Soome-ugri KOKARAAMAT

    [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [komi]

Põdralihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud

Aedvilja ja marjatoidud

Küpsetised

Joogid


 
 

PÕDRALIHAST TOIDUD



Piimas hautatud kopsud (jöla tõ)

Võetakse äsja tapetud põdra kopsud, puhastatakse ja pestakse. Seejärel valatakse hingetorusse rõõska piima ja pannakse roog panniga ahju. Peale riputatakse soola. Hautatakse ahjus, kuni liha on täiesti küps. Lauale antakse tükkideks lõigatuna.

Külmutatud põdraliha (aibartš)

Külmutatakse suurte tükkidena väljas selleks ettenähtud kohtades. Kui liha on täielikult läbi külmunud, tuuakse terve tükk tuppa ja kaabitakse terava noaga selle küljest ribakesi. Peale riputatakse soola. Tänapäeval süüakse külmutatud liha ka pipraga.


Põdralihasupp

Tangud pannakse veega keema. Kui tangud juba keevad, lisatakse liha. Seda suppi hautatakse ahjus. Maitsestatakse soolaga. Vahel lisatakse enne hautamise lõppu kartuleid.


Põdraveri

Vanasti joodi kohe pärast põdra tapmist sooja verd. Seda peeti tähtsaks vitamiiniallikaks.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele