Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [komi]

Põdralihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud

Aedvilja ja marjatoidud

Küpsetised

Joogid


 
 

KALATOIDUD


Kala taignas (tšerinjanj)

Valmistatakse rukki- või odrajahust, tänapäeval ka nisujahust, taigen. Võib olla nii hapendatud kui ka hapendamata. Taigen sõtkutakse ja laotatakse laiali. Seejärel võetakse kas värske või soolatud kala, puhastatakse ja eemaldatakse luud. Tavaliselt kasutatakse latikat, haugi, säinast; põhja pool lõhet ja harjust. Kaasajal on neile kaladele lisandunud tursk. Juhul, kui kala on soolatud, hoitakse seda enne tarvitamist mõned tunnid vees, et soolasust vähendada. Puhastatud kala pannakse taignale ja kaetakse sellega üleni. Taigna servad sõrmitakse kinni ja kala tõstetakse panniga ahju. Küpsetatakse nõrgas kuumuses. Süüakse kahvliga. Vanasti tehti küpsenud kala lahti ja söödi sõrmedega.
Pidude ajal tuuakse see roog lauale kõige esimesena. On traditsiooniline toit nii pulmas kui peiedel, ühtki suuremat pidustust ei peeta ilma selle toiduta.
Kui roa valmistamiseks kasutatakse väiksemaid kalu, nimetatakse seda kurnikuks.


Uhhaa

Kalad puhastatakse, pestakse ja pannakse veega keema. Lisatakse sool ja sibul ning maitseained. Keetmiseks võib kasutada ka kalapäid. Kui kala on pehme, tõstetakse see välja ja lisatakse kartulid. Komilased kasutavad uhhaa valmistamiseks kõiki jõe- ja järvekalu.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele