Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [isuri]

Aed- ja juurviljatoidud

Muna- ja lihatoidud

Toidud jahust ja tangainetest

Kalatoidud


 
  AED-JA JUURVILJATOIDUD


Kartulipuder (perunavelli)

Kartulid kooritakse, pestakse ja keedetakse. Kuumad kartulid tambitakse pudruks, lisatakse või, sool ja pidevalt segades kuumutatud piim.
1 kg kartulite kohta arvestatakse 1 klaas piima, 1 spl. võid, soola maitse järgi.


Kartulivormiroog seente või lihaga

Vormiroaks kasutatakse eelmises retseptis kirjeldatud kartuliputru. Kartulipuder pannakse kihiti seente või eelnevalt keedetud ja maitsestatud lihaga ahjupotti. Pealt määritakse kartulikiht munaga ja küpsetatakse. Süüakse lihakeeduleeme või hapupiimaga.



Munaruuba

Värsked kartulid kooritakse ja lõigutakse viiludeks. Pannakse vormi mis on eelnevalt rasvaga määritud. Vahele puistatakse soola, soovi korral sibulat. Valatakse üle muna-piima seguga. Pannakse ahju ja küpsetatakse, kuni kartulid tõmbuvad pealt pruunikaks. Sama toitu võib valmistada keedetud kartulist. Sel juhul võtab toidu valmimine vähem aega.


Kapsa-sibulasalat

Kapsas riivitakse eelmisel õhtul, seda tambitakse pudrunuiaga, lisatakse sibul ja sool ning pannakse vajutise alla seisma. Hommikul valatakse juurde toiduõli, segatakse ja süüakse kohe.
100 g või kohta võetakse 2 kõvakskeedetud muna. Soola ja sibulat lisatakse maitse järgi.

Hernepuder

Herned leotatakse eelnevalt külmas vees. Seejärel keedetakse leotus-vees pehmeks. Herneterad surutakse puulusikaga katki ja lisatakse veidi rasva või pannil koos sibulaga kärvitatud pekki. Süüakse kuumalt.


Piimasupp hapukurgiga

Kruubid pannakse veega keema. Keedetakse nõrgal tulel, kuni kruubid on peaaegu pehmed. Seejärel lisatakse piim ja väikesteks tükkideks või viiludeks lõigatud hapukurgid. Maitsestatakse soolaga. Soovi korral lisatakse enne piima juurdekallamist kartuleid.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
© Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele