Soome-ugri KOKARAAMAT

  [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [mordva]

Salatid

Supid

Lihatoidud

Kalatoidud

Aedviljatoidud

Toidud jahust ja tangaintetest

Joogid
 
 
 

AEDVILJATOIDUD  

Kartulipuder munaga
Hautatud juurviljad

Küpsetatud kartulid

Hautatud kõrvits


Kartulipuder munaga

Kartulid puhastatakse, pannakse keedunõusse, valatakse peale keev vesi ja lisatakse sool. Nõu kaetakse kaanega ja keedetakse umbes 1/2 tundi. Keeduvesi valatakse ära, kartulid lastakse kuivaks tõmbuda ja seejärel tambitakse katki või aetakse läbi hakklihamasina või sõela. Lisatakse kuum piim, koorevõi, toores muna ja maitsestatakse soolaga. Segatakse hoolikalt ning pannakse tulekindlasse savinõusse, pealt määritakse munaga ja pannakse praeahju. Kui tekib pruunikas koorik, võetakse välja. Kõrvale süüakse rohelist kurki või hapukapsast.
300 g kartulite kohta on vaja 10 g koorevõid, 1/5 klaasi piima, 1/2 muna.

Hautatud juurviljad

Puhastatud ja pestud juurviljad lõigatakse tükkideks, kartul kangikesteks, värske kapsas ja porgand õhukesteks libledeks, mugulsibul seibideks. Pärast seda pannakse kartulid ja kapsad keedunõusse ja lisatakse 1/3 ulatuses keev vesi (parem on muidugi puljong). Keedetakse nõrgal tulel 10-15 minutit, lisatakse soola ja veidi pipart. seejärel lisatakse kergelt praetud sibulad ja porgandid ning hautatakse veel 5-10 minutit. Enne söömist lisatakse peterselli või sibulat.
200 g kartuli kohta võetakse 1/2 kg värsket kapsast, 125 g mugul­sibulat, 140 g porgandit, 75 g võid.

Küpsetatud kartulid

Võetakse ühesuurused kartulid, puhastatakse ja keedetakse. Vesi valatakse ära, kartulil lastakse kuivaks tõmbuda ja seejärel pannakse pannile, mis on määritud rasvaga. Tõstetakse praeahju ja hoitakse seal keskmises kuumuses, kuni moodustub roosakas koorik. Kartuleid tuleb aeg-ajalt pöörata. Süüakse koorevõiga, juurde võib juua hapupiima või süüa hapukapsast.
300 g kartulite kohta arvestatakse 10 g koorevõid, l klaas hapupiima või 200 g hapukapsast.

Hautatud kõrvits

Puhastatud kõrvits lõigatakse viiludeks või kuubikuteks. Asetatakse hautamisnõusse, peale puistatakse peensuhkrut ja pannakse praeahju. Süüakse koorevõiga.
350 g kõrvitsa kohta võetakse 15 g koorevõid ja 10 g suhkrut.  



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele