|
|
[komi]
Põdralihatoidud
Kalatoidud
Seenetoidud
Aedvilja ja marjatoidud
Küpsetised
Joogid
-
|
|
TOIDUD AEDVILJADEST JA MARJADEST
Sibula-mustrõikasalat
Porgandi-mustrõikasalat
Taimesupp (azja šõd, šoma šõd)
Küpsetatud naeris
Hernekissell (anjkõtša kiselj)
Kuivatatud toomingamarjad (Ijaz)
Metsmaasikakissell (ömidza kiselj)
Murakad rõõsa koorega
Sibula-mustrõikasalat
Puhastatud ja pestud mustrõigas, sibul, taimeõli, äädikas või sidrunimahl
segatakse maitsetaimede, pipra ja soolaga. Rõigas riivitakse eelnevalt.
Kui rõigas on kuivanud, kastetakse see kuuma vette, et oleks hõlpsam
riivida. Sibul hakitakse.
50 g mustrõika kohta arvestatakse 1 sibul, 1-2 spl. taimeõli, veidi
äädikat või sidrunimahla, 1-2 spl. hakitud tilli, peterselli. Soola
ja pipart lisatakse maitse järgi.
Porgandi-mustrõikasalat
Rõigas ja porgand puhastatakse ja pestakse ning riivitakse jämeda riiviga.
Lisatakse suhkur, äädikas, sool ja hapukoor.
50 g porgandi kohta arvestatakse 50 g mustrõigast, 20 g hapukoort,
2 g äädikat. Soola maitse järgi.
Taimesupp (azja šõd, šoma šõd)
Kruubid pannakse ahjupotti koos hapupiima või kohupiima valmistamisest
järelejäänud vedelikuga. Lisatakse putked või hapukapsas. Mõnikord keedetakse
ka veega. Lastakse haududa, kuni kruubid on pehmed. Juurde keedetakse
herneid ja punast pipart (pipart kasvatatakse toas lillepotis). Kui
toit lauale antakse, valatakse peale veidi kanepiõli.
Küpsetatud naeris
Naerid puhastatakse, pestakse, lõigatakse ära juured ja pannakse panniga
ahju. Hautatakse, kuni naerid muutuvad pehmeks. Süüakse kuumalt.
Hernekissell (anjkõtša kiselj)
Valitakse terved herned. Need pestakse, leotatakse ja pannakse külma
vette 6-8 tunniks. Seejärel keedetakse kergelt soolaga maitsestatult
niikaua, kuni moodustub paks kissell. Võib lisada koorevõid või keedetud
ja mahajahutatud külma piima. Piima võib aga juua ka eraldi kõrvale.
Peale riputatakse suhkrut. Taldrikule valatakse keevalt. Jahtudes muutub
keedus kõvaks, nii et kui taldrik ümber keerata, kukub kissell terve
vormina välja.
60 g herneste kohta arvestatakse 1/2 klaasi piima, 1/2 spl. koorevõid,
soola ja suhkrut maitse järgi.
Kuivatatud toomingamarjad (Ijaz)
Kuivatatud toomingamarjad tambitakse uhmris peeneks. Juurde segatakse
pohlad ja veega vedelaks tehtud linnased. Tekib moositaoline toit, mida
süüakse külmalt, kuid mida võib ka saiale määrida.
Metsmaasikakissell (ömidza kiselj)
Moos pannakse sooja vette, lisatakse suhkur ja keedetakse. Tärklis segatakse
veega ja lisatakse juurde. Kui kissell on valmis, valatakse see külma
veega pestud taldrikule. Peale riputatakse suhkrut. Kisselli juurde
sobib külm piim.
Murakad rõõsa koorega
See on paastutoit. Kuivatatud murakaid leotatakse. Valatakse üle rõõsa
koore või piimaga. Lisatakse suhkur. Murakatest valmistatakse ka kisselli.
|
|
|