Soome-ugri KOKARAAMAT |
[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari] |
|
[isuri] Aed- ja juurviljatoidud Muna- ja lihatoidud Toidud jahust ja tangainetest Kalatoidud |
TOIDUD JAHUST JA TANGAINETEST Velletðka Keevale veele lisatakse mahl ja kuumutatakse keemiseni. Seejärel lisatakse eelnevalt veega segatud rukkijahu. Putru keedetakse umbes 1/2 tundi pidevalt puulusikaga segades. Keemise lõpul lisatakse suhkur. Vahustatakse. Süüakse külma piimaga nagu mannavahtugi. Kaerakiisel Kaerajahu pannakse eelmisel õhtul veega hapnema. Järgmisel hommikul keedetakse, lisatakse vett ja suhkrut. Süüakse piimaga. 1/2 l kaerajahu ja vee segu kohta võetakse 1/2 l vett. Suhkrut ja soola pannakse maitse järgi. Vesimuru Kuivatatud leib lõigatakse tükkideks ja valatakse üle toiduõliga. Lisatakse hakitud roheline sibul, sool ja vesi. Võib lisada tomateid. Kui leib on õlist korralikult läbi imbunud, lisatakse kurgitükke, soovi korral kartulit. Segatakse ja süüakse hapukoorega. Pirukad Isurid küpsetavad pirukaid seene-, marja-, kohupiima, kala-, õuna-, kapsa- ja lihatäidisega. Kasutatakse nisujahust (varem ka rukkijahust) valmistatud pärmitainast. Pirukad vormitakse nelinurkseteks või antakse neile ümar kuju. |
|
Soome-ugri
KOKARAAMAT © Koostamine. Katariina Juhanson, 1995 |
[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud] [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised] [joogid] |