|
|
[komi]
Põdralihatoidud
Kalatoidud
Seenetoidud
Aedvilja ja marjatoidud
Küpsetised
Joogid
-
|
|
KÜPSETISED
Pohlapirukas
Sotšnjad
Pelmeenid
(peljmenj)
Mustrõikapirukas (kušmana njanj)
Pohlapirukas
Valmistatakse pärmitaigen nisujahust, piimast, munadest ja võist. Pohlad
pestakse ja puhastatakse ning asetatakse lahtirullitud taignale. Peale
riputatakse suhkrut. Pirukad tehakse pealt kinnised. Küpsetatakse kuumas
ahjus. Samal viisil valmistatakse kapsa-, liha-, riisi- ja kartulipirukat.
Tänapäeval ka jõhvikapirukat. Pohlapirukat süüakse meega või kaerakilega.
Sotšnjad
Odrajahust ja hapupiimast segatakse tihke taigen. Maitsestatakse soolaga.
Kohupiim segatakse hapukoorega, lisatakse maitse järgi soola, suhkrut
ja muna. Pannakse ümmarguse taignatüki keskele, servad keeratakse üle
täidise ja sõrmitakse kinni. Lisandina võib kasutada kartuliputru.
4 klaasi odrajahu kohta arvestatakse 1 1/2 klaasi hapupiima. Tänapäeval
lisatakse taignale muna.
Pelmeenid (peljmenj)
See toit on oma nimetuse saanud komi keelest (kõrvataoline leib). Valmistatakse
ilma pärmita nisujahutaigen, vajutatakse klaasiga ümmargused rattad
ja pannakse keskkohta hakklihatäidis pipra ja sibulaga. Pigistatakse
sõrmeotstega kinni ja viiakse külma kätte. Tänapäeval pannakse pelmeenid
sügavkülma, et need korralikult külmuksid. Sealt võetakse vajaduse korral
vastav hulk pelmeene ja pannakse keeva vette. Valminud pelmeenid tõusevad
pinnale. Tõstetakse vahukulbiga taldrikule ja süüakse hapukoore, äädika
või võiga. Täidist võib valmistada ka kapsast või kalast, nagu tegid
seda vanasti permikomid.
1 1/2 klaasi jahu kohta arvestatakse 1 muna, 1/4 klaasi vett, maitse
järgi soola.
Mustrõikapirukas
(kušmana njanj)
Valmistatakse kas hapendatud või hapendamata taigen rukkijahust, tänapäeval
rohkem nisujahust. Mustrõigas hakitakse, riputatakse soola peale. Taigen
laotatakse laiali ja vormitakse ümmargused tükid. Ühele poolele pannakse
hakitud mustrõigas, teine pool keeratakse peale ja sõrmitakse kinni,
nii et vajutamise kohad on näha. Pannakse ahju ja küpsetatakse mõõdukas
kuumuses. Samasugust pirukat võib valmistada sibulaga.
|
|
|