|
|
[komi]
Põdralihatoidud
Kalatoidud
Seenetoidud
Aedvilja ja marjatoidud
Küpsetised
Joogid
-
|
|
KALATOIDUD
Kala taignas (tšerinjanj)
Valmistatakse rukki- või odrajahust, tänapäeval ka nisujahust, taigen.
Võib olla nii hapendatud kui ka hapendamata. Taigen sõtkutakse ja laotatakse
laiali. Seejärel võetakse kas värske või soolatud kala, puhastatakse
ja eemaldatakse luud. Tavaliselt kasutatakse latikat, haugi, säinast;
põhja pool lõhet ja harjust. Kaasajal on neile kaladele lisandunud tursk.
Juhul, kui kala on soolatud, hoitakse seda enne tarvitamist mõned tunnid
vees, et soolasust vähendada. Puhastatud kala pannakse taignale ja kaetakse
sellega üleni. Taigna servad sõrmitakse kinni ja kala tõstetakse panniga
ahju. Küpsetatakse nõrgas kuumuses. Süüakse kahvliga. Vanasti tehti
küpsenud kala lahti ja söödi sõrmedega.
Pidude ajal tuuakse see roog lauale kõige esimesena. On traditsiooniline
toit nii pulmas kui peiedel, ühtki suuremat pidustust ei peeta ilma
selle toiduta.
Kui roa valmistamiseks kasutatakse väiksemaid kalu, nimetatakse seda
kurnikuks.
Uhhaa
Kalad puhastatakse, pestakse ja pannakse veega keema. Lisatakse sool
ja sibul ning maitseained. Keetmiseks võib kasutada ka kalapäid. Kui
kala on pehme, tõstetakse see välja ja lisatakse kartulid. Komilased
kasutavad uhhaa valmistamiseks kõiki jõe- ja järvekalu.
|
|
|