AEDVILJATOIDUD
Kartulid
puhastatakse, pannakse keedunõusse, valatakse peale keev vesi ja lisatakse
sool. Nõu kaetakse kaanega ja keedetakse umbes 1/2 tundi. Keeduvesi
valatakse ära, kartulid lastakse kuivaks tõmbuda ja seejärel tambitakse
katki või aetakse läbi hakklihamasina või sõela. Lisatakse kuum piim,
koorevõi, toores muna ja maitsestatakse soolaga. Segatakse hoolikalt
ning pannakse tulekindlasse savinõusse, pealt määritakse munaga ja pannakse
praeahju. Kui tekib pruunikas koorik, võetakse välja. Kõrvale süüakse
rohelist kurki või hapukapsast.
300
g kartulite kohta on vaja 10 g koorevõid, 1/5 klaasi piima, 1/2 muna.
Hautatud
juurviljad
Puhastatud
ja pestud juurviljad lõigatakse tükkideks, kartul kangikesteks, värske
kapsas ja porgand õhukesteks libledeks, mugulsibul seibideks. Pärast
seda pannakse kartulid ja kapsad keedunõusse ja lisatakse 1/3 ulatuses
keev vesi (parem on muidugi puljong). Keedetakse nõrgal tulel 10-15
minutit, lisatakse soola ja veidi pipart. seejärel lisatakse kergelt
praetud sibulad ja porgandid ning hautatakse veel 5-10 minutit. Enne
söömist lisatakse peterselli või sibulat.
200
g kartuli kohta võetakse 1/2 kg värsket kapsast, 125 g mugulsibulat,
140 g porgandit, 75 g võid.
Küpsetatud
kartulid
Võetakse
ühesuurused kartulid, puhastatakse ja keedetakse. Vesi valatakse ära,
kartulil lastakse kuivaks tõmbuda ja seejärel pannakse pannile, mis
on määritud rasvaga. Tõstetakse praeahju ja hoitakse seal keskmises
kuumuses, kuni moodustub roosakas koorik. Kartuleid tuleb aeg-ajalt
pöörata. Süüakse koorevõiga, juurde võib juua hapupiima või süüa hapukapsast.
300
g kartulite kohta arvestatakse 10 g koorevõid, l klaas hapupiima või
200 g hapukapsast.
Hautatud
kõrvits
Puhastatud
kõrvits lõigatakse viiludeks või kuubikuteks. Asetatakse hautamisnõusse,
peale puistatakse peensuhkrut ja pannakse praeahju. Süüakse koorevõiga.
350
g kõrvitsa kohta võetakse 15 g koorevõid ja 10 g suhkrut.