Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  SEENE- JA MARJATOIDUD


Kala- või põdrarasvas praetud seened

Eelistatumad seened praadimiseks on pilvikud ja puravikud. Seened puhastatakse, pestakse ja pannakse pannile kas kala- või põdra-rasvaga. Lisatakse sool ja jõgede-järvede kallastelt korjatud metsik sibul.


Seenesupp jahuga (kumperjavv)

Värsked seened puhastatakse, pestakse ja pannakse keema. Kasutatakse ka soolatud või kuivatatud seeni. Kui seened on keenud pehmeks, lisatakse veega segatud jahu. Tänapäeval kasutatakse jahu asemel rohkem mannat. Sellele supile liha ei lisata.


Keedetud seened soolaga

Seened puhastatakse, pestakse, pannakse keema. Lisatakse sool ja sibul. Süüakse koos kartulilisandiga või marjadega. Samamoodi valmistatud seeni kasutatakse pirukatäidiseks. Soola lisatakse võrdlemisi palju.


Marjakook

Rukkijahust, veest ja soolast tehakse lihtne tainas. Sellest vormitakse ümmargune alus, millele asetatakse marjad (murakad, pohlad). Servad keeratakse üles, et marjad maha ei libiseks. Küpsetatakse plaadil. Tänapäeval kasutatakse rukkijahu asemel ka nisujahu.


Marjapirukad

Valmistatakse pärmitaigen nisujahust, veest ja munadest. Lisatakse rasvaine. Marjad keedetakse ja nõrutatakse ning pannakse lahtirullitud taignale. Ümbris keeratakse üle marjade kolmnurkse ümbriku kujuliselt. Küpsetatakse. Suurt marjapirukat nimetatakse jagodnikuks.




 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele