Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [komi]

Põdralihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud

Aedvilja ja marjatoidud

Küpsetised

Joogid


 
 

ÕLLE VALMISTAMINE


Õlle tegemine kuulus meeste tööde hulka. Vaadi sisse pannakse külma veega odrajahu ja linnased. Kasvama läinud rukis kuivatatakse ja jahvatatakse. Saadakse kollane jahu, mis lisatakse odrajahule ja linnastele. Võetakse selleks ettenähtud kivid ja kuumutatakse ahjus tulipunaseks. Seejärel tõstetakse kivid leivalabidaga tünni. Kui need on jahtunud, võetakse kivid nõu seest välja ja pannakse uuesti ahju tagasi. Nii tehakse mitu korda, kuni segu hakkab keema. Õlle proovimiseks tehakse õlest silmuse moodi kujund. Kui see kasta õllenõusse ja välja tõmmates on näha vikerkaarevärvides kilet, on segu valmis, õlekõrsi visatakse ka nõusse, et näha, kas need vajuvad põhja või ujuvad. Kui segu veel valmis ei ole, kõrred pinnale ei tõuse. Sel juhul tuleb jahu juurde panna.
Nõu keskel on kaigas, see tõmmatakse välja ja virre hakkab välja jooksma. Esimene vedelik on kõige tumedam ja magusam. Seejärel pannakse uus vesi peale, ja see on juba õige õlu. Kolmanda veega saadakse kali. Jahtunud vedelikku pannakse jahvatatud humalad. Segatakse ja lastakse seista jahedas.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele