|
|
[komi]
Põdralihatoidud
Kalatoidud
Seenetoidud
Aedvilja ja marjatoidud
Küpsetised
Joogid
-
|
|
ÕLLE VALMISTAMINE
Õlle tegemine kuulus meeste tööde hulka.
Vaadi sisse pannakse külma veega odrajahu ja linnased. Kasvama läinud
rukis kuivatatakse ja jahvatatakse. Saadakse kollane jahu, mis lisatakse
odrajahule ja linnastele. Võetakse selleks ettenähtud kivid ja kuumutatakse
ahjus tulipunaseks. Seejärel tõstetakse kivid leivalabidaga tünni.
Kui need on jahtunud, võetakse kivid nõu seest välja ja pannakse uuesti
ahju tagasi. Nii tehakse mitu korda, kuni segu hakkab keema. Õlle proovimiseks
tehakse õlest silmuse moodi kujund. Kui see kasta õllenõusse ja välja
tõmmates on näha vikerkaarevärvides kilet, on segu valmis, õlekõrsi
visatakse ka nõusse, et näha, kas need vajuvad põhja või ujuvad. Kui
segu veel valmis ei ole, kõrred pinnale ei tõuse. Sel juhul tuleb jahu
juurde panna.
Nõu keskel on kaigas, see tõmmatakse välja ja virre hakkab välja jooksma.
Esimene vedelik on kõige tumedam ja magusam. Seejärel pannakse uus vesi
peale, ja see on juba õige õlu. Kolmanda veega saadakse kali. Jahtunud
vedelikku pannakse jahvatatud humalad. Segatakse ja lastakse seista
jahedas.
|
|
|