Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [isuri]

Aed- ja juurviljatoidud

Muna- ja lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest

Kalatoidud


 
  MUNA- JA LIHATOIDUD



Munavõi

Või pannakse vastavasse nõusse, lisatakse sool ja hakitud sibul. Kõvakskeedetud munad hakitakse võimalikult peeneks ja hõõrutakse koos võiga ühtlaseks massiks. Süüakse rukkileiva ja piimaga.


Munaroog

Munad klopitakse, lisatakse piim, sool ja veidi jahu. Valatakse pannile ja praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.
2 muna kohta arvestatakse 1 spl. jahu, paar supilusikatäit piima, soola maitse järgi.
Mõlemad eelpoolmainitud road on isuritel tuntud katsikutoidud.


Munapuder

Munad klopitakse lahti, lisatakse piim ja jahu ning sool. Praetakse rasva sees pannil. Kuna segu on küllalt vedel, tuleb lasta sellel korralikult läbi keeda. Süüakse kuumalt.
3-4 muna kohta arvestatakse 2 klaasi piima, 3-4 spl. jahu, soola maitse järgi.


Lambaliha aedviljaga

Liha pestakse, pannakse kastrulisse ja valatakse peale vesi, nii et liha oleks kaetud. Keemahakkamisel riisutakse vaht ja lastakse keeda umbes 1 1/2 tundi nõrgal tulel. 3/4 tunni möödudes lisatakse puhastatud kaalikad, porgandid ja kartulid. Maitsestatakse soolaga.
1/2 kg lambaliha kohta võetakse 1/2 kg kartuleid, 1 suurem kaalikas, 300 g porgandeid, paar keskmist sibulat.
Soovi korral võib seda toitu süüa lambaliha keeduleemest valmistatud valge kastmega.


Tatrapuder lihaga

Tatar pestakse ja pannakse keema. Mõne aja pärast lisatakse väikesteks tükkideks lõigatud liha ja hakitud sibul. Maitsestatakse soolaga ja pannakse praeahju hauduma. Isurid lasksid lihaga putrudel haududa kogu päeva. Tatratanguputru võib valmistada peki, aga ka seente ja sibulaga. Isurid valmistasid seda toitu tavaliselt lambatapu järel.
2 klaasi tatratangude kohta võetakse umbes 300 g liha, 1-2 keskmist sibulat, 1 tl. soola ja keemapanekul 3 klaasi vett.


Hautatud liha

Liha pestakse, pannakse pannile ja praetakse mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Lisatakse sool. Seejärel pannakse liha hautamisnõusse, valatakse juurde keev vesi ja lisatakse maitsejuurviljad, sool ning pipar. Nõu kaetakse kaanega ja hautatakse 3-4 tundi. Enne ahjust väljavõtmist võib valmistada jahukastme. Juurde pakutakse kartuleid või makarone.
1/2 kg liha kohta võetakse 1 sibul, 1 porgand, pisut peterselli. Vett lisatakse umbes 2 klaasi.


Kapsapuder lihaga

Kapsas pestakse ja hakitakse peeneks. Pannakse koos vee ja soolaga ahjupotti. Poti põhja laotatakse liha- ja rasvakuubikuid, kuid liha võib olla lõigatud ka viiludeks. Maitsestatakse pipra ja soolaga, soolaliha puhul soola ei panda. Võib lisada rasvas pruunistatud sibulaid.
1 keskmise suurusega kapsapea kohta võetakse 300 g liha. Soovitav on pekine liha, see annab kapsale hea maitse. Soola, pipart ja sibulat lisatakse maitse järgi.


 
Soome-ugri KOKARAAMAT
© Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele