulid,
praetud sibul ja piimaga segatud muna. Valmistatakse nagu mokša suppigi
tulekindlas savinõus.
1 l puljongi kohta võetakse
200 g sealiha, 600 g kartuleid, 2 mugulsibulat, 30 g rasva, 1 1/2 muna,
1/2 klaasi piima, soola ja pipart maitse järgi.
Hea
uhhaa (paro štšurba (ersa), tsebjarj štšurba (mokša))
Erinevat liiki jõekalad
puhastatakse, pead jäetakse alles, kuid eemaldatakse lõpused, pestakse
korralikult, pannakse koos veega keema. Keenud kala võetakse välja ja
puljong kurnatakse. Seejärel aetakse puljong keema, lisatakse värskelt
püütud suurem jõekala, rõngasteks lõigatud mugulsibul ja keedetakse,
kuni kala on valmis. Maitse järgi lisatakse loorberilehti ja pipart
enne keetmise lõppu. Võib lisada kartulit.
Väiksemaid jõekalu (kogred,
kiisad, ründid) võetakse selle uhhaa puhul 250 g, ahvenat 300 g, kartuleid
600 g, 2 keskmise suurusega mugulsibulat, soola, pipart ja loorberilehti
maitse järgi.
|
|
|